maritbet girişmaritbet
Kanal Edirne projesinde sona yaklaşıldı

Kanal Edirne projesinde sona yaklaşıldı

Meriç Nehri'nin taşmasını önlemek amacıyla hazırlanan ve "Kanal Edirne" olarak bilinen Karaağaç Tahliye Kanalı Projesi bitmek üzere.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nce Meriç Nehri'nin taşmasını önlemek amacıyla hazırlanan ve "Kanal Edirne" olarak bilinen Karaağaç Tahliye Kanalı Projesi'nde sona yaklaşıldı. 

Taşkın anında suyun bir kısmını yaklaşık 8 kilometre uzunluğundaki kanal aracılığıyla akıntının rahat sağlanacağı yere kadar taşıyacak ve kent merkezini taşkından koruması planlanan "Kanal Edirne" projesi kapsamındaki çalışmalar sürüyor.

Tahliye kanalı sayesinde, Meriç Nehri'nde debi arttığı zamanlarda ırmak yatağının daraldığı kısımlarda oluşacak geri tepmenin de önüne geçilmesi hedefleniyor.

Meriç Nehri'ni yatağında baypas etmesi amacıyla bir nevi nehrin "sigortası" olarak anılan ve 2015 yılı ağustos ayında başlanan kanal projesinde yaklaşık 8 kilometrelik kanal kazı işlemi tamamlandı.

Kanal sayesinde, Meriç Nehri'nin Arda Nehri ile birleştiği noktada meydana gelebilecek 2 bin 562 metreküp/saniye debinin bin 789 metreküp/saniyelik kısmının nehrin ana yatağından ve 773 metreküp/saniyelik kısmının da Kanal Edirne'den geçirilmesi planlanarak taşkının önüne geçilmesi ön görülüyor.

Projede tek eksik köprü

Edirne Valisi Günay Özdemir, yaptığı açıklamada, projenin tamamına yakınının bittiğini söyledi.
Projeyle taşkınların önüne geçileceğinin altını çizen Vali Özdemir, "Sadece Karaağaç'a geçen köprü kaldı onun da ihalesi yapıldı, yer teslimi yapıldı yapılmak üzere bu günlerde. İnşallah en kısa zamanda o köprü bitecek, bu sene Kanal Edirne de faaliyete geçmiş olacak. Böylelikle Edirne'deki taşkınların da önemli bir şekilde önüne geçilmiş olacağına inanıyoruz." diye konuştu.

Kanal Edirne projesinin taşkın önleme görevi dışında etrafındaki düzenlemelerle kentin sosyal hayatına da katkılar sunacağını vurgulayan Özdemir, şunları kaydetti:

"Tabii öncelikle Meriç Nehri'nde taşkını önlemek amacıyla yapılan bir çalışma ve o çalışma içerisinde de o bölgede, gelen vatandaşlarımızın yürüyüş yolları, oturabilecekleri, çoluk çocuğuyla vakit geçirebilecekleri sosyal alanların da olması gerekiyor. Şu anda Meriç kenarında en büyük sıkıntımız; halkımızın ailesi, çoluk çocuğuyla gittiğinde vakit geçirebileceği ticari olmayan, sosyal amaçlı alan hemen hemen hiç yok.
Amacımız öncelikle orada bütün halkımızın faydalanabileceği ve tamamen ticari kaygıların dışında sosyal amaçlı alanlar yapmak. Biliyorsunuz şu anda da inşaat devam ediyor. İnşallah 2018 yılının sonuna kadar mesafe katetmiş olacağız. İnsanların orada Meriç kenarında, şehrin gürültüsünden, stresinden uzak vakit geçirme imkanı olacak. Bunun, Edirne için hem yerli hem de Balkanlar'a hizmet verebilecek yeni bir çehremiz olacağını düşünüyorum."

Meriç'te son taşkın

Meriç Nehri, iki yıl önce en yüksek debiye çıkmıştı. 2015 yılında şubat ayı başlarında 31 yılın en yüksek seviyesine ulaşan Meriç Nehri, 2 bin 149 metreküp/saniye seviyesine ulaşarak taşmış, Yunanistan ve Karaağaç Mahallesi'ne giden yolları kapatmıştı. 

Askeri araçlarla taşınan Karaağaçlıların, Lozan Caddesi'nin taşkın sularıyla yarılması sonrasında şehir merkeziyle bağlantısı kesilmiş, acil durumlarda askeri helikopterler devreye girmişti.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

DSİ geçen yıl 396 tesisi tamamlayarak hizmete sundu
  • 03.04.2023 11:39

DSİ geçen yıl 396 tesisi tamamlayarak hizmete sundu

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, geçen yıl 62'si baraj, 72'si sulama ve 1 ...

Antalya Manavgat'taki Çardak Barajı bu yıl tamamlanacak
  • 18.01.2023 10:46

Antalya Manavgat'taki Çardak Barajı bu yıl tamamlanacak

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, bu yıl tamamlanacak Antal ...

Yusufeli Barajı ve HES'te su seviyesi 30 metreyi aştı!
  • 29.11.2022 16:42

Yusufeli Barajı ve HES'te su seviyesi 30 metreyi aştı!

Artvin'de, 22 Kasım'da su tutmaya başlayan Yusufeli Barajı ve HES'te su seviyesi ...

Çanakkale ve Konya'nın bazı yerlerinde arazi toplulaştırması yapılacak
  • 28.10.2022 10:14

Çanakkale ve Konya'nın bazı yerlerinde arazi toplulaştırması yapılacak

Çanakkale ve Konya'nın bazı yerlerinde arazi toplulaştırması ve tarla içi gelişt ...

DSİ, Sürmene'deki heyelanın izlerini kısa sürede sildi
  • 07.06.2022 10:38

DSİ, Sürmene'deki heyelanın izlerini kısa sürede sildi

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akca, Trabzon'un Sürmene ilç ...

4 ilde 1 milyon 820 bin dekar arazi toplulaştırma yapıldı
  • 25.04.2022 11:53

4 ilde 1 milyon 820 bin dekar arazi toplulaştırma yapıldı

Eskişehir, Sakarya, Bilecik ve Kütahya'da 1 milyon 820 bin dekar alanda toplulaş ...