maritbet girişmaritbet
İstanbul Havalimanı, engelli yolculara özel olarak tasarlandı

İstanbul Havalimanı, engelli yolculara özel olarak tasarlandı

Tüm fazları tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanı olacak İstanbul Havalimanı, engelli yolculara için özel olarak tasarlandı.

İstanbul Havalimanı, engelli yolcuların rahat kullanabilmesi ve her türlü hizmetten faydalanabilmesi için özel olarak düzenlendi. Havalimanı otoparkının toplam araç park kapasitesinin yüzde 5'i engelli yolcular için ayrıldı. Havalimanının toplam 40 bin araçlık otopark alanı göz önüne alındığında bu rakam, iki bin engelli park yeri anlamına geliyor. Ayrıca tüm engelli aracı park alanları, otoparktaki asansör noktalarına paralel olacak biçimde planlandı. Böylece aracını park eden engelli, kolaylıkla asansöre ulaşarak havalimanına girebilecek. Belirlenen park alanlarına engelli işareti ve diğer araçların da bu alana park etmemeleri için uyarı levhaları konuldu.

Görme engelliler için yolcu hissedilebilir yüzeyler

Havalimanına giden engelli yolcular, terminale 2 yoldan giriş yapacak. Engelliler, kendileri için özel tasarlanan yollardan havalimanına giriş yapacak. Servis katında araçtan iniş noktasından başlayarak giden yolcu katına çıkan asansör önlerine kadar, hissedilebilir yüzey şeritler bulunuyor. Giden yolcu katında otopark ve terminali birbirine bağlayan köprülerin otopark sınır noktasından başlayarak 2 köprü boyunca uzanan ve danışma ofislerinde son bulan 2 şerit hissedilebilir yüzey konuldu. Gelen yolcu katı da engelliler için özel hazırlandı. Gelen engelli yolcular, terminalin giden yolcu katında bulunan 2. kapıdan çıkış yapacaklar. Dış hatlar gelen yolcu, karşılayıcı-uğurlayıcı alanına açılan çıkış kapısından başlayarak 1 şerit hissedilebilir yüzey, iç hat gelen yolcu karşılayıcı-uğurlayıcı alanına açılan çıkış kapısından başlayarak 1 şerit hissedilebilir yüzey 2. çıkış kapısına kadar uzanıyor.

Engellilerin toplu ulaşım araçlarına ve taksilere ulaşmaları için taksi yoluna kadar hissedilebilir yüzey konuldu.  

Engelliler için ayrı kontuar, güvenlik ve pasaport kontrol noktası

Havalimanında engelliler için check-in kontuar, güvenlik ve pasaport geçişleri için ayrı bankolar oluşturuldu.

Yönlendirme levhaları engelliler için özel tasarlandı

Havalimanındaki yönlendirme levhaları engelli yolcular için özel olarak tasarlandı. Görme engelliler için Braille alfabesi yerleştirilen yönlendirme tabelalarına, zihinsel özürlülere yönelik anlaşılabilir sembol/piktogramlar konuldu.

Engelliler için özel hizmet isteme noktaları

Havalimanındaki otoparktan terminale bağlantı sağlayan köprülerde totem ve yönlendirmeler ile hizmet isteme butonlarının olduğu nokta ve asistan çağrı telefonları yerleştirildi. Otoparktan terminale giden yolcu katına bağlantı sağlayan 1, 3, 5, 7 numaralı köprülerde birer adet engelli asistan telefonu ve çağrı butonu konuldu. Gelen yolcu katında da karşılayıcı-uğurlayıcı salonunda birbirine eşit mesafelerde 4 adet engelli asistan telefonu yerleştirildi. Engelli yolcular, bu noktalardan yer hizmetleri kuruluşlarını arayarak hizmet talebinde bulunabilecek.

Asansör ve yürüyen merdivenler engelliler için uyarlandı

Terminaldeki tüm asansörler normal yolcu ve engelli yolcu standartlarına uygun hazırlandı. Türkçe ve İngilizce sesli uyarı sistemi, Braille alfabesi bulunan asansör önlerinde en az 170-170 santimetrelik manevra alanı bulunuyor. Yürüyen merdivenlerin, merdivenin başında ve sonunda kırmızı ve yeşil ışıklar ile hareket yönü ve hareket başlangıç yönü belirtildi. Ayrıca her basamak kenarı merdiven çevresi ile zıt renkler ve tonlarla belirginleştirildi.

Yürüyen bantların eğimi yüzde 12'den daha az olarak ayarlandı ve hız ayarı uygulaması kullanılarak saniyede yarım metreden daha fazla hızlanması engellenebiliyor. Terminal binasına bağlı 77 adet yolcu köprülerinin her birinde engelli yolcuların kullanımına sunulan asansörler bulunuyor.

Engelli yolcu ve personele ayrı tuvalet

İstanbul Havalimanı'nda 131 adet engelli yolcu, 63 adet engelli personel tuvaleti buluyor. Yardım çağrı ve acil durum butonu bulunan engelli tuvaletlerinde görme engeliler için Braille alfabeli tabelalar da yerleştirildi.

Abdesthanelerde de engelli kullanımına uygun alanlar ayrıldı.

Engelliler için özel dinlenme alanı

İstanbul Havalimanı'nda engelli veya hareket kabiliyeti kısıtlı kişiler için özel dinlenme noktaları oluşturuldu ve bekleme koltukları konuldu. Tüm oturma gruplarının yüzde 5'i kadar olana bu alanlar, engelli işareti ile belirtildi. Giden yolcu katında 2 ayrı bölgesinde engelli yolcu bekleme alanı oluşturuldu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Uraloğlu: "Gayrettepe-İstanbul Havalimanı ulaşım süresi 30 dakikaya indi"
  • 31.01.2024 13:13

Bakan Uraloğlu: "Gayrettepe-İstanbul Havalimanı ulaşım süresi 30 dakikaya indi"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Havalimanı-Gayrettepe ...

İstanbul Havalimanı Metrosu Kağıthane-Gayrettepe Etabı Tanıtım filmi yayında!
  • 29.01.2024 14:56

İstanbul Havalimanı Metrosu Kağıthane-Gayrettepe Etabı Tanıtım filmi yayında!

İstanbul Havalimanı Metrosu Kağıthane-Gayrettepe Etabı Cumhurbaşkanı Recep Tayyi ...

İstanbul Havalimanı Metrosu'nun sürücüsüz yerli setleri hizmet vermeye hazır
  • 05.01.2024 17:08

İstanbul Havalimanı Metrosu'nun sürücüsüz yerli setleri hizmet vermeye hazır

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Halkalı-İstanbul Havalimanı-Gay ...

Air China, İstanbul Havalimanı'nın 100. hava yolu oldu
  • 03.01.2024 14:50

Air China, İstanbul Havalimanı'nın 100. hava yolu oldu

İstanbul Havalimanı'nın Cumhuriyet'in 100. yılında ev sahipliği yaptığı hava yol ...

İstanbul Havalimanı'na "Dünya Havalimanları 2023"ten iki ödül
  • 17.03.2023 13:59

İstanbul Havalimanı'na "Dünya Havalimanları 2023"ten iki ödül

 İstanbul Havalimanı, İngiltere merkezli havacılık derecelendirme kuruluşu ...

İstanbul Havalimanı dünyanın en iyileri arasına girdi
  • 08.03.2023 09:27

İstanbul Havalimanı dünyanın en iyileri arasına girdi

İstanbul Havalimanı, Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI World) ve seyahat t ...