maritbet girişmaritbet
Kandıra'da ÇED toplantısı protestosu!

Kandıra'da ÇED toplantısı protestosu!

Kocaeli’nin Kandıra ilçesindeki 18 köyü su altında bırakacak 60 yıllık Sungurlu Barajı'nın ÇED toplantısı, köylülerin protestoları üzerine yapılamadı.

Ahali, köylerini ‘rezidans mezarlığı, rant kapısı' dedikleri megakent İstanbul'un ihtiyacı olan su için ‘feda' etmemeye kararlı.

İstanbul'a içme suyu sağlamak amacıyla, Kocaeli'nin Kandıra ilçesi sınırları içinde yaptırılması planlanan Sungurlu Barajı ÇED toplantısı, köylülerin İSKİ'den gelen görevlileri protesto etmeleri nedeniyle yapılamadı.
Kandıra'ya bağlı 18 köy sakininin yıllardır uykularını kaçıran barajla ilgili gelişmelerin ardından, dün İSKİ görevlilerinin Akçaova köyüne gelerek ilgililerle ÇED toplantısına katılacakları duyuruldu.

CHP'DEN DE DESTEK

Bu haber üzerine tüm bu köylerin sakinlerinin yanı sıra CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, CHP Çevre ve Sağlık Komisyonu üyeleri, Halkevleri üyeleri Akçaova köyüne geldi. Köy Camisi'ne ait sosyal tesislerde yapılmak istenen toplantıya müdahale eden köylüler sloganlar atarak toplantıyı yaptırmadı. 
Akçaova köyü sakinleri ayrıca köy meydanına pankarlar asarak, Artvin Cerattepe'de bir aydır devam eden ‘Madene Hayır' eylemine de destek verdi, ‘Biz Halkız Biz Devletiz Akçaova'dan Cerattepe'ye Selam Olsun' yazılı pankart dikkat çekti.

‘RANTA KURBAN ETMEYİZ'

Protestoların ardından toplantı yapılamazken, köylüler adına konuşan Remzi Yücel şunları söyledi:
“Sungurlu Barajı, bugün taşı toprağı altın olarak gösterilen ve yüksek binalar ve rezidanslarla bezenen yabancı sermayenin rant kapısı İstanbul'a su vermek için ve yabancı sermayenin katkıları ile yapılması planlanmış ve projelendirilmiş. Baraj, bölgemizde Akçaova, Teksen, Akıncı, Selametli, Çalca, Kabuzcu ve bunlara bağlı mahalleleri ile birlikte havzada bulunan yerleşimleri bir bir yurtsuzlaştıracaktır. Baraj alanı içerisinde kalacak olan yaşam ünitesi evlerimiz, tarım arazisi geçim kaynağımız tarlalarımızla akıbeti belirsiz bir toplum olmak istemiyoruz. Bu barajın yapılmasını istemiyoruz.”

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kandıra'da ÇED toplantısı protestosu!
  • 24.07.2015 09:24

Kandıra'da ÇED toplantısı protestosu!

Kocaeli’nin Kandıra ilçesindeki 18 köyü su altında bırakacak 60 yıllık Sungurlu ...