maritbet girişmaritbet
Kalkınma Bakanlığı mega projeler için uyardı!

Kalkınma Bakanlığı mega projeler için uyardı!

Kalkınma Bakanlığı, finansal piyasalarda yaşanan dalgalanmanın projelerin finansman sıkıntısı yaşamasına neden olabileceği belirtildi.

Hükümetin yolcu, hasta ve alım garantisi vererek özel sektöre yaptırdığı mega projelerde kaynak sıkıntısı yaşanabileceği uyarısı yapıldı. Uyarı bizzat Kalkınma Bakanlığı'ndan geldi. Bakanlık, projelerin ileride bütçeye getireceği yüklerin de iyi analiz edilmesini istedi. Kalkınma Bakanlığı, kamu özel işbirliği (KÖİ) modeliyle özel sektöre yaptırılan havaalanları, şehir hastaneleri, köprü ve tünel gibi mega projelere ilişkin bir dizi kritik uyarıda bulundu.

Bakanlık, hazırladığı KÖİ Raporu'nda dünyada yaşanan krizin bir süre daha finans piyasalarında etkisini sürdüreceğine işaret ederken, “Ülkemizde halihazırda uygulama sözleşmesi imzalanmış proje stoku büyüklüğü dikkate alındığında önümüzdeki yıllarda kamu-özel işbirliği projeleri için uzun vadeli fon kaynağı sıkıntısının yaşanabileceği öngörülmektedir” tespitini yaptı.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre; bakanlık, kredi geri ödemelerinde gecikme yaşanmaması için bankaların dışında farklı finansman kaynaklarının araştırılması gerektiğini bildirdi. Bakanlık, önümüzdeki yıllarda bütçede yeni bir gider kalemi oluşturacak olan KÖİ projelerinin bütçeye etkilerine ilişkin de uyarıda bulundu. Raporda, “Bütçenin olası finansal krizlere karşı dayanıklı olması için kamunun gelecek yıllarda garanti, borç üstlenimi, kira ödemesi gibi nedenlerle oluşacak birikmiş yükümlülüklerinin iyi analiz edilmesi ve KÖİ projelerinin bu doğrultuda incelenmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

TEK ELDEN İZLENMELİ

Raporda, projelerin birbirinden farklı çeşitli bakanlıklara dağıldığına da dikkat çekilerek, KÖİ projelerinin merkezi bir birim tarafından izlenmesi ve yükümlülüklerin analiz edilmesi gerektiği ifade edildi. Projelerin hazırlık ve ihale sürecinin de iyileştirilerek hatalardan kaynaklanan zaman kaybının giderilmesi istenen raporda, projelerin başarılı olması için tüm aşamaların yeknesak, belirli kalite düzeyinde ve öngörülen sürede tamamlanması gerektiği bildirildi.

HASTANELERE 30.2 MİLYAR DOLAR KİRA

Rapora göre, yap-kirala modeliyle inşa edilen şehir hastaneleri nedeniyle devletin şirketlere toplam 30 milyar 263 milyon dolar kira borcu oluştu. Şehir hastanelerinden 2 tanesi tamamlanırken
geri kalan 16 hastanenin inşası devam ediyor. Bu hastaneler de bittiğinde devlet bütçesinden her yıl milyarlarca dolar kira ödenmeye başlanacak. Dolayısıyla  önümüzdeki yıllarda bütçedeki faiz giderlerinin
yanına bir de “kira” gideri eklenecek. Bakanlık raporunda kiralara ilişkin bilgi verilirken köprü, otoyol ve tünellerden araç geçiş garantisi, hastanelerde hasta garantisi ve santrallerden enerji alım garantisi başta olmak üzere devletin şirketlere verdiği garantilerin bütçeye getireceği yüklere ilişkin hiçbir bilgiye yer verilmemesi dikkat çekti.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Binali Yıldırım: 10 mega projeden 6’sı bu ülkede yapıldı
  • 23.11.2018 09:45

Binali Yıldırım: 10 mega projeden 6’sı bu ülkede yapıldı

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, İzmir'de düzenlenen Ege Ekonomik Forum 2018'in açı ...

Mega projeler yabancı yatırımcıyla hayata geçirilecek
  • 12.10.2018 09:12

Mega projeler yabancı yatırımcıyla hayata geçirilecek

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yatırım programına ilişkin yayınladığı genelgede me ...

100 günlük eylem planında mega projeler yerini aldı
  • 04.08.2018 09:29

100 günlük eylem planında mega projeler yerini aldı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 100 günlük eylem planı açıklandı. İşte kalem kalem ...

Mega projeler devreye giriyor! Vakit reform vakti...
  • 26.06.2018 14:20

Mega projeler devreye giriyor! Vakit reform vakti...

24 Haziran zaferi, AK Parti'nin seçim öncesinde vaat ettiği projelerin tamamlanm ...

Çağ atlatacak projeler yolda!
  • 24.06.2018 11:18

Çağ atlatacak projeler yolda!

Türkiye, seçimlerin ardından enerjiden savunmaya, ulaştırmadan haberleşmeye birç ...