maritbet girişmaritbet
İstanbul'un kayıp adası Vordonisi gün yüzüne çıkıyor

İstanbul'un kayıp adası Vordonisi gün yüzüne çıkıyor

Maltepe Belediyesi ile Uludağ, İstanbul ve Düzce üniversiteleri, kayıp ada Vordonisi'nin gün yüzüne çıkarılması için çalışma başlattı.

İstanbul'un kayıp adası olarak bilinen Vordonisi'nin gün yüzüne çıkartılması için Maltepe Belediyesi ve 3 üniversitenin ortak çalışma yürüttüğü bildirildi.

Maltepe Belediyesi'nden yapılan açıklamada, sualtı araştırmacısı ve arkeologlardan oluşan ekibin, belediye öncülüğünde tarihi batık adanın UNESCO Dünya Kültür Mirası'na kabul edilmesini hedeflediği kaydedildi.

Adanın tarihinin yaklaşık 1200 yıl öncesine dayandığı ve 1010 yılında meydana gelen büyük İstanbul depreminde sular altında kaldığı bilgisi verilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Vordonisi adasının, Maltepe Belediyesi öncülüğünde, İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim üyesi Prof. Dr. Cem Gazioğlu, Dr. Hakan Kaya, Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. Mustafa Şahin, Düzce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yar. Doç. Dr. Ahmet Bilir, sualtı araştırmacısı gazeteci Gökhan Karakaş, Deniz Biyoloğu Mert Gökalp, Vordonisi rehberleri Serco Ekşiyan ve Ercan Akpolat'tan oluşan bir ekiple gün yüzüne çıkartılması amaçlanıyor. Yapılacak çalışmayla adanın tüm özellikleriyle keşfedilerek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kültür Bakanlığı ve Unesco'ya bir çalışma sunulacak. Sonraki aşama ise batık adanın UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alınması ve turizme açılması."

Açıklamada Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç'ın, "Topraklarımızın altından gün yüzüne çıkan bu kültür mozaiği, bizlere birlik olmanın değerini bilmemiz gerektiği mesajını veriyor. İlçemizin doğal güzelliklerinin keşfedilerek, gelecek kuşaklara aktarılması noktasında, yerel yönetim olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Tarihi yaklaşık bin yıl öncesine dayanan ve deprem sonucu batan ada, aslında bizlere hem arkeolojik, hem de sismik açıdan değerli veriler sunacak" dediği kaydedildi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul'un kayıp adası Vordonisi gün yüzüne çıkıyor
  • 28.02.2016 16:45

İstanbul'un kayıp adası Vordonisi gün yüzüne çıkıyor

Maltepe Belediyesi ile Uludağ, İstanbul ve Düzce üniversiteleri, kayıp ada Vordo ...

İstanbul Vordonisi Adası depremde sular altında kaldı!
  • 01.07.2012 10:55

İstanbul Vordonisi Adası depremde sular altında kaldı!

Beklenen İstanbul depremiyle ilgili farklı görüşler ileri sürülürken Marmara Den ...