maritbet girişmaritbet
'Kanal İstanbul'a bu yıl kazmayı vurmak istiyoruz'

'Kanal İstanbul'a bu yıl kazmayı vurmak istiyoruz'

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, editör ve muhabirlerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı, son dönemdeki gelişmeleri değerl

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda, editör ve muhabirlerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı, son dönemdeki gelişmeleri değerlendirdi.

CHP'nin cumhurbaşkanı adayı belirleme süreci

CHP'nin cumhurbaşkanı adayı belirleme sürecine ilişkin soru üzerine Arslan, "Hala ana muhalefet partisi lideri Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun anlamadığı bir şey var, seçilecek cumhurbaşkanı hükümet kuracak ve bu ülkeyi idare edecek. Bunun farkında değiller. Ana muhalefet partisi genel başkanı 'bu ülkeyi idare edeceğim' diyorsa, kendisinin bu ülkeyi yönetmeye aday olması lazımdı. Ana muhalefet partisi liderine yakışan buydu." diye konuştu.

Arslan, CHP'nin Yalova Milletvekili Muharrem İnce'yi cumhurbaşkanı adayı göstermesini değerlendirirken, "İyi güzel de bir partinin liderisiniz, genel başkanısınız ve ben 'bu ülkeyi yöneteceğim' diyorsunuz ama Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ülkenin yönetim tarzının değiştiğinin farkında değilsiniz ya da kendinize güvenmiyorsunuz, onun yerine size rakip olan birini ekarte etmek adına bir yol izliyorsunuz." değerlendirmesinde bulundu.

"Kafa karışıklığı ile yol alırsanız işte böyle boşa düşersiniz"

Kılıçdaroğlu'nun partisinin cumhurbaşkanı adayı için saydığı kriterlerin anımsatılması üzerine ise Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkeyi yönetecek program yapmalı ve bu programlarla ülkeyi yönetecek adayla yola çıkmalısınız ama ülkeyi yönetmek üzerine değil de başka saiklerle aday bulma peşine düştüler. Bunu son güne bırakırsanız, bununla ilgili toplumda da kendi partinizde de kendinizde de bir kafa karışıklığıyla yol alırsanız işte böyle boşa düşersiniz. Bir gün 'Ekonomiden çok iyi anlayan, 80 milyonu kucaklayacak bir aday.' dersiniz, günün sonunda bu profile uymayan kişiyi çıkarmak zorunda kalırsınız. Ağzı laf yapan, size rakip olan, sizin partinizin 'bu benim genel başkanlığımı yapamaz.' dediği bir kişiyi cumhurbaşkanı adayı yapmak zorunda kalırsınız. 'Kavgacı olmayan, polemik yapmayan adayla çıkacağız.' dedi, kusura bakmasın da adayları İnce'yi bu ülke insanı tanıyor, 'polemik yapmayan, kavgacı olmayan' tabirine ne kadar uyuyor, bunu vatandaş çok iyi biliyor."

"Seçimlere yönelik her türlü tedbiri aldık"

Arslan, seçimler için geri sayımın sürdüğünü, herhangi bir sıkıntı yaşanmadan vatandaşların iradesinin sandığa doğru yansıması adına gerekeni yapmaya devam edeceklerini bildirdi. 

Siber güvenliğin önemine işaret eden Arslan, "Bununla ilgili, ister kamu ister özel sektör olsun konunun taraflarının bu işle ilgili birimlerini uyarıyoruz ve almaları gereken tedbirleri onlara yazılı olarak deklare ediyoruz." diye konuştu.

Arslan, sistemde herhangi bir aksaklık olmaması ve ilgili kurumların kesintisiz hizmet verebilmelerinin üzerinde titizlikle durduklarının altını çizerek, şöyle devam etti: 

"Burada kamu-özel ayrımı yok. Çünkü bu bir sistem bütünlüğü. Sonuçta GSM operatörlerini, servis sağlayıcıları düşünürseniz, sadece seçim sathı mahalli olarak bakmamak lazım. Siber güvenlik sürekli önemli. Finans sektörüne, ekonomiye yönelik bu kadar saldırının olduğu bir ortamda, 15 Temmuz sonrası da dahil biz her türlü tedbiri aldık, almaya devam ediyoruz." 

"Cumhurbaşkanlığı sisteminde iş yapma kolaylığı gelecek"

Arslan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin büyük projelere etkisine ilişkin de özellikle yasama ve yürütmenin tamamen birbirinden ayrıldığı yeni uygulamanın işlemleri kolaylaştıracağını anlattı. 

