maritbet girişmaritbet
İstanbul'da barajların doluluk oranının yüzde 54!

İstanbul'da barajların doluluk oranının yüzde 54!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 1. Su Konseyi Toplantısı'nda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

İstanbul'daki yeşil alan çalışmalarına ilişkin soru üzerine Eroğlu, şu ana kadar sadece Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın İstanbul'da diktiği ağaç miktarının 21 milyonu aştığını söyledi.

New York'taki Central Park'ın 3 misli büyüklüğünde Kanunu Sultan Süleyman Parkı'nı hazırladıklarını anlatan Eroğlu, önümüzdeki bahar aylarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu parkın açılışını gerçekleştireceğini belirtti.

Elmalı Barajı'nın yakınında, Beykoz, Ümraniye, Üsküdar hudutları arasında, 7 kapılı, 7 bahçeli, Belgrad Ormanı gibi bir şehir ormanını hayata geçireceklerini ifade eden Eroğlu, bu alana özellikle çok sayıda park ve bahçe yapıldığını vurguladı.

Eroğlu, 3. Köprü yolu üzerindeki ağaçlandırma çalışmalarına başladıklarına da değinerek, "Kesilen ağaçların en az 5 katı kadar fidan dikeceğiz, ağaçlandıracağız. Yani ağaçlandırma devam ediyor." ifadelerini kullandı.

İstanbullulara da fidan dağıttıklarını anımsatan Eroğlu, "İstanbullulara erguvan, ıhlamur, çınar fidanı dağıtıyoruz. Nisan ayından önce İstanbul'da 10 biner adet fidanı 10 ilçede bizzat kendim dağıttım. Hatta okul bahçelerine fidan dikerek çiçek gibi yaptık. İstanbul'da ağaçlandırmaya önem veriyoruz, İstanbul çok önemli, inşallah daha da bu ağaçlandırma çalışmaları artan hızla devam edecektir. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın." değerlendirmesinde bulundu. 

"2071 yılına kadar su sıkıntısı olmayacak"

İstanbul'da barajların doluluk oranının yüzde 54 olduğunun hatırlatılması üzerine Eroğlu, şu yanıtı verdi:

"Türkiye suya erişimde yüzde 100 şu anda. Bütün Türkiye'de suya erişim tam, köylerine varıncaya kadar. İstanbul'da 1994 öncesi İstanbul'da su yoktu. Ben 5 Mayıs 1994'te İSKİ Genel Müdürlüğü'nü devraldığım zaman haftada bir defa su veriliyordu. Sürekli kesinti, kesinti… Hatta suyun kalitesi kötüydü. Biz o kadar çok çalıştık ki 7 tane baraj, Istranca Barajlarını bizzat İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSKİ Genel Müdürlüğü inşa etti. İnşallah önümüzdeki yıl Melen'in devreye girmesiyle bırakın 2018'i, 2071 yılına kadar İstanbul'un su problemini olmayacak şekilde çözdük.

Ben, 1 Ocak 1995 tarihinden itibaren İstanbul'da su kesintisi olmayacak diye ilan etmiştim. O zaman herkes şaşırdı, 'nasıl oluyor bu' diye. ‘Biz büyük düşünüyoruz' dedim. Günü birlik çözümler yerine, 1994'de 2040 yılını hedef aldık, şimdi 2071 yılını hedef alıyoruz. Büyük planlar, projeler yaptık, altyapıyı tamamen değiştirdik. Çok modern içme suyu arıtma tesisleri inşa ettik. Neticede şu anda herhangi bir sıkıntı yok. Bırakın 2018'i, 2071 yılına kadar su sıkıntısı olmayacak diye ilan ettik. Merak etmesin İstanbullular, istedikleri kadar su kullansınlar ama tasarrufa da riayet etsinler.”

Askeri alanların yeşil alana dönüştürülme çalışmalarına ilişkin soru üzerine Bakan Eroğlu, "Askeri alanların zaten orman olanları var, orman olarak tekrar teslim edilecek. Ama diğer alanları zaten Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ilan etti, bunları büyük ölçüde yeşil alan olarak kazandıracağız. Ama daha önce ormanlık alanlardan askeri tesis olarak verilen alanlar var. Tekrar alınacak ağaçlandırılarak. Hazineye yani Milli Emlak'a kayıtlı olanlar da büyük ölçüde yeşil alan olarak hazırlanacak diye tahmin ediyorum.” şeklinde konuştu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

DSİ geçen yıl 396 tesisi tamamlayarak hizmete sundu
  • 03.04.2023 11:39

DSİ geçen yıl 396 tesisi tamamlayarak hizmete sundu

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, geçen yıl 62'si baraj, 72'si sulama ve 1 ...

Doğu Anadolu'da kuraklık tehlikesi
  • 09.03.2023 16:26

Doğu Anadolu'da kuraklık tehlikesi

Meteoroloji Genel Müdürlüğünce hazırlanan 2022 kasım, aralık ve 2023 ocak ayları ...

İstanbul'un kaç aylık suyu var?
  • 22.02.2022 09:04

İstanbul'un kaç aylık suyu var?

Son iki yılda kuraklığa yenik düşen İstanbul barajları, Ocak ve Şubat aylarında ...

Bolu Gölköy Barajı'nda su seviyesi son yağışlarla yüzde 80'e ulaştı
  • 14.02.2022 16:11

Bolu Gölköy Barajı'nda su seviyesi son yağışlarla yüzde 80'e ulaştı

Bolu'daki Gölköy Barajı'nda geçen yıl şubat ayında 29 olan doluluk seviyesi, bu ...

İstanbul'da barajların doluluk oranı 24 saatte yüzde 1.3 arttı!
  • 09.02.2022 10:01

İstanbul'da barajların doluluk oranı 24 saatte yüzde 1.3 arttı!

Mega kente son 24 saat içinde düşen yağışla, İstanbul'daki barajların doluluk or ...