maritbet girişmaritbet
Kafasına göre moloz dökene 102 bin TL ceza

Kafasına göre moloz dökene 102 bin TL ceza

Öztekinler Hafriyat yetkilisi İlhan Tekin, hafriyat çalışmalarıyla ilgili tüm merak edilenleri emlaktasondakika.com’a anlattı.

Özellikle İstanbul'da hız kazanan kentsel dönüşüm çalışmaları akıllara ‘Onca moloz nereye atılacak?' sorusunu getirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın verilerine göre 20 yılda 6.5 milyon konutun geri dönüştürülmesi halinde 2 milyar ton inşaat atığı ve moloz ortaya çıkacak. Bu konuyla ilgili Anadolu Yakası'nda başarılı çalışmalara imza artan Öztekinler Hafriyat yetkilisi İlhan Tekin, emlaktasondakika.com'a özel açıklamalarda bulundu.

Hafriyat firması açmak için prosedürler neler?

Hafriyat işi yapabilmeniz için firma olmanız gerekiyor. Ekipmanınızın ve kalifiye elemanınızın olması gerekiyor. Ve birde müşteriniz olması gerekiyor tabii. 

Hafriyat firması seçerken nelere dikkat etmek gerekir?

Hafriyat işinizi vereceğiniz firmayı ziyaret etmeniz gerekiyor. Ardından referans mektubu almanız gerekir. Onlardan bazılarını aramanız gerekir, gerçekten öyle bir işi yapmış mı diye. Sektörde bir çok fırsatçı var çünkü.

hafriyat çalışmaları yapan kamyonlar

Hafriyat yönetmeliğinin amacı nedir?

Yönetmeliğin amacı; hafriyat toprağı ile inşaat ve yıkıntı atıklarının çevreye zarar vermeyecek şekilde öncelikle kaynakta azaltılması, toplanması, geçici biriktirilmesi, taşınması, geri kazanılması, değerlendirilmesi ve bertaraf edilmesine ilişkin teknik ve idari hususlar ile uyulması gereken genel kuralları düzenlemektir. Ve çalışan bütün araçların büyükşehirde kayıtlı olması.

Hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıklarının yönetimine ilişkin genel ilkeler nelerdir?

Atıkların kaynağında en aza indirilmesi esastır. Bu atıkların yönetiminden sorumlu kişi, kurum/kuruluşlar, atıkların çevre ve insan sağlığına olabilecek zararlı etkilerinin azaltılması için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdürler. Hafriyat toprağı ile inşaat/yıkıntı atıklarının geri kazanılması ve özellikle alt yapı malzemesi olarak yeniden değerlendirilmesi esastır.

İstanbul'da hafriyat depolama alanları nerelerdedir?

Şu an için İstanbul Çevre Koruma ve Atık Maddeleri Değerlendirme Sanayi ve Ticaret A.Ş. ( İSTAÇ) kontroldeki sahalarda bertaraf edilmektedir. İSTAÇ Ömerli döküm sahası, İSTAÇ Şile döküm sahası, İSTAÇ İmrahor döküm sahası, Akfırat döküm sahası. Avrupa Yakası'nda da Bolluca döküm sahası vardı kapandı.

Bu alanlara atılmadığı takdirde cezası nedir?

Şirketler için 102 bin TL cezası var. 

Hafriyat denetimi nasıl yapılmaktadır?

İstanbul içerisinde çalışmak için bütün hafriyat araçlarına çip takılmaktadır. Bu çipler araçların hareketlerini, damper kaldırma indirme gibi olayları sürekli büyükşehir belediye kontrol noktalarına bildirmekte. Takipler takip cihazları aracılığı ile yapılmaktadır.

Kentsel dönüşümle ortaya çıkan atıklar ne oluyor?

Mevcut döküm sahalarında bertaraf edilmektedir.

Hafriyat atıklarında geri dönüşüm oluyor mu?

Kısmen oluyor. Bina yıkımlarında kullanılabilecek kapı, pencere, dolap, eski kombi, davlumbaz ve ona benzer malzemeler. Ve kolon içerisindeki hurda mahiyetindeki demirler. Ayrıca bu atıklar  dönüştürüldüğünde iki temel kategoride kullanılıyor. Bunlardan biri yol, tren hattı, sahil dolguları… Diğeri de kaldırım, bordür taşı ve parkurlar için kullanılıyor.

Hafriyat maliyeti nedir peki?

Hafriyat aslında bir hizmet işidir. İyi hesap yapmak lazım. Maliyet hesaplarken yüklemeye bir bedel biçiyorsunuz. Akabinde hangi döküm sahasına gidecek ise nakliye bedeli belirliyorsunuz. Ve döküm bedelini ekliyorsunuz. Sonra bir arabanın kaç metreküp taşıyacağını tahmin ediyorsunuz. Yükleme, nakliye, döküm bedelinin toplamının tahmini taşınacak metreküpe bölünmesi maliyeti belirler ona göre teklif sunarsınız.

Merve N. Güreş/Emlaktasondakika.com 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kafasına göre moloz dökene 102 bin TL ceza
  • 22.10.2015 11:17

Kafasına göre moloz dökene 102 bin TL ceza

Öztekinler Hafriyat yetkilisi İlhan Tekin, hafriyat çalışmalarıyla ilgili tüm me ...