maritbet girişmaritbet
İstanbul Uluslararası Katı Atık Su ve Atıksu Kongresi, Haliç Kongre Merkezi’nde yapıldı!

İstanbul Uluslararası Katı Atık Su ve Atıksu Kongresi, Haliç Kongre Merkezi’nde yapıldı!

Çok sayıda üst düzey katılımcının yer aldığı “İstanbul Uluslararası Katı Atık Su ve Atıksu Kongresi’ne (Istanbul3WCongress 2013) mesaj gönderen Başkan Kadir Topbaş, İstanbul’un uluslararası kongreciliğin merkezi haline dönüştüğünde dikkat çekerek, “dünyamızın, başta küresel ısınma olmak üzere, çok kritik çevre sorunlarının çözümüne katkı sunacağına inanıyorum” dedi

İstanbul dev bir uluslararası organizasyona daha ev sahipliği yapıyor. 22-24 Mayıs tarihleri arasında Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen “İstanbul Uluslararası Katı Atık Su ve Atıksu Kongresi 2013 – (Istanbul3WCongress 2013)” başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Adem Baştürk ile 48 ülkeden çok sayıda devlet, yerel yönetim temsilcisi ve uzmanın katılımıyla gerçekleşen kongrede İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bürokratları da hazır bulundu.

İBB ve Şirketlerinden İSTAÇ A.Ş. ev sahipliğinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, İSKİ, DSİ, Birleşik Şehirler ve UCLG-MEWA, Türkiye Belediyeler Birliği'nin (TBB) katıklarıyla düzenlenen Istanbul3WCongress 2013, başta Türkiye olmak üzere özellikle Türkiye'ye komşu bölgeler; Balkanlar, Orta Doğu, Orta Asya, Afrika ve Avrupa'daki bölgesel ve uluslararası paydaşları bir araya getirdi.

Kongre Başkan Topbaş'ın mesajıyla başladı

Kongrenin açılışında konuşan İBB Genel Sekreteri Adem Baştürk, organizasyona katılamayan İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın mesajını davetlilere iletti. Mesajında İstanbul'un uluslararası kongreciliğin merkezi haline dönüştüğünde dikkat çeken Başkan Kadir Topbaş, “İstanbul'da böylesine güzide bir kongreye ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyuyoruz. Kongrenin; dünyamızın, başta küresel ısınma olmak üzere, çok kritik çevre sorunlarının çözümüne katkı sunacağına inanıyorum. Kongrede ortaya konulan bilgi ve düşüncelerin tüm insanlık için daha yaşanabilir bir dünya hedefine bizi biraz daha yaklaştıracağını ümit ediyorum” ifadelerini kullandı.

İstanbul atıksularının yüzde 97'sini arıtıyor

Adem Baştürk, konuşmasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak bu çerçevede sorunlarını çözdüklerini belirterek, “Bugün İstanbul'daki atık suların yüzde 97'sini arıtmaya tabi tutuyoruz. Proje aşamasında olan tesislerimiz hayata geçtiğinde arıtma oranı yüzde 99'u bulacak. İstanbul'da farklı kapasite ve özelliklerde 33 Atıksu Arıtma Tesisi bulunuyor. Sadece dört büyük tesiste bir günde arıtılan su miktarı İstanbul'un günlük su ihtiyacının yüzde 47'sine tekabül ediyor. Anadolu'da 3, Avrupa'da 4 olmak üzere 7 tane katı atık aktarma istasyonumuz var. Katı atığı AB standartlarında depoluyoruz. Bunun yanı sıra evsel ambalaj atıkları, elektronik atıklar, endüstriyel atıklar, tıbbi atıklar, deniz yüzeyinde toplanan atıklar, Gemilerin petrol türevi atıkları ve hafriyat toprağı-inşaat /yıkıntı atıkları gibi birçok katı atığın geri kazanımında çalışmalarımız var. Çöpten, çöp gazından, tıbbi atıklardan, rüzgârdan ve güneş enerjisinden elektrik üretiyoruz” diye konuştu.

İBB'nin temel anlayışının sürdürülebilirlik, insan ile doğa arasında denge kurup doğal kaynakları koruyarak gelecek nesillerin kullanımına sunmak olduğunu vurgulayan Baştürk, sözlerini şöyle sürdürdü; “Bugüne kadar bu temel anlayış merkezinde çalışmalar yaptık. Bundan sonra da bu anlayış çerçevesinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Geldiğimiz nokta itibariyle su, atık su ve katı atıkların arıtımı veya geri kazanımında örnek şehir olduğumuzu söyleyebilirim. Alanla ilgili tecrübelerimizi bölgemizin nirengi noktaları olan şehirlerimizle paylaşmak istiyoruz. Katı atık, su ve atık su konularını esas alarak bölgemizdeki gelişmelerin ve ihtiyaçların dile getirilmesi, çözüm aranması, tecrübelerin paylaşılması ve ilmi çalışmaların ivme kazanmasını hedefliyoruz.”

Su küresel bir sorun, ortak çözüm bulunmalı!

Günümüzde dünya nüfusunun yüzde 40'ından fazlası su kıtlığından etkilendiğni, 2025'e gelindiğinde 1,8 milyar insanın su kıtlığı çekilen bölgelerde yaşaması ve nüfusun üçte ikisinin su kıtlığı tehdidi ile karşı karşıya kalması beklendiğini vurgulayan Baştürk, su sorununun artık bireylerin, kentlerin ve devletlerin ortak meselesi olduğunu ve su kaynaklarını etkin ve verimli bir biçimde yönetmek gerektiğini kaydetti.

