maritbet girişmaritbet
İsveç'in 'Venedik'i Stockholm!

İsveç'in 'Venedik'i Stockholm!

İsveç'teki adalar ve kanallar dolayısıyla takımadaların ortasında kurulmuş olan Stockholm'e 'Kuzeyin Venedik'i deniliyor.

İsveç'in başkenti Stockholm, yeşili, mavisi, tarihi ve doğal güzellikleriyle ilgi odağı olmaya devam ediyor.

İskandinav yarımadasında yer alan Norveç ve Finlandiya'nın komşusu İsveç, Öresund Köprüsü ile de Danimarka'ya bağlanıyor.

Ülkenin başkenti Stockholm, adını stock (çok) holm (ada) kelimelerinden alıyor. Hava yoluyla İstanbul'dan yaklaşık 3 saat 20 dakikalık mesafede bulunan Stockholm, adalar ve kanallar dolayısıyla takımadaların ortasına kurulmuş. Bu nedenle de “Kuzeyin Venedik'i” olarak adlandırılıyor.

Stockholm

Mälaren Gölü'nün tatlı suyu ile tuzlu deniz suyu Stockholm'de buluşuyor. Gölün denizle birleştiği bu manzara, doyumsuz bir görüntü sunuyor.

Doğal güzellikleriyle, zengin tarihi ve kültürel mirasıyla, tertemiz havası, parkları, yeşili, kanalları, adaları ve deniziyle, mavi ile yeşilin buluştuğu noktalardaki görüntüsüyle zihinlerde unutulmaz iz bırakıyor.

Stockholm, park ve yeşil alanlarının yanı sıra tarihi dokusu, eski ve görkemli binaların bulunduğu yerleşim yerleriyle de görenlerde hayranlık uyandırıyor. 

Turistlerin gözde kenti

Siyaset, medya ve finans merkezi olarak nitelendirilen Stockholm, dünyanın dört bir yanından gelen turistlere ev sahipliği yapıyor. Sessizlik, dinginlik ve modernizmin buluştuğu yaşam alanlarıyla öne çıkan başkenti yılda 1 milyonun üzerinde turistin ziyaret ettiği, böylece İskandinavya'nın en çok ziyaretçi alan şehri olduğu kaydediliyor. Yaklaşık 100 müzenin bulunduğu belirtilen Stockholm, ayrıca dünyanın en büyük müze-kentlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Stockholm

Sanayi merkezlerinin kent dışında olması ve yeşil alanları dolayısıyla Stockholm'ün, Avrupa başkentleri arasında en temiz havaya sahip şehirlerden biri olduğu çokça vurgulanıyor. Yaklaşık 800 bin kişinin yaşadığı kentte, ülke sanayisinin yüzde 35'inin bulunduğu kaydediliyor. Kentteki fabrikaların büyük çoğunluğunun yüksek teknolojiye sahip olduğu ifade ediliyor.

Silah satıcısı bir ülke

Çok sık dile getirilmese de İsveç, dünyanın önde gelen silah üreticisi ve satıcısı ülke konumunda bulunuyor. Resmi adıyla İsveç Krallığı'nın Avrupa, Asya, Afrika, Amerika ve Avustralya'ya silah sattığı belirtiliyor. En fazla silah sattığı ülkeler arasında ABD ve İngiltere'nin yer aldığı, Körfez Savaşı ve Afganistan'a müdahale sırasında ABD'nin İsveç silah şirketinden satın aldığı silahları da kullandığı medyada sıkça yer almıştı. İsveç, bu özelliğinin yanı sıra “barış” adı altında çok sayıda örgütlenmeye de ev sahipliği yapıyor. Dünyaca ünlü Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün (SIPRI) merkezi Stockholm'de bulunuyor. Günümüzde en sık duyulan “barış ve demokrasi” terimlerini daha çok bu tür Batılı sivil toplum kuruluşları, düzenledikleri çeşitli organizasyonlarla dile getiriyor.

"Nobel" ödüllerinin vatanı 

Bu özelliğe sahip ülkelerin başında İsveç ve Norveç yer alıyor. Dünyada barış, edebiyat ve bilim ödülleri modasını başlatan dinamitin mucidi ünlü silah sanayicisi (20 ülkede 90 silah fabrikası sahibi) Alfred Nobel'in ülkesi İsveç, bir asrı aşkın süredir Nobel ödüllerini Norveç'le birlikte dağıtıyor. İlk kez Nobel Edebiyat Ödülü'nü Jean Paul Sartre (1905-1980) adlı Cezayir asıllı Fransız yazar reddetmişti. Sartre, 1964 yılında söz konusu ödülü ret gerekçesini, “Bir yazarın böyle bir ödülü alması, onun bireysel hedeflerini, ödül veren resmi kurumlara yönlendirmesine sebep olur. Yazar bağımsız olmalıdır.” ifadeleriyle dile getirmişti. Alfred “Nobel” adına ödül vermesiyle tanınan ülke, insan hakları ve özellikle de kadın hakları savunuculuğuyla öne çıkıyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

VENEDİK İSTANBUL'DA!
  • 24.12.2011 12:21

VENEDİK İSTANBUL'DA!

Gaziosmanpaşa'da gecekondular yerini yeni evli çiftlerin hayallerini süsleyen Ve ...

Tiger Woods'un İsveç'teki adası ve lüks villası!
  • 09.01.2015 10:48

Tiger Woods'un İsveç'teki adası ve lüks villası!

Ünlü golfçü Tiger Woods'un satışa çıkardığı ada ile birlikte içinde yer alan vil ...

İsveç ve Finlandiya yeni cazibe merkezleri!
  • 22.12.2016 09:48

İsveç ve Finlandiya yeni cazibe merkezleri!

KPMG, Gayrimenkul Kredileri Barometresi 2016 araştırmasına göre Almanya ve İngil ...

İsveç'in 'Venedik'i Stockholm!
  • 13.10.2016 16:58

İsveç'in 'Venedik'i Stockholm!

İsveç'teki adalar ve kanallar dolayısıyla takımadaların ortasında kurulmuş olan ...

İsveç’te yaban hayvanları için ‘eko viyadük’
  • 16.08.2016 12:44

İsveç’te yaban hayvanları için ‘eko viyadük’

Yaban hayvanlarının rahat geçişlerini sağlamak için otoyollar üzerinde tasarlana ...

Burono, rengarenk evleriyle turistlerin gözdesi oldu!
  • 18.04.2015 13:21

Burono, rengarenk evleriyle turistlerin gözdesi oldu!

İtalya'nın doğası, mimarisi ve sanat eserleriyle ünlü Venedik şehrinin 118 adası ...