Yürütmenin, yönetimin başı olan cumhurbaşkanının ortaya koyduğu siyaset çerçevesinde görevini yapacağını dile getiren Arslan, "Biz de bütün büyük projeleri yaparken Sayın Cumhurbaşkanımızın ve AK Parti hükümetlerinin aynı düşünce çerçevesinde işlere bakmasının avantajından kaynaklı işlerimizi rahatlıkla yürütebildik. Özellikle koalisyon dönemlerinde bu işleri yapmanın ne kadar zor olduğunu gördük, biliyoruz. İşte Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde bütün bunlar aradan çıkacak. İş ve işlem yapma kolaylığı gelmiş olacak." ifadesini kullandı.

"Ana muhalefet hala sistemi anlamıyor"

Birilerinin hala Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni anlamadığını dile getiren Arslan, "Yeni sistemde ülkenin, yürütme anlamında tamamen cumhurbaşkanına ve onun kurduğu bakanlara ve hükümet sistemine göre şekilleneceğini, idarenin burada olacağını biliyoruz ama belli ki ana muhalefet hala bunu anlamış değil, anlamadığı için de 'Ben gelirsem büyük projelerin tamamını durduracağım.' diyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bu modelle büyük projeleri yaparken ülkenin öz kaynaklarıyla da Anadolu'nun diğer yerlerine hizmet götürdüklerini vurgulayan Arslan, şunları kaydetti:

"Ülkenin her yerine hizmet götürüyoruz, ulaştırma koridorlarını tamamlıyoruz. Büyük projeleri durdurur, yap-işlet-devret modelini devreden çıkarırsanız, bu büyük Türkiye hedefinden vazgeçmek, küçülen ve şamar oğlanı olan Türkiye'ye doğru gitmek anlamına geliyor. Allah'tan millet bunu çok iyi biliyor. Allah'tan millet, AK Parti olarak Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ne yapmak istediğimizi çok iyi biliyor, bildiği için de sonuna kadar destekliyor. Allah'tan milletimiz, kafa karışıklığı olanlar gibi düşünmüyor. Milletimizin herhangi bir şekilde kafa karışıklığı yok ama bu bize gevşemek, boş durmak gibi bir hak tanımıyor. Biz de kendimizi, hedeflerimizi, AK Parti olarak hangi hedefler doğrultusunda yürüdüğümüzü ve bu ülkeyi nereye götürdüğümüzü tekrar tekrar, doğru bir şekilde anlatmalıyız. Eminim ki biz doğru anlatacağız, biz doğru anlattığımızda da hiç şüphemiz yok ki milletimiz her zamanki gibi en doğru şekilde anlayacak ve en doğru şekilde kararını verecek. O karar da ülkemizi gelecek hedeflerine yürütecek karar olacak. O karar da hedefleri, planları, programları olan Recep Tayyip Erdoğan'ın tekrar Cumhurbaşkanı olması, yasama erkinde de onun kadar güçlü bir AK Parti kadrosunun Mecliste olması anlamına geliyor. O yüzden yeni dönemde biz bu projeleri çok daha hızlı hayata geçirmiş olacağız."

"Kanal İstanbul'a bu yıl kazmayı vurmak istiyoruz"

Köprü ve otoyolların, uluslararası çapta büyük projeler olduğunu, kuralların da buna göre belirlendiğini anlatan Arslan, yap-işlet- devret modeliyle yapılanların geçiş ücretlerinin yılda bir kere döviz kuru baz alınarak tespit edildiğini ve sene boyunca uygulandığını söyledi. Gelecek yıl da köprü ve otoyol geçiş ücretlerinin bu şekilde belirleneceğini dile getiren Arslan, bu konuda değişikliğe gidilmeyeceğini vurguladı.

Arslan, devletin sorumluluğunda olan köprü ve otoyollarda bugüne kadar yaklaşık 7,5 milyon kere ihlal söz konusu olduğuna dikkati çekerek, "İnsanlar kaçak geçiş yapmak durumunda kalmış, ya Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) ve Hızlı Geçiş Sistemi'nde (HGS) yeterli bakiye yok ya da kredi kartında bağlı değil. Bakiyesi yeterli zannediyor insanlar ama bakiye yeterli değil, aslında dönüp kontrol etse görebiliyor. Daha sonra gecikmiş tebligatlar gelince de 15 günlük itiraz periyodu geçtiği için düzeltme şansı olmuyor. Böyle olunca da bekleyen 7,5 milyon tebligat var. Karayollarının işlettiği otoyol ve köprülerdeki bu anlamda cezai rakamlar da 900 milyon lira civarında. Dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundan geçen tasarıyla yapmaya çalıştığımız, vatandaşımıza yönelik bu cezai müeyyideyi ortadan kaldırmak ve sadece ana parayı yasal faiziyle ödemeleri durumunda bundan kurtulmaları." diye konuştu.

Arslan, İstanbul'un içinden deniz geçen dünyanın tek kenti olduğunu ve şehri koruma sorumluluğuyla Kanal İstanbul Projesi için yola çıktıklarını söyleyerek, "Yılda 50 bin geminin geçtiği tehlikeye maruz kalan boğazın, bu tehlikesini en aza indirgememiz gerekiyor. İstanbul'u tehlikeden arındırmak, özellikle tehlikeli madde taşımacığından kaynaklı boğazdaki yükü azaltmak, tarihi dokuyu korumak, artan ve büyüyen talebi karşılamak adına alternatif bir su yoluna ihtiyaç vardı." değerlendirmesinde bulundu. 

