maritbet girişmaritbet
'Kanal İstanbul'da hazırlıklar süratle sürüyor'

'Kanal İstanbul'da hazırlıklar süratle sürüyor'

Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti İstanbul İl Başkanlığının Yenikapı'daki iftar programında konuşma yaptı.

AK Parti İstanbul İl Başkanlığının Yenikapı'daki iftar programında konuşan Yıldırım, 7 tepeli bir şehir olan İstanbul'a 7 büyük eser kazandırmak için 12 yıl boyunca çalıştıklarını ve bu eserlerin hepsinin ya bitirildiğini ya da bitirilme aşamasına getirildiğini anlattı.

Yıldırım, bir dünya projesi olan Marmaray'ın açıldığı Ekim 2013'ten bu yana 145 milyon İstanbulluya hizmet verdiğini, kentin toplu taşımasında önemli bir yük almayı başardığını kaydetti.

İstanbul-Ankara Hızlı Tren projesinin de gerçekleştirildiğini hatırlatan Yıldırım, banliyo hattını tamamlayarak, eksik halkanın da birleştirileceğini belirtti.

Dünyanın 4. büyük köprüsü Osmangazi Köprüsü olacak

Yıldırım, üçüncü projeyi "İstanbul'u İzmir'e komşu kapısı yapacak İstanbul-İzmir Otoyolu ve İzmit Körfez geçişindeki dünyanın 4. büyük köprüsü Osmangazi Köprüsü" şeklinde açıklayarak, "30 Haziran'da inşallah bu muhteşem eserin açılışını da Cumhurbaşkanımızla İstanbul, Kocaeli, Bursa'dan gelen binlerce vatandaşımızla gerçekleştireceğiz. Böylece son 50 yıldır İstanbul'un gündeminde olan büyük bir projeyi de büyük bir hayali de gerçeğe dönüştürmüş olacağız" diye konuştu.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün 26 Ağustos'ta, 215 kilometrelik otoyoluyla birlikte açılıp, hizmete sunulacağını bildiren Yıldırım, böylece ikinci köprüde kamyon, tır, otobüs trafiği olmayacağını, birinci ve ikinci köprünün şehir içi toplu taşıma ve bireysel taşımacılığa hizmet edeceğini söyledi.

Başbakan Binali Yıldırım, dünyanın en büyük havalimanının, İstanbul'a kazandırılacağına değinerek, "Bu eserin yapılmasıyla havacılığın merkezi İstanbul olacak. 150 milyon yolcu kapasiteli bu havalimanı, Türkiye'yi havacılıkta dünyanın ilk 5 ülkesi arasına sokacak. Bunun da ilk etabının açılışını 26 Şubat 2018'de yapacağız" dedi.

"2023'te İstanbul'un tam bin kilometre raylı sistemi olacak"

Avrasya Tüneli'nin 20 Aralık 2016'da hizmete alınacağını dile getiren Yıldırım, son eser olan Kanal İstanbul'un hazırlıklarının süratle devam ettiğini, bu yıl sonuna doğru ihalesini gerçekleştirmeyi umduklarını ifade etti.

Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanının 45 kilometreden aldığı raylı sistemi 150 kilometreye çıkardığını, 160 kilometre raylı sistem inşaatının devam ettiğini kaydederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 "Planlananlarla birlikte 2023 yılında İstanbul'un tam bin kilometre raylı sistemi olacak. Bu ne demek biliyor musunuz? Londra'nın raylı sisteminin iki katından fazla demek. İstanbul'a da yakışır, İstanbul için de çok güzel olur. Türkiye'nin güven ve istikrarla gerek demokraside gerek insan haklarında gerekse reformlarda çok önemli mesafeler alırken, diğer yandan da yıllar boyu özlemini duyduğumuz projeleri bir bir hayata geçiyoruz. Bu tabii bazılarının canını sıkıyor, bazılarını kıskandırıyor. Gezi olaylarının masum bir çevre işi olmadığını hep beraber gördük. Çünkü o Gezi olaylarının başrolündeki 'Niye köprü yapıyorsunuz? Niye Kanal İstanbul'u yapıyorsunuz? Niye hızlı tren yapıyorsunuz? Neden tüneller yapıyorsunuz? Neden havaalanı yapıyorsunuz?' diye akılları sıra ültimatom vermeye kalkıştılar. Ama İstanbullu başta olmak üzere bu büyük millet bu oyunu bozdu. Liderinin etrafında et kemik gibi oldu ve onlara en güzel cevabı verdi. 14 yıl boyunca hem çalıştık hem vesayetle mücadele ettik. Önümüze çıkan engelleri birer birer ortadan kaldırarak bugünlere geldik. Çok şey başardık, ama işimiz bitmiş değil. Şimdi artık Türkiye'de güven ve istikrarı kalıcı hale getirmenin tek bir yolu kaldı, başkanlık sistemi ve yeni anayasa. Yolları biz yaptık, köprüleri biz yaptık, gönüllere yollar yaptık, inşallah milletimizle birlikte Türkiye'nin başkanlık yolunu da birlikte açacağız. Türkiye artık istikrarsızlıktan, koalisyon dönemlerinden çektiği sıkıntıları bir daha çekmeyecek."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Kurum "Kanal İstanbul projesi iptal edilmedi"
  • 27.08.2022 13:45

Bakan Kurum "Kanal İstanbul projesi iptal edilmedi"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kanal İstan ...