maritbet girişmaritbet
İnşaat sektörü için önemli vergi düzenlemeleri yolda!

İnşaat sektörü için önemli vergi düzenlemeleri yolda!

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Damga vergilerini indiriyor, tapu harçlarında yetki alıyor, yabancıya satışta KDV'yi istisna ediyoruz" dedi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bugün görüşülecek "Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ne ilişkin, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergisini düzenli ödeyen mükellefleri, inşaat sektörünü ve esnafı ilgilendiren düzenlemenin hazır olduğunu belirterek, "Vergisini düzenli ödeyen mükelleflerimizin, hesaplanacak gelir veya kurumlar vergisine yüzde 5 indirim getiren kanun teklifinin görüşmelerine başlıyoruz." dedi.

Söz konusu kanun teklifinin, toplumun geniş kesimlerini ilgilendiren düzenlemeleri içerdiğine dikkati çeken Ağbal, getirilen yeni uygulamaların, ekonominin canlanmasına büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Bu uygulamalardan birinin, Türkiye'den konut veya iş yeri alan yabancılar için getirilen KDV istisnası olduğunu anlatan Ağbal, yabancı kişi veya şirketin, Türkiye'deki bir inşaat firmasından konut veya iş yeri alması durumunda KDV ödemeyeceğini belirtti.

Ağbal, bu sayede hem ülkeye döviz girdisi sağlanacağını hem de inşaat sektörünün teşvik edileceğini dile getirdi. 

Teklifte inşaat sektörünü ilgilendiren başka düzenlemelerin de bulunduğunu belirten Ağbal, "Tapu harcı oranları ile inşaat sektöründe kullanılan bazı kağıtlar bakımından damga vergisi oranlarının farklılaştırılmasına da imkan sağlıyoruz." dedi.

İnşaat sektörünün, Türkiye'de ekonominin lokomotifi konumundaki sektörlerden biri olduğunu dile getiren Ağbal, şunları kaydetti:

"İnşaat sektörü; çimento, demir-çelik, cam, seramik, boya, ağaç ve plastik ürünleri, mimarlık mühendislik başta olmak üzere birçok sektörü doğrudan etkilemektedir. Geçen yıl ülkemizde 1,3 milyon civarında konut satışı yapılmıştır. Bunun 18 bin civarındaki yabancılara yapılan satışlardan oluşmaktadır.

Yabancılara yapılan konut satışlarının artması, Türkiye'ye olan net döviz girişini de artıracaktır. Artan satışların etkisiyle de konut sektörü, ekonomiye katma değer ve istihdam yaratmaya artarak devam edecektir. Bu istisnanın, ekonomiye ve istihdama önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz."

"Tapu harçlarında oran farklılaşabilecek"

İnşaat sektöründeki maliyetlerin azaltılması amacıyla bugüne kadar Damga Vergisi Kanununda çok sayıda düzenleme yaptıklarını hatırlatan Ağbal, bu teklifle de sektörde kullanılan farklı sözleşme türleri tanımlanarak, söz konusu kanuna eklendiğini bildirdi. Maliye Bakanı Naci Ağbal, böylece farklı sözleşmelere farklı oranlarda damga vergisinin uygulanabileceğini söyledi.

İnşaat sektöründe önemli bir maliyet olan damga vergisi oranında indirim yaparak, hem mükellefleri hem de konut ya da iş yeri edinen vatandaşları önemli bir yükten kurtaracaklarının altını çizen Ağbal, şöyle devam etti:

"Gayrimenkul piyasasına yönelik yaptığımız bir diğer düzenleme de tapu harcına yönelik. Gayrimenkul satışlarında tapu harcı, alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı yüzde 2 oranında tahsil edilmektedir. Bu teklifle, tapu harcının farklı oranlarda uygulama ihtiyacını da dikkate alarak, Bakanlar Kuruluna yetki alıyoruz. Bu çerçevede, gayrimenkullerin türleri, gayrimenkul sertifikası karşılığı edinimi, sınıfları, büyüklükleri, bulunduğu yer ve vergi değerleri itibarıyla farklı oranlar tespit edebileceğiz. Ayrıca büyükşehir veya diğer iller olmak üzere gayrimenkullerin bulunduğu yere, büyüklüklerine, binanın birinci sınıf veya lüks olup olmamasına veya katma değer vergisinde uyguladığımız gibi arsanın birim metre kare emlak vergi değerine göre farklı oranlarda harç alınmasına imkan sağlamış olacağız."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Maliye Bakanı Ağbal, varlık barışıyla ilgili soruları yanıtladı
  • 11.05.2018 15:09

Maliye Bakanı Ağbal, varlık barışıyla ilgili soruları yanıtladı

Maliye Bakanı Naci Ağbal "Varlık barışının önümüzdeki birkaç ay içerisinde ekono ...

'Tapudaki şerhleri en kısa sürede kaldıracağız'
  • 22.02.2018 14:20

'Tapudaki şerhleri en kısa sürede kaldıracağız'

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Antalya'nın Aksu ilçesindeki imar sorununun çözümüne y ...

Maliye Bakanı Ağbal büyüme rakamlarını değerlendirdi
  • 31.03.2017 15:54

Maliye Bakanı Ağbal büyüme rakamlarını değerlendirdi

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasıyla toplantı y ...

"Gayrimenkuldeki büyük sermaye harekete geçecek"
  • 29.01.2019 16:06

"Gayrimenkuldeki büyük sermaye harekete geçecek"

MÜSİAD tarafından Gayrimenkul Kıymetler Borsası AŞ`ye (GABORAS) ilişkin son geli ...

"Gayrimenkul borsasıyla yabancı yatırım çekebiliriz"
  • 24.12.2018 09:27

"Gayrimenkul borsasıyla yabancı yatırım çekebiliriz"

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, "Gayrimenkul borsasıyla i ...

'İmar barışı ekonomiye çok ciddi destek verecek'
  • 13.06.2018 14:09

'İmar barışı ekonomiye çok ciddi destek verecek'

Maliye Bakanı Naci Ağbal, mayıs ayı merkezi yönetim bütçesinin fazla vereceğini ...