maritbet girişmaritbet
Kadıköy’deki Şehremaneti adıyla anılan bina, kent kütüphanesi oluyor!

Kadıköy’deki Şehremaneti adıyla anılan bina, kent kütüphanesi oluyor!

Proje başkanlığını üstlenen İlber Ortaylı “Kütüphanede edebiyatçıların biyografileri, edebiyat tarihi ve metinleri yer alacak” dedi

Kadıköy Belediyesi, iskelede bulunan ve uzun yıllar belediye binası olarak kullanılan Tarihî Şehremaneti binasını restore ederek, kent kütüphanesine dönüştürüyor. Edebiyat ve sanat kütüphanesi olarak hizmete girmesi planlanan kütüphanede sanat söyleşileri de yapılacak.

Tarihî Şehremaneti binasının restorasyonu için düğmeye basan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, binanın uzun yıllar belediye meclis ve sergi salonu olarak hizmet verdiğini belirterek, “Şimdi onu tarihî yapısıyla koruyacak, sanat, tarih ve edebiyat kütüphanesi olarak yeniden restore edip Kadıköylülere kazandıracağız” dedi. Öztürk, “Yazarlardan, edebiyatçılardan, bilim insanları ve hocalardan fikir alıyoruz. Ayrıca onlardan bu özel kütüphaneye kendi kitaplıklarından bağış yapmalarını talep ediyoruz. Tabii buranın açılması demek, tüm koleksiyonların toplanmış olması anlamına gelmiyor. Kitaplar, evraklar, belgeler toplanmaya devam edilecek. Bu, hiç bitmeyen bir süreçtir, dünyadaki tüm kütüphaneler böyledir” dedi.

Mimari yapıya dokunulmayacak

Ocak 2014' te hizmete girmesi beklenen kütüphane projesinin başkanlığını Profesör İlber Ortaylı ve Süreyya Operası'nın yöneticisi Murat Katoğlu yapıyor. Kütüphanenin salonlarına Kadıköy'de yaşamış yazarların adının verileceği belirtilirken, binanın mimari yapısına dokunulmayacağı ifade edildi. Ayrıca kütüphanede edebiyat ve sanat alanında bir arşiv oluşturulacak ve bilimsel toplantılar, tarih ve sanatla ilgili özel seminerler, konferans dizileri düzenlenecek.

Edebiyat ağırlıklı olacak

Yapımına başlanan kütüphane ile ilgili Taraf 'a konuşan Prof. Dr. İlber Ortaylı, kütüphanenin tamamen edebiyat, sanat ve mimari üzerine olacağını belirterek şöyle konuştu: “Burada tarihin yeri çok fazla olmayacak. İktisat, hukuk bulunmayacak. Edebiyat tarihi, edebiyatçıların biyografileri, edebiyat metinleri yer alacak.” Bu kütüphanenin şehirdeki diğer kütüphanelerden daha farklı olacağını söyleyen Ortaylı, bina adının Şehremaneti olarak anılmasıyla ilgili de bir uyarıda bulundu. Her ne kadar bu isimle alınıyor olsa da Ortaylı, şehremaneti ifadesinin büyükşehir belediyesi için kullanıldığını söyledi ve ekledi: “Büyükşehir belediye binası suriçi İstanbul'dadır. Diğer belediyeler, Beyoğlu'na ait olan 6. daire, Yeniköy- Tarabya 14. dairedir. Bunlar Kadıköy'de de vardır. Kadıköy'deki binaya Şehremaneti denmez, belediye dairesi denir.”

BİNANIN 100 YILLIK TARİHİ VAR

Kadıköy'deki Beşiktaş vapur iskelesinin tam karşısında yer alan Kadıköy Şehremaneti, Y. Terziyan isimli bir Ermeni mimar tarafından 1912-1914 yılları arasında inşaa edilmiş. I. Ulusal Mimarlık Dönemi'nin önemli eserlerinden olan bina, mimari kimliği kadar birçok tarihî olaya tanıklık etmiş. 1995'te bir tadilat geçiren tarihî bina, bir süre Kadıköy Kaymakamlığı binası, daha sonra da belediye başkanlığı binası olarak kullanıldı. Belediyenin Söğütlüçeşme'deki ana binaya taşınmasının ardından, burası etkinlik ve sergilere ev sahipliği yapıyordu.

Can Erok/Taraf

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Caddebostan sahilinde uçurtma festivali düzenlendi
  • 26.06.2021 15:51

Caddebostan sahilinde uçurtma festivali düzenlendi

Kadıköy Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü tarafından "Hayata Dönüy ...

Kuşadası'nda Milattan Önce 1'inci yüzyıla ait su kemeri bulundu
  • 25.05.2021 09:57

Kuşadası'nda Milattan Önce 1'inci yüzyıla ait su kemeri bulundu

Kuşadası'nda inşaat alanındaki sondajda Milattan Önce 1'inci yüzyıla ait su keme ...

Şimdi Al, Hemen Taşın! Beyaz Park Topkapı'da Büyük Fırsat!
  • 04.02.2021 11:37

Şimdi Al, Hemen Taşın! Beyaz Park Topkapı'da Büyük Fırsat!

Beyaz Park Topkapı'da ''Şimdi Al, Hemen Taşın'' fırsatı. Üstelik yüzde 10 peşin, ...

Ünlü yönetmen Murat Şeker’den İBB’ye isyan!
  • 11.11.2020 11:40

Ünlü yönetmen Murat Şeker’den İBB’ye isyan!

Murat Şeker, sosyal medya hesabından paylaştığı fotoğrafla hem Kadıköy Belediyes ...

Kadıköy'deki gökdelenlerle ilgili Yargıtay'dan karar!
  • 06.06.2018 10:44

Kadıköy'deki gökdelenlerle ilgili Yargıtay'dan karar!

Kadıköy'de yeşil alana yapılan 4 gökdelenle ilgili firmanın Kadıköy Belediyesi' ...