maritbet girişmaritbet
İstiklal Caddesi için söylenenler doğru mu?

İstiklal Caddesi için söylenenler doğru mu?

Emlaktasondakika.com olarak JLL Türkiye Perakende Danışmanlığı ve Cadde Mağazacılığı Yardımcı Direktörü Roni Saris'le İstiklal Caddesi'ni konuştuk.

Konumu, tarihi, dükkanları, tramvayıyla adeta bir yaşam merkezi olan İstiklal Caddesi, sıkıntılı günlerini geride bırakmaya başladı. Özellikle yabancı yatırımcıların Türkiye'ye inanması, İstiklal Caddesi'nin yavaş yavaş eski günlerine dönüş sinyalini vermesini sağladı.

Büyük firmaların, İstiklal'de kltür merkezleri açması, caddedeki ayak trafiğinin artmasına ve profilin yükselmesini sağladı. Emlaktasondakika.com olarak JLL Türkiye Perakende Danışmanlığı ve Cadde Mağazacılığı Yardımcı Direktörü Roni SarisRoni Saris'le İstiklal Caddesi'nin son durumunu masaya yatırdık. İşte Saris'in açıklamalar…

Burası bir kültür merkezi

“İstiklal Caddesi aslında son senelerde perakende sektörünün göz bebeğioldu. Buradaki ayak trafiği hiçbir caddede olmadığı kadar fazla. İstiklal'in en büyük avantajı budur. Bağdat Caddesi'nde alım gücü yüksek. Ancak burada son 10-15 yılda bölgedeki yapıların, perakende için olumlu anlamda renove edilmesi, burayı çok hareketlendirdi. İstiklal Caddesi aslında bir kültür merkezi”

Vakko ve Mango İstiklal için milattır

“İstiklal'den bir dönem Vakko'nun gitmesi aslında caddeyi geriye götürdü. Bu arada caddede birçok tarihi eser heba oldu. 2000'lerin sonrasında ise rüzgar olumlu esmeye başladı. Birkaç yabancı fon, İstiklal Caddesi'nde ciddi yatırımlarla mülkler satın aldı. Vakko'nun binasına Mango'nun gelmesi çok önemli bir milat oldu. Bu yatırımlar, yerli yatırımcıları da İstiklal Caddesi'ne çekti”

Rakamlar 350 dolara kadar yükseldi

“Borusan, Garanti, Akbank gibi kuruluşların burada kültür merkezleri açması bölgeye büyük avantaj getirdi. Galatasaray Lisesi'nden Tünel'e kadar olan bölümde profil daha üst seviyede. Ayak trafiğine de bakılacak olursa son 5 yılda lise ile Taksim arasında ayak trafiği yüzde 30-40 daha fazlaydı. Kültür sanat alanlarının bölgeye gelmesi, ayak trafiğini artırdı. Nitelikli arzın pazara gelmesi, perakendecinin dikkatini buraya çekti ve İstiklal'de bir talep oluştu. Bununla birlikte kira rakamları metrekare bazında 300-350 dolar seviyelerine çıktı. 2008 ile 2014 yılları arasında bu 250 dolar seviyesinde gitti. Dolar kurundaki artışa rağmen talep hiç düşmedi. Bu rakamlar 100-150 metrekare arasındaki standart bir dükkan için söyleniyor”

Turist sayısı geriledi

“2015 son çeyrekle 2016'nın yazı arasındaki dönemde kiralar düştü. Özellikle Mayıs Haziran'da fiyatlar yüzde 30 kadar geriledi çünkü cirolarda benzer oranda düştü. Burada kira ile ciro arasında doğru bir orantı olması gerekiyor. Çok iyi caddelerde kira ciro oranı yüzde 15-20 seviyelerine kadar çıkabiliyor. Ancak İstiklal'de son dönemde bu, sürdürülemez bir hal aldı. Son dönemde cirolar düşmeye başladı. Turist sayısında bir düşüş vardı, bazı saldırılar ziyareti daha da düşürdü”

Cirolar düşünce kiracılar sıkıntı yaşadı

“Burada elde edilen cironun yüzde 60-70'lik bölümü yabancı ziyaretçilerden elde ediliyordu. Bugün ise bu seviye yüzde 30-40'lara kadar geriledi. Bugünlerde, mağazalara bakıyorum ve turistler var. İki sene öncesinde turist profili çok renkliydi, şu sıralar sadece Arap turistler var. Bugün Nişantaşı'na, Etiler'e giden insanlar İstiklal Caddesi'ne gelmeye başladı. Bakıldığı zaman Galata çok güzel bir yer. Ama turistler çekilince, ortam gerileyince cirolar düştü. Cirolar düşünce kiracılar, mal sahipleriyle yeni kira sözleşmesi için görüşmeye başladı. Anlaşanlar oldu, anlaşamayanlar caddeyi bıraktı”

Büyük bir potansiyele sahip

“Türkiye ekonomisi çok büyük bir potansiyeli barındırıyor. Globalleşmiş bir ekonomiye sahibiz. Yabancı yatırımcılarda bunu çok iyi görüyor. İstiklal Caddesi'nde terör saldırısının olduğu günün hemen ertesinde yabancı yatırımcı sözleşme imzaladı ve mağazasını açtı. Bugün o mağaza, hiç eksiye düşmediğini açıkladı. İstiklal Caddesi'nde tüm olumsuzluklara rağmen yabancı yatırımcı dahi buranın toparlanacağına inanıyor. İstiklal Caddesi'nden giden mağazalar, normal zamanda da iyi performans göstermiyordu”

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Taksim'de İstanbul'u anlatan şehir müzesi olmalı!
  • 25.10.2016 13:34

Taksim'de İstanbul'u anlatan şehir müzesi olmalı!

İstiklal Caddesi için son günlerde yazılıp çizilenleri yerinde inceledik. JLL Tü ...

Taksim İstanbul'un kalbi, İstiklal hiçbir zaman bitmez!
  • 20.10.2016 11:50

Taksim İstanbul'un kalbi, İstiklal hiçbir zaman bitmez!

Son dönemde dükkanların kapandığı, büyük markaların gittiği haberleri çıkan İsti ...

İstiklal Caddesi için söylenenler doğru mu?
  • 17.10.2016 17:03

İstiklal Caddesi için söylenenler doğru mu?

Emlaktasondakika.com olarak JLL Türkiye Perakende Danışmanlığı ve Cadde Mağazacı ...

İstiklal Caddesi'nde dükkan kiraları nereye gidiyor?
  • 03.10.2016 10:39

İstiklal Caddesi'nde dükkan kiraları nereye gidiyor?

İstanbul'da alışverişin merkezlerinden Taksim İstiklal Caddesi'nde dükkanlar, yü ...

İstanbul'un dünyaca ünlü iki caddesi kan ağlıyor!
  • 11.08.2016 17:58

İstanbul'un dünyaca ünlü iki caddesi kan ağlıyor!

İstiklal ve Bağdat Caddesi'nde yüksek fiyatlar nedeniyle boş dükkanların sayısı ...

Kapalıçarşı kirada Bağdat Caddesi'ni solladı!
  • 15.08.2015 12:22

Kapalıçarşı kirada Bağdat Caddesi'ni solladı!

Metrekare kira bedellerinin 2 bin dolar ile 3 bin 500 dolar arasında olduğu Kapa ...