maritbet girişmaritbet
Kadir Has Üniversitesi’nde Şehir Mühendisliği Laboratuvarı açıldı

Kadir Has Üniversitesi’nde Şehir Mühendisliği Laboratuvarı açıldı

IBM'in Üniversite Ortak Araştırma ödülünü kazanan tek Türk üniversitesi Kadir Has Üniversitesi'nde Şehir Mühendisliği Araştırma Laboratuvarı açıldı

Laboratuvarda, IBM'in gelişmiş altyapı desteğiyle kurulan "Akıllı Gezegen" kavramına hizmet eden çalışmalar yürütülecek, "üniversite-endüstri-şehir yönetimi" üçgeninde disiplinli çalışmalar yapılacak, lisansüstü düzeyde araştırma projeleri gerçekleştirilecek. 

Laboratuvar, bilgisayar, elektrik-elektronik, endüstri ve enerji sistemleri mühendislik dalları ile yönetim bilişim sistemleri, mimarlık, sosyal bilim disiplinlerini kapsayan şehir mühendisliği, ulusal ve uluslararası işbirlikleri ve ortaklıklar için de adres olacak. 

Kadir Has Ünivertitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, laboratuvarın açılışında yaptığı konuşmada, evrensel nitelikte akademik bir kurum olma misyonu ile bilim ve teknolojide yaşanan gelişmeleri takip eden, yeniliğe açık, sorgulayan, düşünen ve üreten bireyler yetiştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Aydın, 21. yüzyılın mega şehirlerin yüzyılı olacağını ifade ederek, son yıllarda dünyayı etkileyebilecek 5-6 şehirden bahsedildiğini dile getirdi.

Bunlardan birinin de İstanbul olduğunu belirten Aydın, bu şehirlerin sadece ülkeleri değil, bölge açısından da önemli birer çekim merkezi haline geldiğini vurguladı.

Çekim merkezi haline gelen şehirlerin, bulundukları coğrafyaların siyasetini, ekonomisini, sosyolojisini de etkilemeye başladığını aktaran Aydın, şöyle konuştu:

"Bir süre sonra bu şehirlerin, bulundukları coğrafyaların ötesinde küresel etkilere sahip şehirler haline geleceğini tahmin ediyorum. 14. yüzyılda dünyada şehir devletler vardı. O devletler bulundukları coğrafyanın ötesinde, dünyada etki sahibiydi. Farklı bir konseptte de olsa şehir devletlerin yeniden yükselişe geçtiği bir dönemi izliyor gibiyiz. Artık bunların adına devlet denilmiyor. Bunlar daha büyük oluşumlar içerisinde yer alıyor. Ama içinde bulundukları devletlerden daha etkin konuma geliyor. Dolayısıyla İstanbul böyle bir şehir. İstanbul, Türkiye'den daha büyük bir şehir, ekonomisi, sosyolojisi, içinde yaşadıkları ve yaşattıklarıyla...

Sadece nüfus anlamında değil, burada üretilen, tüketilen ve ortaya konulan he Türkiye'nin ötesinde sonuçları olan gelişmeler. Türkiye'de bir yerde böyle bir yapı kurulacaksa bunun en uygun yeri İstanbul. İstanbul'un da en uygun yeri, Kadir Has Üniversitesi."

"Hamam, altında sarnıç var"

Rektör Aydın, üniversitenin, İstanbul'un merkezinde olduğunu anlatarak, "İstanbul'un kurulduğu yer burası, bizim etrafımız. Tarihi şehir, buradan başladı ve buradan gelişti. Kadir Has Üniversitesi de bunun tam ortasına oturuyor. Üniversitenin altında 11. yüzyıldan kalan bir Bizans Sarnıcı, onun üzerinde 16. yüzyıldan kalma Osmanlı hamamının parçaları var. 19. yüzyılın binası bir sigara fabrikası ve 20. yüzyılda kurulmuş bir üniversite. 21. yüzyıla şekil vermeye çalışıyor" diye konuştu.

