maritbet girişmaritbet
Kalkınma Bankası, yeni yatırımları finanse edecek!

Kalkınma Bankası, yeni yatırımları finanse edecek!

Sermayesi 160 milyon liradan 1 milyar liraya çıkacak olan Kalkınma Bankası, Güneydoğu ve Doğu'daki yatırımlara finansman sağlayacak.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Kalkınma Bankasını yeniden yapılandırdıklarını belirterek, "Yeni dönemde Kalkınma Bankası, Türkiye'nin orta gelir tuzağından çıkmasını sağlamak amacıyla teknolojik ve stratejik sektörlerde yapılacak yatırımlara uzun vadeli ve uygun maliyetli kaynak sağlayacak." dedi.

Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sermayesinin tamamına yakını Hazineye ait olan ve kalkınma bankacılığı faaliyetinde bulunan Türkiye Kalkınma Bankasının yeniden yapılandırılması için çalışmaların başlatıldığını bildirdi.

Kalkınma Bankasının, bir kamu bankası olarak geniş anlamda kalkınma bankacılığı fonksiyonlarının gerçekleştirilmesi gibi çok önemli bir alanda fonksiyon üstlendiğini hatırlatan Şimşek, bankanın 1975'te yurt dışında çalışan işçilerin tasarruflarını yatırıma dönüştürmek amacıyla kurulduğunu ancak geçen dönemde yasal ve idari açıdan diğer kamu bankalarının gerisinde kaldığını söyledi.

Bankanın yeniden yapılandırılmasının ihtiyaç haline geldiğine işaret eden Şimşek, "Kalkınma Bankasının yeniden yapılandırılmasıyla ülkemizde kalkınma bankacılığının genişletilip geliştirilmesini, bankanın kullanacağı enstrümanlarla sermaye piyasasının kuvvetlendirilmesinde etkin bir rol oynamasını ve bankanın görev alanlarını genişleterek mali yapısını güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Bunun yanı sıra ülkemizin orta gelir tuzağından çıkmasını sağlamak amacıyla teknolojik ve stratejik sektörlerde yapılacak yatırımlara uzun vadeli fon sağlamasına imkan verecek şekilde hukuki altyapının ve gerekli kaynakların temin edilmesi için ihtiyaç duyulan yasal ve kurumsal düzenlemeleri gerçekleştirmeyi hedefliyoruz." diye konuştu.

Doğu ve güneydoğu yatırımlarına finansman

Türkiye'deki kalkınma ve yatırım bankalarının önemli bölümünün faaliyetlerini özellikle gelişmiş yörelerde yoğunlaştırdığına işaret eden Şimşek, "Kalkınma Bankası dışındaki diğer kalkınma ve yatırım bankalarının toplam kredilerinin yüzde 78'i birinci ve ikinci bölgelerdeki yatırımlara kullandırılmıştır. Kalkınma Bankası kredilerinin ise 43'ünün birinci ve ikinci bölgelerde, yüzde 57'sinin ise diğer bölgelerde yer aldığı görülmektedir." ifadelerini kullandı.

Şimşek, bu kapsamda Türkiye'de gelişmeye daha fazla ihtiyaç duyulan bölgelere finansman sağlanması açısından da bankanın yeniden yapılandırılmasının önem arz ettiğini vurguladı.

Sermayesi 1 milyar liraya çıkarılacak

Yeniden yapılandırma kapsamında bankanın öz kaynak yapısının da güçlendirileceğini belirten Şimşek, 160 milyon lira olan banka sermayesini 1 milyar liraya çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Bankanın sermaye dışındaki kaynak yapısının çeşitlendirileceğine dikkati çeken Şimşek, "Böylece Kalkınma Bankasının, Çin'de CDB, Almanya'da KfW, Brezilya'da BNDES gibi uluslararası düzeyde tanınmış, kalkınma bankacılığında başarılı bankalara benzer şekilde kalkınma bankacılığı faaliyetlerini daha etkin bir şekilde yerine getirmesi sağlanacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, yeniden yapılandırma sonucunda, Kalkınma Bankasının Ar-Ge faaliyetleri sonucunda veya teknoloji transferi vasıtasıyla geliştirilen ürünlerin üretimine yönelik imalat sanayi yatırım projelerinin finansman ihtiyacına uzun vadeli ve uygun maliyetli kredi desteği, doğrudan sermayeye iştirak ve girişim sermayesi yöntemlerini kullanarak kaynak sağlayacak bir yapıya kavuşacağını kaydetti.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kalkınma Bankası, yeni yatırımları finanse edecek!
  • 18.09.2016 13:22

Kalkınma Bankası, yeni yatırımları finanse edecek!

Sermayesi 160 milyon liradan 1 milyar liraya çıkacak olan Kalkınma Bankası, Güne ...