maritbet girişmaritbet
İpek Yolu Müzesi ile tarihe yolculuk!

İpek Yolu Müzesi ile tarihe yolculuk!

Trabzon'da kurulan İpek Yolu Müzesi'nde 16. ve 18. yüzyıllara ait 136 parça eser sergileniyor.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) tarafından kurulan Özel İpek Yolu Müzesi'nde 16. ve 18. yüzyıl döneminden kalan 136 parça tarihi eser, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalioğlu, yaptığı açıklamada, modern müzecilik anlayışında müzelerin değişik açılardan toplum için büyük önem taşıdığını vurguladı.

Hacısalihoğlu, ülkelerin, sahip olduğu değerleri koruyup bu değerleri dünya insanlığına sunabildiği ölçüde çekim merkezi haline gelebileceğini anlatarak, "Biz de oda olarak böyle bir merkez oluşturmak istedik. Hazırladığımız proje ile odamızın binasının girişinde tüm ziyaretçilerin rahatlıkla gezebileceği bir müze alanı oluşturduk" dedi.

Müzenin oluşturulmasına Kalkınma Bakanlığı ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın da destek verdiğini ifade eden Hacısalihoğlu, 1884 yılında kurulması ile öne çıkan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, bugün de adına yakışır bir sorumlulukla, Trabzon'un köklü tarihine ışık tutacak bir projeyi hayata geçirmiştir" şeklinde konuştu.

Hacısalihoğlu, 4 bin yıllık tarihi ile birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Trabzon'un, tarihi İpek Yolu'nun en önemli şehirleri arasında yer aldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Müzede bölge için çok önemli ve kültürel değerlere sahip olan Osmanlı ve Selçuklu dönemine ait 16. ve 18. yüzyıldan kalan ve büyük çoğunluğu Kur'an-ı Kerim, fıkıh kitapları, icazetname, risaleler gibi çeşitli kaplardan oluşan el yazmaları, hat levhaları, yanında madeni eserler, gümüş ve işlemeli hokka ve divitlerden oluşan 136 parça eser, oluşturduğumuz müze ile vatandaşların ziyaretine açıldı. Eserlerin çoğunluğu klasik Osmanlı dönemi kitap sanatlarımızı kapsamaktadır."

Doğu Karadeniz'in tarih, kültür ve sanat bakımından en önemli şehirleri arasında olan Trabzon'un, fetihten sonra önemli bir bilim şehri olduğunu vurgulayan Hacısalihoğlu, "Çok önemli bilim adamları bu şehirdeki medreselerde yetişmiştir. Bu medreselerde okutulan el yazması kitaplar, klasik kitap sanatlarımız hat, tezhip, minyatür ve cilt kapakları bakımından döneminin en güzel örneklerini vermiştir" dedi.

Müzede yer alan eserlerin Trabzon'un sosyal ve kültürel tarihinin belgeleri olmaları bakımından sergilenmelerinin çok büyük önem taşıdığını kaydeden Hacısalihoğlu, bu eserlerin küreselleşen dünyada, şehir tarihinin ve ulusal kimliğin kanıtları olarak eşsiz değer taşıdığını ifade etti.

AA

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Trabzon için "Transit Tüp Geçit Projesi" hazırlandı
  • 16.08.2018 10:42

Trabzon için "Transit Tüp Geçit Projesi" hazırlandı

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu ...

Trabzon, yabancıya konut satışında üçüncü sırada!
  • 01.07.2017 15:00

Trabzon, yabancıya konut satışında üçüncü sırada!

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hacısalihoğlu Trabzon’da yabancıya konut satışlarını ...

İpek Yolu Müzesi ile tarihe yolculuk!
  • 09.03.2015 13:21

İpek Yolu Müzesi ile tarihe yolculuk!

Trabzon'da kurulan İpek Yolu Müzesi'nde 16. ve 18. yüzyıllara ait 136 parça eser ...

Doğu Karadeniz Yatırım Adası ticarete yarayacak
  • 31.12.2013 08:11

Doğu Karadeniz Yatırım Adası ticarete yarayacak

Suat Hacısalihoğlu, Doğu Karadeniz Yatırım Adası ve Endüstri Bölgesi Projesi'nin ...