maritbet girişmaritbet
"İstanbul’un suyunun yüzde 36'sı Melen’den geliyor"

"İstanbul’un suyunun yüzde 36'sı Melen’den geliyor"

Tevfik Göksu, son günlerde tartışma konusu olan Melen Çayı ile ilgili İBB Meclisinde açıklamalarda bulundu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin Aralık ayı 1. oturumu Saraçhane'de bulunan İBB binasına yapıldı. Oturumda grubu adına söz alan İBB AK Parti Grup Başkanvekili ve Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, son günlerde gündeme gelen Melen Çayı ile ilgili açıklama yaptı.

Melen Çayı hakkında bilgileri paylaşan Göksu, “Melen Projesi, İstanbul'un uzun vadeli içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla 4 aşama halinde geliştirilen bir projedir. 1.aşamada; Melen-İstanbul arasına 189 kilometrelik bir isale hattı döşenerek, 1. pompa istasyonu tamamlanmış ve 22 Ekim 2007 yılından itibaren Ömerli Barajına su verilmeye başlanmıştır. 2.aşamada; Melen-İstanbul arasına 189 kilometrelik iki ayrı isale hattı daha döşenmiştir. Bunun yanı sıra 2 ayrı pompa istasyonunun da yapımı tamamlanmış, aynı zamanda gelen suyun arıtılması için 720 bin metreküp kapasiteli Cumhuriyet Arıtma Tesisi kurulmuştur. Böylelikle Melen Çayı'ndaki su seviyesine göre her iki hattan İstanbul'a aktarılabilecek su miktarı yıllık 536 milyon metreküp ulaşmıştır” dedi.

Başkan Göksu konuşmasına şöyle devam etti: “3. aşama Melen'den gelen suyun İstanbul'a eşit olarak dağıtılması için, Boğaz'ın 135 metre altından, 5 bin 551 metre uzunluğunda ve 4 metre çapında tünel yapılarak 12.12.2012'de açılışı yapılmıştır. Melen suyu İstanbul'un her iki yakasına da dağıtılmıştır. 4. aşama, barajın yapılması aşamasıdır. Bu da 2022 yılında tamamlanması öngörülmektedir. Barajın gövde bölümünün yapımı tamamlanmış olmakla birlikte, güncel parametrelere göre yeniden revize edilmesi söz konusu olmuştur. Şu an İstanbul'da günlük ortalama 3 milyon metreküp su kullanılmaktadır. Bu suyun 1 milyon metreküpü, döşenen boru hatları sayesinde Melen Çayı'ndan gelmektedir. 2019 yılı başından bugüne kadar, İstanbul'da toplam 965 milyon metreküp su kullanılmış olup, bu suyun 312 milyon metreküpü yani İstanbul'un suyunun yüzde 36'sı halihazırda Melen'den temin edilmektedir.”

  • Etiketler:

Yorum Yaz