maritbet girişmaritbet
İstanbul Boğazı'ndaki kaçak yapılar yıkılacak mı?

İstanbul Boğazı'ndaki kaçak yapılar yıkılacak mı?

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, imar barışıyla ilgili olarak emlaktasondakika.com'a değerlendirmelerde bulundu.

Geçtiğimiz günlerde detayları açıklanan imar barışından 13 milyon civarında vatandaşın yararlanması bekleniyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki bunun vatandaşla devletin helalleşmesi olduğunu, imar barışından 40-50 milyar lira gelir beklediklerini açıkladı. Türkiye genelinde yapı stoğunu da ortaya koyacak olan çalışmayla ilgili olarak Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, emlaktasondakika.com'a konuştu.

İşte Mustafa Hakan Özelmacıklı'nın açıklamaları…

İmar affı değil imar barışı

“Söz konusu düzenleme imar affı değil imar barışı kapsamında değerlendiriliyor. Bunun asıl farkı mevcutta bazı yapılarda yıkım kararı var. Belediye encümeni tarafından yıkım kararı alınan binaların affedilmesini kapsıyor. Peki yıkım kararı nasıl geliyor? Bodrum katı büyük yapıyor, açık balkonları kapatıp daireye dahil ediyor, kaçak kat çıkıyor. Bunlarda belediye tarafından tespit edilince kaçak yapı deniyor. Eğer düzeltmek mümkünse düzeltiliyor para cezasıyla, yoksa yıkılıyor. Bu binaların kullanımı hep önümüze çıktı. Elektrik, su aboneliklerinde de sorunlu yapılarda aşılamayan problemler var. Bunlarda şantiye elektriği ve suyu bağlatıyordu. Elektrik ve su problemi son 3-4 yıllık binalarda çok fazla olmaya başladı çünkü iskan alamıyorlardı”

Riskler ortadan kalkıyor

“İmar affı bu anlamda büyük kolaylık sağlayacak. Bu barış kapsamında belediyeler yıkım kararı verilmiş olmasına rağmen uygulamıyorlardı. Bu kararla en azından bu risk ortadan kalkmış olacak. Yıkım kararı alınmış olduğu için bina her an yıkılabilirdi. Bu barışla birlikte bunlar ortadan kalkacak. Ancak bu barış, kat mülkiyetli olmayan yerler mülkiyet alacak değil. Ya da krediye uygun olmayan arsa tapulu yerler krediye uygun olacak anlamına gelmiyor. Barış, yapı kayıt belgesiyle alınan, devletin kentsel dönüşüm bütçesine katkı sağlayacak. Yapının belediyedeki değeri üzerinden yüzde 3-6 arasında alınacak belge. Arsa tapulu yerlerden yüzde 3, kat mülkiyetli olup, yapı tatil tutanağı düzenlenmiş problemli olan binalarda sorunları çözecek için  geçecek daireler için yüzde 6 alınacak”

Dönüşümün ivmesi azalmamalı

“Bu barış kentsel dönüşümdeki ivmeyi azaltmamalı. Eğer bina zaten riskliyse, yapı kayıt belgesi vererek riskten kurtarmış olmuyorsunuz. Bu yapılarda ek bazı avantajlar getirilebilir. Kentsel dönüşüm kredisinde bu yapılar daha avantajlı hale getirilebilir”

Kaynak kentsel dönüşüme gidecek

“25 milyon olarak söylenen konuttan ziyade DASK'taki bilgiler 17 milyon 660 bin civarında. Bunun yüzde 65'i arsa tapulu olarak kayıtlı. Böyle düşünürsek ortalama 11 milyon 480 bin civarında yapı bu sistemden istifade edecektir. Kentsel dönüşümde riskli alanlar oluşturması ve kaynak oluşturması açısından önemli bir kaynak gibi gözüküyor”

İstanbul Boğazı'ndaki yapılar için fırsat

“İstanbul Boğazı'ndaki yapıların çoğu tarihi eser vasfındaki yerler. Bunlara yapılan yer ve müştemilatlar, yalıların üzerinde yıkım kararı ve tehditler içeriyordu. Boğazdaki yalıların da bu kapsama alınması, yapılmış değişikliklerin barışının sağlanmasını sağlayacak. Üzerinde yıkım kararı olan bir yer kredilendirilemiyor ama aslında krediye uygun. Ekspres yıkım kararını gördüğü zaman bunu onaylamıyor. Bu anlamda barışla birlikte avantaj sağlanmış olacak”

Süre yeterli olmayabilir

“Bu fırsattan önemli bir kesim yararlanacaktır ancak süre yeterli değil. Çünkü çok ciddi bir yapı stoğu var. Bakanlığa yapılması gereken başvurular var. Kentsel dönüşüm nedeniyle bakanlık zaten yoğun. Bunun tespiti belediyelerle entegre olarak yapılmalı. Ya da riskli yapı tespit şirketleriyle birlikte ilerlenebilir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndaki başvuru süresi, yapı stoğundaki sorunlu yapılar nedeniyle kısa gibi gözüküyor”

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İmar Barışı tanıtım filmi!
  • 28.06.2018 15:02

İmar Barışı tanıtım filmi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırlamış olduğu tanıtım filmi ile İmar Barış ...

Mehmet Özhaseki imar barışı ile ilgili açıklamalar yaptı
  • 02.05.2018 15:46

Mehmet Özhaseki imar barışı ile ilgili açıklamalar yaptı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, imar barışı düzenlemesiyle ilgili ba ...

Arzum Okka Grandio Duo'ya "Sehr Gut" notu!
  • 08.07.2021 16:11

Arzum Okka Grandio Duo'ya "Sehr Gut" notu!

Arzum Okka Grandio Duo, Haus & Garten testinde "çok iyi" notu aldı. ...

Kärcher’den derin hijyen ve temizliğin yeni yolu!
  • 06.07.2021 10:56

Kärcher’den derin hijyen ve temizliğin yeni yolu!

Kärcher evinin her köşesinde güvenilir ve hijyenik temizlik isteyenlerin gözdesi ...

Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın yüzde 20'si tamamlandı
  • 05.07.2021 11:33

Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın yüzde 20'si tamamlandı

2022'nin 3'üncü çeyreğinde ilk iki etabının hizmete alınması hedeflenen Çukurova ...