maritbet girişmaritbet
'İstanbul'da fotoğraf çekmek için aylarca kalabilirim'

'İstanbul'da fotoğraf çekmek için aylarca kalabilirim'

ABD'li fotoğraf sanatçısı Carolyn Brown'ın İstanbul kareleri, ABD'de Teksas Üniversitesi'nin kalıcı sergileri arasına girdi.

İstanbul'daki Türk ve İslam mimarisi sanat eserlerinin fotoğraflarını çeken Amerikalı fotoğraf sanatçısı Carolyn Brown'ın İstanbul kareleri, ABD'de Teksas Üniversitesinin kalıcı sergileri arasına girdi.

Brown, 2015 yazında Kültür ve Turizm Bakanlığının davetlisi olarak İstanbul'da bulunan Türk ve İslam mimarisi sanat eserlerinin fotoğraflarını çekti.

Brown'ın fotoğrafları Dallas Sanat Müzesi ve Teksas Üniversitesi Edith O'Donnell Sanat Tarihi Enstitüsünün İslam Sanatı ve Mimarisi Bölümünde bu yıl sonbaharda açılması planlanan sergilerde yer alacak.

Ayrıca Brown'ın İstanbul fotoğraflarını barındıran koleksiyonu, Teksas Üniversitesinin kalıcı sergileri arasına girdi.

AA muhabirinin sorularını cevaplayan Brown, kariyerinin farklı dönemlerinde Irak, Lübnan, Suriye, Ruanda, Guatemala, Belize, Honduras, Meksika ve son olarak Türkiye gibi birçok ülkeye seyahatler yaparak fotoğraflar çektiğini ve eserlerinin dünyanın birçok yerinde sergilendiğini söyledi.

Brown, 1960'lı yıllarda Kahire Amerikan Üniversitesinde İslami Sanat ve Mimarlık okurken fotoğrafçılığa başladığını, Ortadoğu'daki İslam tarihi eserlerine özel bir ilgisinin olduğunu ifade etti.

“Benim işim gelenekseldir. Ben fotoğraflarımın bir fotoğraf gibi görünmesini istiyorum ve onlar konuyu olması gerektiği gibi yansıtmalı” diyen Brown, aynı zamanda kompozisyon ve tasarımın temel kurallarını uyguladığını belirtti.

Brown, 1990'lı yıllarda da Türkiye'yi ziyaret ettiğini anımsatarak, yirmi yıl sonra yaptığı bu ziyarette "eşsiz fotoğraflar çekme imkanı bulduğunu" dile getirdi.

İstanbul fotoğraflarının Mısır, Ürdün, Lübnan, Suriye, Irak, Filistin, İsrail ve Yemen fotoğrafları ile birlikte özel koleksiyona dahil olacağını kaydeden Brown, Türkiye fotoğraflarının Texas Üniversitesi Edith O'Donnell Sanat Tarihi Enstitüsünün bir parçası olarak kalıcı biçimde sergileneceğini bildirdi.

Brown, "Sultanahmet Camii, Ayasofya ve Rüstem Paşa Camii favorilerim arasında. İstanbul'un daha fazla fotoğrafını çekmek için aylarca kalabilirim. İstanbul, ziyaret ettiğim en büyüleyici yerlerden biri. Kariyerimin en önemli fotoğraflarından bazılarını üretmemde katkıları olan başta Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığına, ardından Türkiye'nin Houston Başkonsolosu Ferhat Alkan ve Washington Kültür ve Tanıtma Müşaviri Görkem Kurşunlu Karakuş'a sonsuz müteşekkirim” diye konuştu.

Fotoğraf sanatçısı Brown'ın İstanbul fotoğraflarının, önümüzdeki nisan ayında Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğinde ve Houston Başkonsolosluğunda sergilenmesi planlanıyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

'İstanbul'da fotoğraf çekmek için aylarca kalabilirim'
  • 31.01.2016 10:08

'İstanbul'da fotoğraf çekmek için aylarca kalabilirim'

ABD'li fotoğraf sanatçısı Carolyn Brown'ın İstanbul kareleri, ABD'de Teksas Üniv ...