Tarihi bir yükü de taşıdıklarını belirten Aydın, böyle bir yerde şehir araştırmalarının yapılması, şehir mühendisliğinin ortaya çıkmasının tesadüf olmadığını sözlerine ekledi.

"İstanbul'u şehir laboratuvarı olarak görüyoruz"

Kadir Has Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Şirin Tekinay ise şehir mühendisliğinin çok değerli bir konu olduğunu söyledi.

21. yüzyılın mühendislerini, teknoloji uzmanlarını, yöneticilerini yetiştirirken, "bilim ve teknolojiden alıp, topluma, insan hayatına nasıl veririz" konusunu düşünmenin herkesin görevi ve sorumluluğu olduğunu kaydeden Tekinay, şehirlerin birer karmaşık sistem olarak ele alınmasının daha önce görülmediğini dile getirdi.

Tekinay, "Şehir mühendisliğinde ülkemizde ilk ileri araştırma laboratuvarını kurmaktan heyecan ve gurur duyuyoruz. Üniversitemizin sunduğu çok disiplinli yaklaşım ve IBM'in sunduğu en gelişmiş bilişim altyapısı ile baştan sona çözümler üretmeye, 21. yüzyılın en önemli sorunu olan 'şehir' dediğimiz sistemler karmaşasında mühendisler, teknoloji uzmanları ve yöneticiler yetiştirmeye başladık. İstanbul'u şehir laboratuvarı olarak görüyoruz" ifadelerini kullandı.
Dünyadaki mega şehirler arasında İstanbul'un 20. sırada olduğunu belirten Tekinay, mega şehirlerin sorunlarını mühendislerin çözmesi gerektiğini vurguladı.

IBM Türk Ülke Müdürü Isabel Gomez Cagigas da Kadir Has Üniversitesi ile işbirliğinin Türkiye'deki akıllı şehir araştırmacılarına, akademisyenlerine ve öğrencilere, inovasyon platformu, kaynakları ve teknik danışmanlık sağlayacağını söyledi.
AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Masdaf, artık Emlak Konut'un kentsel dönüşüm projelerinde!
  • 11.02.2021 16:20

Masdaf, artık Emlak Konut'un kentsel dönüşüm projelerinde!

Emlak Konut GYO tarafından Beştelsiz Mahallesi ve Tozkoparan'da inşa edilen kent ...

Salgın, hayat pahalılığı ve işsizlik 2020’ye damgasını vurdu!
  • 07.01.2021 14:02

Salgın, hayat pahalılığı ve işsizlik 2020’ye damgasını vurdu!

Kadir Has Üniversitesi'nin 10 yıldır Türkiye’nin nabzını tutan “Türkiye Eğilimle ...

Tapu işlemlerinde kolaylık! 15 Eylül'de başlıyor!
  • 07.09.2020 10:56

Tapu işlemlerinde kolaylık! 15 Eylül'de başlıyor!

Farklı il veya ülkelerde bulunan alıcı ve satıcıların bir araya gelmeden tapu iş ...

Keller Williams gençlerle buluşmaya devam ediyor!
  • 02.04.2016 12:38

Keller Williams gençlerle buluşmaya devam ediyor!

Ulusal çapta bilinirliğiyle dikkat çeken Keller Williams, Türkiye'de gençlerle b ...

Gayrimenkul sektörü satış atölyeleri başlıyor!
  • 21.05.2015 09:27

Gayrimenkul sektörü satış atölyeleri başlıyor!

Kadir Has Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi ve Gayrimenkul Geliştirme Akade ...

Gayrimenkul Geliştirme Akademisi’nin yeni sertifika programı…
  • 21.10.2014 11:06

Gayrimenkul Geliştirme Akademisi’nin yeni sertifika programı…

Kadir Has Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi ve Gayrimenkul Geliştirme Akade ...