maritbet girişmaritbet
Müze konseptli cami inşaatında sona yaklaşıldı

Müze konseptli cami inşaatında sona yaklaşıldı

Döşemealtı Belediyesi tarafından yaptırılan Türkiye'nin ilk müze konseptli cami inşaatında sona yaklaşıldı.

Selçuklu ve Osmanlı döneminin mimari özelliklerini günümüzün modern mimarisiyle birleştirerek projelendirilen müze konseptli camide toplam 2 bin 500 kişi kapasiteli.

Döşemealtı'nda yapımı bitme aşamasına gelen 2 bin 500 kişilik müze konseptli caminin giriş kapıları, minber ve süslemeleri, Türkiye'nin tarihi camilerinden örnek alınarak yapılıyor. Taşıdığı özellikler dolayısıyla Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan Müze Cami'nde iç düzenlemelerin yüzde 95'i tamamlandı. Caminin 1 ay içinde tamamlanıp ibadete açılması hedefleniyor.

KUBBEDE ANADOLU SELÇUKLU MOTİFİ…

Caminin kubbesine Şemse adı verilen Anadolu Selçuklu motifleri nakşedildi. Aslan göğsü adı verilen caminin köşelerinde ise Osmanlı ve Anadolu motiflerinden tasarlanan kompozisyonlar el yapımı olarak nakşedildi. Cami desenlerinde turkuaz, mavi ve Osmanlı döneminde sık kullanılan bordo renkler hakim olarak tasarlandı.

ÜNLÜ MİMARİ ESERLERİN ÖRNEKLERİ BİR ARADA OLACAK…

Camide, Süleymaniye Camii, Ayasofya Camii, Edirne Selimiye, Bursa Ulu Camii ve Yeşil Cami gibi Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait dünyaca ünlü mimari eserlerin önemli yapı elemanlarının örnekleri birebir uygulandı.

4 MİNARELİ CAMİ

13 bin metrekarelik alana kurulan müze konseptli cami 2500 kişi kapasiteli olarak planlandı. Tek kubbe ve asma katlı, 2'şer şerefeli ve 4 minareli olarak tasarlanan camide, minarelerin her biri 50 metre yüksekliğinde inşa edildi.

İLÇENİN SİMGESİ OLACAK

Döşemealtı'na merkez camii kazandırmak için belediye vatandaş işbirliğiyle yola çıkıldığını ancak daha sonra özel bir projeye dönüştürüldüğünü söyleyen Başkan Turgay Genç, sıradan bir cami yerine özellikli bir cami inşa ettiklerini söyledi. Başkan Genç, “Camimizin ana girişi Süleymaniye'nin birebir aynısı olacak. Diğer giriş kapısı Selimiye'nin, üçüncü girişimiz ise Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk camisi olan Bursa'daki Yeşil Cami'nin örneklemesini taşıyor. İçeride de Ayasofya'nın minberinin aynısı yaptık. İnsanlar bu camiye geldiklerinde hem ibadetlerini yapabilecek hem de dünyaca ünlü camilerimizin birebir örneklemelerini görme fırsatı bulacak. İlçemizin ilk 4 minareli merkez camisi olma özelliğini de taşıyan Müze Konseptli Cami'nin kaba inşaatı bitti, iç tefrişatı da tamamlanmak üzere. Önümüzdeki 1 ay içerisinde hizmete açmayı planladığımız bu eser sosyal belediyecilik anlamında da örnek olacak niteliktedir" dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Müze konseptli cami inşaatında sona yaklaşıldı
  • 11.12.2017 15:09

Müze konseptli cami inşaatında sona yaklaşıldı

Döşemealtı Belediyesi tarafından yaptırılan Türkiye'nin ilk müze konseptli cami ...