maritbet girişmaritbet
İstanbul Üniversitesi binası restore ediliyor

İstanbul Üniversitesi binası restore ediliyor

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin tarihi binası aslına uygun restore ediliyor.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, binanın restorasyonu Koruma Kurulu tarafından onaylanan restorasyon projesi doğrultusunda gerçekleştiriliyor. Restorasyon projesi, talepler ve gereklilikler doğrultusunda tasarlandı. Restorasyonun en yakın zamanda tamamlanabilmesi için 2 vardiya halinde yaklaşık 100 personelle çalışılıyor. 

Restorasyon sırasında orijinalinde yer almayan ara kat döşemeleri kaldırılırken, zemin kattaki amfiler özgün dönemine uygun tavan yüksekliğine sahip olacak şekilde restore edilecek. Özgün yığma beden duvarı iyileştirilirken, sonradan eklenen çimento esaslı eklenti, bölme duvarların tümü kaldırılıyor. Bu doğrultuda restorasyon sonrasında özgün döneme uygun büyük alanlara sahip mekanlar elde edilecek. Proje doğrultusunda kapatılan pencere boşlukları açılarak, daha aydınlık mekanların elde edilmesi sağlanacak.

Çatı katının kullanıma açılacağı restorasyon sırasında, binaya engelli öğrencilerin de tüm dersliklere erişimini sağlamak amacıyla asansör eklenecek. Bina, son teknoloji kullanılarak ısıtma, iklimlendirme, havalandırma, güvenlik, seslendirme sistemleriyle donatılacak.

Yapının dış cephe pencereleri, kemerli özgün formuna göre restore edilirken, kargir beden duvarlarını güçlendirme çalışmaları sürüyor.

Binanın restorasyonu tamamlandıktan sonra yaklaşık 3 bin metrekaresi ilave olmak üzere 11 bin 500 metrekare kapalı kullanım alanına sahip olacak. En büyüğü 250 metrekare olmak üzere 21 derslik, kütüphane, kantin, arşiv, seminer salonları, idari birimler ve öğretim elemanlarının ofisleri proje kapsamında planlandı.

Restorasyonda bugüne kadar 1 milyonun üzerinde özgün boyutlarında tuğla kullanıldı. Binada, 20 bin metrekare üzerinde çimento esaslı sıva raspa edildi ve özgün harcıyla sıva yapılmaya başlandı. Yapılan sökümlerden sonra 1200 kamyondan fazla eklenti malzeme yapıdan uzaklaştırıldı. Yapı içine kule vinç vasıtasıyla 1000 tona yakın çelik döşeme elemanları, taşıyıcı sistemler ve merdivenler monte edildi. Betonarme eklentiler yerine çelik malzeme kullanılması yapının uzun yıllar daha kültür mirası olarak yaşamasına katkıda bulunacak. 

Rektör Prof. Dr. Mahmut Ak, restorasyon çalışmaları süren İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni gezerek, yetkililerden bilgi aldı.

Ak, yaptığı açıklamada, binaları öğrencilerin beklentileri ve çağın gereklerini karşılayacak şekilde tasarladıklarını belirterek, "Çalışmalar belirtilen süre içerisinde tamamlanacak. Öğrencilerimiz eğitim hayatlarına tarihi ve modern binalarda devam edecek. Üniversitemizin farklı fakültelerinde de ihtiyacı olan binalar için yenileme çalışmalarına yönelik projeler hazırlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Ziyareti sırasında Rektör Prof. Dr. Mahmut Ak'a Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz, Genel Sekreter Metin Küçük, Rektör Danışmanı ve Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Prof. Dr. Ergün Yolcu eşlik etti.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Çapa Diş Hekimliği Fakültesi’nde yıkım çalışmaları başladı
  • 04.12.2019 10:03

Çapa Diş Hekimliği Fakültesi’nde yıkım çalışmaları başladı

İstanbul Valiliği'nin 5.8'lik İstanbul depreminde hasar gören İstanbul Üniversit ...

İstanbul Tıp Fakültesi'nde yangın paniği!
  • 18.05.2021 16:56

İstanbul Tıp Fakültesi'nde yangın paniği!

İstanbul Tıp Fakültesi'ndeki bir binanın çatısında çıkan yangın söndürüldü. ...

İÜ İstanbul Tıp Fakültesi ek hizmet binası hizmete açıldı
  • 09.10.2020 16:42

İÜ İstanbul Tıp Fakültesi ek hizmet binası hizmete açıldı

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi ek hizmet binası hizmete açıld ...

İstanbul Üniversitesi'den 4.5 milyon TL'ye 2 satılık daire
  • 23.11.2018 09:36

İstanbul Üniversitesi'den 4.5 milyon TL'ye 2 satılık daire

Mülkiyetinin 4'te bir hissesi İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü, kalan kısmı Güne ...

İstanbul'da 20 mahalle zengin, 417 mahalle yoksul!
  • 17.10.2017 09:11

İstanbul'da 20 mahalle zengin, 417 mahalle yoksul!

İstanbul Üniversitesi İktisak Fakültesi'nin Mahallem İstanbul Projesi kapsamında ...

12. Kentsel Dönüşüm Uzmanlık Sertifika Programı başlıyor!
  • 26.04.2017 10:38

12. Kentsel Dönüşüm Uzmanlık Sertifika Programı başlıyor!

İstanbul Üniversitesi ve ManagementPlus işbirliği ile gerçekleştirilen Kentsel D ...