maritbet girişmaritbet
İstanbul'da TEDES sayısı artıyor!

İstanbul'da TEDES sayısı artıyor!

Kara kule olarak bilinen TEDES'lerin sayısı İstanbul'da artıyor. Bu sayede cezalar en az hata payıyla saptanacak.

Türkiye geneline yayılması planlanan TEDES, İstanbul'da kuruluyor. Kent çapında birçok noktaya yerleştirilecek ‘kara kule' olarak bilinen sabit cihazlarla, sürücülerin ihlalleri en az hata payıyla saptanıp ceza yazılacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Türkiye geneline yaymayı planladığı Trafik Elektronik Denetleme Sistemi'nin (TEDES) mega kente kurulması için çalışma başlattı. TEDES'ler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce, başta trafiğin en yoğun olduğu E-5 karayolu olmak üzere, kent sınırları içerisinde tesis edilen noktalarda, karayollarında can ve mal güvenliğini sağlamak, düzenli ve güvenli trafik akışını temin etmek amacıyla kurulacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Trafik Müdürlüğü, kentte 150'den fazla noktada kurulması hedeflenen TEDES projesi için aralıkta ihaleye çıkacak. Projenin hayata geçmesiyle kent genelinde kullanılan EDS'ler yerini TEDES'e bırakacak.

KARA LİSTE UYGULAMASI

Ordu, Çorum, Tekirdağ gibi illerde pilot uygulama olarak kurulan TEDES sadece hız ve kırmızı ışık ihlallerini tespit edebilirken, İstanbul'daki sistemde hatalı sollama, taralı ve güvenlik şeridi ihlali, park yasağı, ters yönde hareket etme, hız koridoruna uymama gibi ihlaller de kontrol edilebilecek.

TEDES'te sürekli ihlal yaparak giden araçlara ait plakalar ‘kara liste' uygulaması ile takip altında tutulacak.

Kara listeye alınan araçlar, sistem tarafından sürekli kontrol altında tutulacak. Kara listeye alınan araçtaki sürücü ihlal sayısını azaltması halinde araca ait plaka kara listeden çıkarılacak. Gece aydınlatma ışığı sistemiyle de araçların plakaları kayıt altına alınabilecek.

Yeni sistemde, sabit ihlal tespit sistemlerinin kurulamadığı yerlerde ‘mobil' ihlal tespit sistemlerinden faydalanılacak. TEDES ve mobil elektronik denetleme sistemlerine, motosikletli araçlara kurulacak sistemler de eklenecek. Sistem, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün genel güvenlik hizmetlerinde de kullanılabilecek.

KİŞİSEL GİZLİLİĞE DİKKAT EDİLECEK

TEDES'ten elde edilen ve merkeze aktarılan ihlallere ait görüntülerde, sadece kişisel hak ihlalleri dikkate alınarak sürücü haricindeki araç içi bölümler otomatik olarak maskelenecek. Emniyet Genel Müdürlüğü altyapısı ile ortaklaşa çalışan ve plaka tanıma sistemine sahip TEDES'lerde, bir ihlale ilişkin araç plakası, ihlal zamanı, fotoğrafı, lokasyonu, videosu gibi tüm bilgiler sorgulanarak ceza tutanakları düzenlenecek.

UYDUDAN HIZ TESPİTİ

Vatandaşlar arasında ‘kara kule' olarak bilinen ve İstanbul'da da kurulacak sabit kuleler, “GPS” adı verilen uydu sistemlerini de kullanabilecek. Bu sayede hız limitlerini aşan sürücüler hata payı en az şekilde tespit edilecek. İstanbul trafiğinin en önemli ulaşım aksı E-5 hattında da kurulacak kule ve direk şeklindeki TEDES ile hız koridoru uygulaması devreye alınacak. Koridordan belirlenen süreden önce çıkan araçlara ceza uygulanacak.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul'da TEDES sayısı artıyor!
  • 12.11.2016 10:40

İstanbul'da TEDES sayısı artıyor!

Kara kule olarak bilinen TEDES'lerin sayısı İstanbul'da artıyor. Bu sayede cezal ...