maritbet girişmaritbet
İstanbul'a 398 km’lik ‘Yeşil Ağ’ koridoru!

İstanbul'a 398 km’lik ‘Yeşil Ağ’ koridoru!

Seçim çalışmalarına Eyüp'ten başlayan Binali Yıldırım, vatandaşlarla sohbet etti. Yıldırım, İstanbullulara Yeşil Ağ projesi'ni de ilk kez anlattı.

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, Eyüp'te vatandaşlarla buluştu. Yıldırım, Yeşil Ağ projesi ile İstanbul'u yeşil koridorlarla saracak.

İstanbul'un ortalama 8.4 metrekare kişi başına yeşil alanı var. Bu alanda dünya metropollerinden geride. Ama çok da umutsuz durumda değil. Çünkü asıl mesele yeşil alan değil, yeşil alana erişmekteki sıkıntı. Türkiye'nin ulaşım sorununu çözmekte en büyük rolü oynayan isimlerin başında gelen İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı Binali Yıldırım bu kez de yeşile ulaşım sorununu çözmek için hayalleri zorlayacak bir proje ile ortaya çıktı.  Amaç yeşili İstanbullunun hayatının bir parçası haline getirmek. Dünyada bir ilk olacak projenin adı: “Yeşil Ağ”. Bu proje ile İstanbul'un kaybolmaya yüz tutmuş 20 deresi yeniden canlandırılıyor. Ayamama, Cendere, Kurbağlıdere, Beykoz deresi, Cırcır deresi adı bilinen ama şehir hayatının içinde kaybolmuş dereler. Yeşil Ağ ile bu dereler İstanbul'un en önemli doğal zenginlikleri haline gelecek. Derelerin ıslah edilip çevresinin ağaçlandırılması ile İstanbul ‘20 Yeşil Koridor'a sahip olacak. Bu koridorlar yaya ve bisiklet yolları ile de zenginleştirilecek.  

Bununla da bitmiyor. Yeşil Koridor'a giren ve yürümeye başlayan bir kişi hiçbir şekilde trafikle karşı karşıya kalmayacak. Örneğin Kadıköy'den yeşil koridora giren bir İstanbullu, Kuzey Ormanları'na kadar araç trafiği içine girmeden kesintisiz olarak yeşile ulaşabilecek. Kuzey Ormanları da bu yolla denizle buluşacak. 20 yeşil koridor ile İstanbul'un yeşil alanı 2 katına çıkacak.  Bu projeye ‘Yeşil Ağ' denmesinin asıl sebebi derelerin yanısıra, şehir parkları ve Millet Bahçeleri ile bu koridorların birleşmesi ve İstanbul'un 39 ilçesini tamamen saracak bir ağ oluşturması. Bu ağ İstanbul'un 341 mahallesinde hayatın içine yeşili sokan çok önemli bir vizyon projesi olarak İstanbul'a damgasını vurmaya aday.

Nasıl hayata geçecek? 

En görkemli yeşil koridor Anadolu Yakası'nda oluşturulacak. Öncelikle Kadıköy'de Kurbağalıdere'yi canlandırmak için Hasanpaşa İETT garajındaki kapalı dere gün ışığına çıkarılacak.

Açılan su yolunda, sabit pas rengi metal kaplama katmanı oluşturmak için aşındırılmış çelikten yapılmış teraslı bir bahçe düzenlenecek. Kavak ağaçlarıyla hizalanmış alanda ziyaretçiler, gölgede dinlenip çim standında piknik yapmanın tadını çıkaracaklar.

Teras'ın kuzey kısmı Hasanpaşa Gazhanesi'ni tamamlayacak şekilde tasarlandı. Bu şekilde teras Anadolu yakasındaki sanayi mirasını anımsatan önemli kültürel çekim noktalarının biri haline gelecek.  Ataşehir tepesi İstanbul Finans Merkezi'nden yaklaşık 20 metre yükseklik farkıyla dik eğilimli bir tepede konumlandırılmış durumda. Bu tür dik eğimleri aşabilmek için dereler asansörle yeşile bağlanacak. Bu bölgede çapı 101.2 m ve yüksekliği 23 m olan ‘Çember Yürüyüş' Ataşehir İstanbul Finans Merkezi bölgesinden dereyi asansörle bağlayacak. İstanbullular basamakları veya asansörü kullanarak dereye erişebilecek. Burada ekolojik gölet, sulak alan, dinlenme terası, bahçeler ve oyun alanı da bulunacak.

15 Millet Bahçesi İstanbul'u saracak

Millet Bahçeleri ile yeşil alanların yeniden canlandırılması yönünde adım atıldı. 6'sı açıldı. 9'u daha yolda. Atatürk Havalimanı İstanbul'un en büyük Millet Bahçesi'ne dönüşüyor. Erenköy Gümrüğü Millet Bahçesi olacak. Şimdiye dek İstanbul'da Millet Bahçeleri ile şehre 1 milyon 225 bin metrekarelik yeşil alan kazandırıldı. 2023'e kadar İstanbul 14 milyon metrekare toplam alana sahip 9 Millet Bahçesi'ne daha kavuşacak.

398 km'lik koridor

20 dere kenarında toplam koridor uzunluğu: 398 km.

Yeşil koridorların genişliği: 16 milyon metrekare.

Bisiklet ve yaya yolları: 400 kilometre.

Yeşil Ağ toplam büyüklük: 55.5 milyon metrekare. 

Kent ormanları ve semt parkları: 2 milyon metrekare

1 - BÜYÜKÇEKMECE KORİDORU: 12,5 km

2 - BEYLİKDÜZÜ-BÜYÜKÇEKMECE KORİDORU: 15km

3 - BEYLİKDÜZÜ - ESENYURT KORİDORU: 15 km

4 - AVCILAR - ARNAVUTKÖY KORİDORU: 19 km

5 - KÜÇÜKÇEKMECE - BAŞAKŞEHİR KORİDORU: 23 km

6 - BAKIRKÖY-ARNAVUTKÖY KORİDORU: 45 km

7 - ZEYTİNBURNU-EYÜP SULTAN KORİDORU: 30 km

8 - TARİHİ YARIMADA KORİDORU: 6 km

9 - KAĞITHANE-GÖKTÜRK KORİDORU: 20 km

10 - BEŞİKTAŞ-SARIYER KORİDORU: 22 km

11 - SARIYER- KİLYOS KORİDORU: 13 km

12 - BEYKOZ DERESİ KORİDORU: 4 km

13 - BEYKOZ KORİDORU: 3 km

14 - ANADOLU HİSARI-ÜSKÜDAR KORİDORU: 15 km

15 - ÜSKÜDAR KORİDORU: 7 km

16 - KADIKÖY-ÜMRANİYE KORİDORU: 31 km

17 - MALTEPE KORİDORU: 20 km

18 - MALTEPE-SANCAKTEPE KORİDORU: 40 km

19 - KARTAL KORİDORU: 9,5 km

20 - PENDİK-SULTANBEYLİ KORİDORU: 21 km

  • Etiketler:

Yorum Yaz