Arslan, kanalın çevresel etkilerinin tespitini, rüzgar ve dalgayla ilgili iklim çalışmalarını, jeolojik ve geoteknik etütlerini, belli periyotlardaki deprem ve tsunamileri de dikkate alarak risk değerlendirmesini yaptıklarını belirterek, "İnsanımızın şundan hiç şüphesi olmasın, ülkemizin önde gelen üniversitelerinin öğretim üyeleriyle çalıştığımız gibi dünyanın da bu konuda söz sahibi uzman ve uzman kuruluşlarıyla çalışıyoruz. Çünkü dünyanın en büyük projesini yapıyorsanız dikkate alınacak bu kadar kriter varken, 3-5 kişinin fikrine bağlı olarak hareket etmek gibi bir lüksümüz yok. İnşallah bu yıl içinde çalışmaları bitirip, süreci başlatmak ve kazmayı vurmak istiyoruz." ifadesini kullandı.

İstanbul Yeni Havalimanı

İstanbul Yeni Havalimanı'nın isminin hangi yöntemle belirleneceğine ve ulaşımının nasıl yapılacağına ilişkin bir soru üzerine de Arslan, bu havalimanının dünyanın gıptayla izlediği ve açılışını merakla beklediği bir proje olduğunu söyledi. 

Arslan, "Memnuniyetle ifade etmek isterim ki bugün gelinen noktada yüzde 88,5 ilerleme sağlanmış durumda. 29 Ekim'de inşallah birinci fazını açacağız. İsmini inşallah 29 Ekim'de hep beraber göreceğiz. Elbetteki Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanımız Binali Yıldırım ile de istişare edip kararımızı vereceğiz. Onun dışındaki yöntemlerin polemik yarattığını geçmişte görmüştük." değerlendirmesinde bulundu.

"3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli'ni 6,5 milyon insan kullanacak"

Avrupa ile Anadolu yakasını birleştirecek 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi'nin de önemine işaret eden Arslan, projenin Hasdal'dan başlayarak Çamlıca'ya denizin altından gidecek bir karayolu sistemi ve İncirli'den başlayarak Anadolu yakasında Söğütlüçeşme'ye kadar uzanan bir raylı sistemden oluştuğunu hatırlattı. 

Arslan, proje kapsamında kara ve denizdeki sondajlarla Haliç'teki işlemlerin tamamladığını ve güzergahla ilgili nihai çalışmaların yapıldığını belirterek, "Hedefimiz kısa sürede bununla ilgili çalışmaları bitirip artık ihale aşamasına getirmek ve ihalesini yapmak. Yakın zamanda bunun ihalesini yapmış olacağız. Araç geçişi anlamında günde 120 bin aracın geçmesini öngörüyoruz ve metro sistemi anlamında da günde 1,5 milyon insanın metroyu kullanacağı bir ağ kurmuş olacağız. Daha da önemlisi bu metro ağı İstanbul'daki diğer metro ağlarıyla da entegre olacağı için günde 6,5 milyon insana aktarma yapmak suretiyle hizmet edebilir hale gelecek." dedi.

"Çukurova Havalimanı 2019'da hizmet vermeye başlayacak"

Arslan, Çukurova Havalimanı'nın hizmete başlama tarihine ilişkin bir soruya da "Bir yanlış algıyı düzeltmiş olalım, geçen gün 'Çukurova Havalimanı 2021'e kaldı' diye bir haber vardı, doğrusu bu nereden çıktı ben de merak ediyorum." yanıtını verdi.

Çukurova Havalimanı'nı çok önemsediklerinin altını çizen Arslan, şunları kaydetti: 

"Altyapıda işler gayet iyi gidiyor, çok hızlandı. 2019 başına kadar altyapıyı tamamen bitirmiş olacağız. Terminal binası dahil üstyapının ihalesini yaptık. İç ve dış hat 229 bin metrekare büyüklüğünde bir terminalden bahsediyoruz. Dün itibarıyla sözleşmesi imzalandı ve inşallah önümüzdeki pazartesi de yer teslimini yapacağız ve işe başlayacağız. Kısa süre içinde çok hızlanacak. Bir sene içinde de inşallah bitirip, 2019'da Çukurova Havalimanı'nın çok modern halde Mersin, Adana, Osmaniye'ye hizmet verebilir hale gelmesini sağlamış olacağız." 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Kurum "Kanal İstanbul projesi iptal edilmedi"
  • 27.08.2022 13:45

Bakan Kurum "Kanal İstanbul projesi iptal edilmedi"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kanal İstan ...