maritbet girişmaritbet
İzmir'deki tramvay projesi için 'halktan gizleniyor' iddiası!

İzmir'deki tramvay projesi için 'halktan gizleniyor' iddiası!

Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Kocaer, İzmir'e yapılması planlanan "Tramvay Projesi"nin halktan gizlendiğini iddia etti

Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Kocaer: "Kentin gündemindeki projede katılımcı bir yaklaşım sergilenmemiştir"

Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, kentin gündemindeki "tramvay projesinde" katılımcı bir yaklaşım sergilenmediğini, toplu taşıma sistemlerine ilişkin projelerin halktan gizlendiğini savundu.

Kocaer, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu üyeleriyle Kemeraltı girişinde yaptığı basın açıklamasında, daha çevreci ve otomobil kullanımını azaltıcı bir toplu ulaşım projesi olan tramvayın kentte uygulanmasında geç kalındığını belirtti.

Tramvay güzergahı değişiyor

İzmir kent merkezi dokusunun "kemikleşmiş" olduğundan bu tür etki alanı büyük olan uygulamaların gerek güzergahının belirlenmesinde gerekse de ulaşım planlaması açısından maksimum yarar sağlayabilmesinin imkansız hale geldiğini dile getiren Kocaer, projenin "plansız ve programsız gerçekleştirildiği" kuşkusunda olduklarını vurguladı.

"Bilgi paylaşımı yok, proje halktan gizleniyor"

Tramvay güzergahının belirlenmesi konusunu basından takip ettiklerini, proje aşamasında İzmir halkının ihtiyaç ve fikirlerinin göz ardı edildiğini ifade eden Kocaer, şöyle konuştu:

"Kentin gündemindeki projede katılımcı bir yaklaşım sergilenmemiştir. Meslek odalarımızın sınırlı imkanlarla elde ettikleri bilgiler doğrultusunda oluşturdukları ayrıntılı inceleme raporları ve önerileri, projeyi yürütmekte olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na iletilmiş, sunulan önerilerin dikkate alınarak projenin revize edilmesi istenmiştir.

Buna karşın tramvay projesinin başlangıcından gelişim sürecine kadar geçen süreçte olduğu gibi ilgili çevrelerle bilgi paylaşımı yapılmamakla birlikte katılımcı bir yaklaşım sergilenmemekteki ısrarlı tutum devam ettirilmektedir. Tramvay gibi doğrudan halkın toplu taşıma sistemlerine ilişkin projelerin halktan gizlenerek, sadece güzergah üzerinde yaşayan kentlilerle yapılmış anket sonuçları paylaşılarak ya da bilgisayar ortamında üretilmiş süslü görselleri kamuoyuna gösterilerek başarılı sonuçlara varamayacağı gerçekliğinin kent yöneticileri tarafından benimsenmesi gerekmektedir. Kenti yönetenlerin bu ve benzeri projeleri, hem projeden faydalanacak olan kent halkıyla, hem de ilgili meslek örgütleri ve uzmanlık kuruluşları ile daha geniş biçimde paylaşmasını diliyoruz."

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu üyeleri, açıklamanın ardından vatandaşlara projeyle ilgili hazırladıkları broşürlerden dağıttı.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İzmir tramvay projesi binalara zarar mı veriyor?
  • 27.02.2017 10:18

İzmir tramvay projesi binalara zarar mı veriyor?

Karşıyaka'daki tramvay projesinin yeraltı trafo inşaatı için açılan çukurun, çev ...

İzmir'deki tramvay projesi için 'halktan gizleniyor' iddiası!
  • 23.12.2014 14:29

İzmir'deki tramvay projesi için 'halktan gizleniyor' iddiası!

Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Kocaer, İzmir'e yapılması planlanan "T ...