maritbet girişmaritbet
İstanbul, 22 yıl önce bugün olimpiyat hayali kuruyordu!

İstanbul, 22 yıl önce bugün olimpiyat hayali kuruyordu!

2000 Olimpiyat Oyunları için adaylığını koyan İstanbul, organizasyona 1.1 milyar dolarlık bütçe ayırmıştı.

İstanbul'un Olimpiyat hayali 90'lara dayanıyor. Berlin, Brezilya, Manchester, Milano, Pekin, ve Sidney'le birlikte İstanbul'da, 2000 Olimpiyat Oyunları'nı almak için büyük bir mücadeleye girmişti. Sonuç olarak İstanbul kaybetti ve oyunlar Avustralya'nın Sidney kentinde gerçekleştirildi.

O gün manşet işte böyleydi!

‘Kıtaların buluştuğu yerde buluşalım' sloganıyla adaylığını koyan İstanbul, olimpiyat için eşsiz projeler hazırlamıştı. O dönemde toplam 7 kent arasında ciddi bir şansı olduğu belirtilen megakentte iki havaalanı yapılacağı söyleniyordu.

Yeni park

Oyunlar için kurulacak Olimpiyat Parkı'nın toplamda 387 milyon dolara mal olması hesaplandı. İçerisinde 100 bin kişilik stadyumun da yer alacağı planlanan parkta toplam 14 spor müsabakası gerçekleştirilecekti.

Havalimanları yapılacaktı

Kurtköy ve Çorlu'da inşa edilmesi planlanan havalimanlarının yanı sıra İstanbul'un hızlı tramvay sistemi de Olimpiyat Köyü ve parkına kadar gidecekti. Böylelikle metro hattı 2000 yılında 100 kilometreye ulaşmış olacaktı.

Halkalı 22 yıl önce sporcu kenti olacaktı

920 hektarlık alan üzerine Halkalı'da inşa edilen konutların 1999 yılına kadar tamamlanması hedefleniyordu. 1993 yılında 3 bin 800 bağımsız birimin inşaatı tamamlanan bölgede sporcular ve yöneticiler kalacaktı.

Oyunlar nerede oynanacaktı?

2000 Olimpiyat Oyunları, İstanbul'a verilmiş olsaydı Fenerbahçe Koyu'nda yelken ve su sporları oynanacak ve Fenerbahçe Stadyumu'nda futbol müsabakaları yapılacaktı. Ayrıca Kemerburgaz'a gösteri sporu olarak golf alanları, tenis ve okçuluk yarışmaları için özel tesis kurulacaktı.

Küçükçekmece Gölü'nde olimpiyat

İstinye'deki atış poligonunun da dahil edeceği olimpiyatlarda Abdi İpekçi Spor Salonu'nun yanına dev bir spor salonu, yapılması planlar arasındaydı. Ayrıca Küçükçekmece Gölü'nde kürek ve kano yarışmalarının gerçekleştirilmesi düşünülüyordu.

İstanbul'a 150 milyon dolar

2000 Olimpiyat Oyunları için toplamda 1 milyar 127 milyon dolarlık bir bütçe belirlenen İstanbul'un, organizasyon sonunda 150 milyon dolar kazanacağı da yapılan hesaplar arasındaydı. 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul, 22 yıl önce bugün olimpiyat hayali kuruyordu!
  • 16.02.2015 16:45

İstanbul, 22 yıl önce bugün olimpiyat hayali kuruyordu!

2000 Olimpiyat Oyunları için adaylığını koyan İstanbul, organizasyona 1.1 milyar ...