maritbet girişmaritbet
İstanbul Adliyesi elektrik üretiyor!

İstanbul Adliyesi elektrik üretiyor!

Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nın çatısına elektrik üretmek ve tüketimini azaltmak için rüzgar türbini kuruldu.

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nın çatısına, elektrik üretimi yapabilmesi için kurulan rüzgar türbini projesinin mimarı Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Tosun, "Asıl amacımız, böyle bir türbinin üretilebileceğini ve ülkemizde kullanılabileceğini göstermek, Ar-Ge çalışmalarına başlamak, ilerleyen süreçte geliştirmek, seri halde üretmek ve ülkemizdeki tüm çatılarda verimli bir şekilde kullanılabilir bir hale getirmektir" dedi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesinde, mali ve idari işlerden sorumlu cumhuriyet başsavcıvekilliği görevini yaptığı sırada İstanbul Adalet Sarayı'nın çatısında rüzgar türbini kurdurma arayışlarına giren ve aklındaki bu projeyi, kurumlardan aldığı destekle hayata geçiren Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Tosun, projesiyle ilgili basın mensuplarına bilgi verdi.

İstanbul Adalet Sarayı'nın çatısının çok rüzgar aldığını 2012 yılında tespit ettiğini ve yurtdışında bu tip çatılarda rüzgar türbinlerinin kullanıldığını görünce burada kullanabileceğini düşündüğünü aktaran Tosun, 2013 yılı ocak ayında çatıda ölçümler yaptıklarını ve rüzgarın elverişli olduğunu tespit ettikten sonra çalışmalarını genişlettiklerini ifade etti.

"İlk elektrik 1 Ocak'ta üretildi"

Türbinin ana tasarımcısının Makina Yüksek Mühendisi Barış Erdem olduğunu ve İTÜ'deki hocaların türbine son şekillerini verdiklerini dile getiren Tosun, İlk elektriklerini, 1 Ocak'ta kar fırtınasının olduğu gece saat 23.00'de ürettiklerine ve 1 aydır değişik zamanlarda test yaptıklarına işaret etti.

Elektriği hesapladıkları gibi, yüzde 95 oranında üretebildiklerini ve yüzde 100 olması için gereken eksiklikleri tamamlayacaklarını da kaydeden Tosun, şöyle devam etti:

"Dünyada, yenilenebilir enerji trendi var. Kaynaklarımız ülke olarak kısıtlı. Yıllık sadece enerji üretimi için 20-30 milyar dolar para ödeniyor. Enerji Bakanlığı verilerine göre ülkemizin rüzgar ve güneş enerjisi potansiyeli inanılmaz boyutta. Tamamını enerjiye dönüştürme imkanımız olsa tükettiğimizden daha fazlasını üretecek kapasitedeyiz. Ülkemizdeki enerjinin yüzde 10'u nakil sırasında kayboluyor. Çatıda üretilen enerji en kısa mesafede tüketime dönüştüğü için nakilde kayıp yok denecek kadar az seviyede. Ülkemizdeki arazilerin çoğu tarım veya orman arazisi. Güneş panelleri ve rüzgar türbinlerinin yer işgal etme, söz konusu alanı kullanılmaz hale getirme sorunu var. Böyle büyük çatılarımızın hızlı rüzgara ulaşım sağlaması ve atıl durumda bulunmaları nedeniyle çatı tipi rüzgar türbinlerinin ülkemizde kullanılması gerektiğini düşündük. Bu Türkiye'de ilk kez kullanılıyor. Amerika ve Avrupa ülkeleri bütün buna uygun çatılarını, güneş panelleri ve rüzgar türbinleriyle donatmış durumda."

"Tamamen milli"

Tosun, ülke ekonomisine katkıda bulunmak istediklerini, projenin tasarımı, imalatı, planlaması ve son şeklinin verilmesinin  tamamen milli olduğunu aktardı.

Tosun, "Asıl amacımız, böyle bir türbinin üretilebileceğini ve ülkemizde kullanılabileceğini göstermek, Ar-Ge çalışmalarına başlamak, ilerleyen süreçte geliştirmek, üretim geliştirmelerini tamamlayıp seri halde üretmek ve ülkemizdeki tüm çatılarda verimli bir şekilde kullanılabilir bir hale getirmektir" ifadesini kullandı.

Hakkında yapılan eleştirilere değinen ve bu eleştirilerin yersiz olduğunu söyleyen Tosun, başsavcıvekilliği yaparken İstanbul Adliyesi'nde ayda 500 bin liralık elektrik tüketildiğini ve görevini en iyi şekilde yerine getirerek tasarruf sağlamak istediğini belirtti.

Tosun, daha sonra basın mensuplarına, türbinin tasarımını yapan Barış Erdem ve projede görev alan İTÜ öğretim üyesi Ergun Bozdağ ile beraber çatı tipi rüzgar türbinin nasıl çalıştığını gösterdi. 

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Elektrik üretimi eylülde yüzde 0,7 arttı
  • 26.11.2021 10:13

Elektrik üretimi eylülde yüzde 0,7 arttı

Türkiye'nin lisanslı elektrik üretimi, eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde ...

Yıldız Entegre’ye Social Media Awards’tan ödül!
  • 11.06.2021 09:22

Yıldız Entegre’ye Social Media Awards’tan ödül!

Yıldız Entegre’nin yeni web sitesi Ağacınİzinde.com, Social Media Awards Turkey ...

Elektrik üretimi şubat ayında geriledi
  • 27.04.2021 09:54

Elektrik üretimi şubat ayında geriledi

Türkiye'nin lisanslı elektrik üretimi şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre y ...

Wilo, Dünya Su Günü’nde su sorununa dikkat çekti
  • 15.03.2021 17:13

Wilo, Dünya Su Günü’nde su sorununa dikkat çekti

Wilo Türkiye Genel Müdürü Mehmet Ürek, dünyada 100 milyon insanın temiz suya eri ...

Paşabahçe Mağazaları, Türk kahvesi meraklılarını bekliyor
  • 27.11.2020 09:58

Paşabahçe Mağazaları, Türk kahvesi meraklılarını bekliyor

Paşabahçe Mağazaları, 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü’nü kahve tutkunlarının ke ...

Konutta yeni normal: Sağlıklı Ev!
  • 24.06.2020 14:57

Konutta yeni normal: Sağlıklı Ev!

DAP Yapı, uzun süredir üzerinde çalıştıkları Sağlıklı Ev konseptini Çekmeköy'de ...