“Çevreye zarar vermeden yoksulluğun önüne geçmek için doğru su politikaları oluşturmak zorundayız. Su sorunu küresel düzeyde çözüm gerektiren bir meseledir. Bu konuda milletler arası tecrübe aktarımı zorunludur” diyen Baştürk, “2. İstanbul Uluslar arası Su Forumu'nun ardından, Uluslararası Katı Atık, Su ve Atık Su Kongresi'nin dünyanın birçok ülkesinden hükümet temsilcileri, yerel yöneticiler, bilim adamları, kamu kuruluşları, özel yatırımcılar ve araştırmacılar için ciddi bir platform olan bu kongrenin önemli ufuklar açacağına inanıyoruz. Sizleri su medeniyetinin başkenti İstanbul'da ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bu buluşmaya katılımınızdan dolayı en içten teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bütün çabamız, gelecek nesillere miras bırakabileceğimiz sürdürülebilir bir 21. Yüzyıl'ı inşa etmek içindir. Bu duygu ve düşüncelerle sizleri yeniden selamlıyor; esenlikler diliyorum” şeklinde konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar; “Kaliteli çevre borcumuz”

Kongrede daha sonra konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, çevre sorunlarını çözmek ve daha kaliteli bir çevre oluşturmak için çalışmanın Türkiye'ye ve gelecek nesillere olan borçları olduğunu belirterek, şöyle konuştu; “Bugün, geri kazanıma gönderdiğimiz atıklar, arıttığımız sular, aslında yarınlarımızın can damarıdır. Türkiye olarak, gerek atık konusunda, gerek katı atık konusunda dünyayla bütünlük içerisindeyiz. Birleşmiş Milletler Sözleşmelerine en ileri derecede uyum göstermeye gayret ediyoruz. Türkiye olarak ciddi şekilde bir şansımız var. Bunu dalga dalga tüm Türkiye'ye yayıyoruz. Önceleri çevre bilincini dünya bilemedi. Maddi bakımdan zengin ülkeler, sanayileşirken, kalkınırken alabildiğine dünyayı tahrip etti. Sonra bunun farkına vardıkları zaman iş işten geçmişti ve tüm dünya disipline gedilmeye çalışıldı. Fakat kendilerinin geldiği konumla dünyanın geldiği konum aynı değildi. Afrika, Çin aynı konumda değildi. Bu durum karşılıklı bir stres oluşturmaya başladı. Ancak bu stres sürecinde gelişmiş dünyaya ve çevre konusuna ekonomik imkanlarının daha ötesinde Türkiye dikkat etmiştir ve etmeye devam edecektir.”

Kongrede katı atık mutabakatı imzaya açılıyor

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise “Su hayattır, su olmazsa hayat olmuyor. Eylem planımızı hazırladık. 2071 yılına kadar İstanbul'un suyu mevcut. Yüzde 99,9 nispetinde Türkiye'de vatandaşlarımız suya erişebiliyorlar. Sağlıklı su temin etmek en önemli vazifemizdir. Su teknolojisi çok ileri noktalara ulaştı. Biz de her türlü işbirliğine açığız” diye konuşarak “Kyota'ya taraf olduğumuzu ve Türkiye'nin çevre konusunda önemli mesafeler aldığını vurgulamak istiyorum. Bu kongrede de katı atık mutabakatının imzaya açılmasından duyuyorum” şeklinde konuştu.

Dünyanın önde gelen karar vericileri kongrede…

Yerli ve yabancı birçok üniversitelerinde destek verdiği konferansta katılımcılar, temel olarak katı atık, su ve atıksu konularına odaklanılan Kongrede, akademik sunumların yanı sıra Dünya Belediye Başkanları Toplantısı, katı atık, su ve atıksu konularında uygulamacılara yönelik eğitimler, özel oturumlar,  teknik geziler  yapılacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin model olan, Odayeri Katı Atık Tesislerine, İkitelli İçme Suyu Arıtma Tesisine ve Ataköy İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinde kongreye katılanlara teknik bilgilerin de verileceği kongrede,  geleceğin en önemli finans kentlerinden biri olarak kabul edilen İstanbul'da dünyanın önemli karar vericilerini bir araya getiriyor.

İBB

Yorum Yaz

Benzer Haberler

DSİ geçen yıl 396 tesisi tamamlayarak hizmete sundu
  • 03.04.2023 11:39

DSİ geçen yıl 396 tesisi tamamlayarak hizmete sundu

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, geçen yıl 62'si baraj, 72'si sulama ve 1 ...

İSKİ'den atık sulardan geri kazanıma yönelik açıklama!
  • 27.01.2023 17:18

İSKİ'den atık sulardan geri kazanıma yönelik açıklama!

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), 2022'de atık sulardan yaklaşık 30 mi ...

İSKİ'den İstanbullulara su tasarrufu çağrısı!
  • 18.01.2023 17:20

İSKİ'den İstanbullulara su tasarrufu çağrısı!

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), küresel iklim değişikliğine bağlı ya ...

Antalya Manavgat'taki Çardak Barajı bu yıl tamamlanacak
  • 18.01.2023 10:46

Antalya Manavgat'taki Çardak Barajı bu yıl tamamlanacak

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, bu yıl tamamlanacak Antal ...

İstanbul'da 4 ilçede su kesintisi!
  • 27.12.2022 10:32

İstanbul'da 4 ilçede su kesintisi!

İSKİ'den yapılan açıklamada, ana ishale hattında ani gelişen bir arıza meydana g ...

Yusufeli Barajı ve HES'te su seviyesi 30 metreyi aştı!
  • 29.11.2022 16:42

Yusufeli Barajı ve HES'te su seviyesi 30 metreyi aştı!

Artvin'de, 22 Kasım'da su tutmaya başlayan Yusufeli Barajı ve HES'te su seviyesi ...