maritbet girişmaritbet
IMF'den dünya konut piyasasını şaşırtan rapor!

IMF'den dünya konut piyasasını şaşırtan rapor!

Dünya genelinde son 4 yılda Şangay, konut yatırımcısına en fazla kazandıran şehir olurken, İstanbul listede beşinci sırada yer aldı.

Dünya genelinde gayrimenkul yatırımı popülerliğini sürdürüyor. İstanbul, coğrafi özellikleri ve yapılan yatırımlarla öne çıksa da henüz diğer megapollerle aynı seviyeye ulaşmış değil. Öyle ki Londra, New York, Paris, Şangay, Sidney gibi şehirler fiyatlama anlamında İstanbul'un çok ötesinde. Bu noktada yabancıların finansal anlamda İstanbul'dan konut alması kolay gözüküyor.

Şangay açık ara lider

Peki dünya genelinde hangi şehir konut alımında kazandırıyor, hangi şehir kaybettiriyor? Son yıllarda fiyatların hızla yükseldiği İstanbul'un da yer aldığı liste IMF tarafından hazırlandı. 42 şehir arasında yapılan araştırmada 2013-2017 yılları arasında Çin'de konut fiyatları Şangay'la birlikte yaşadığı artışla dünya şehirleri arasında ilk sırayı aldı. Listenin en çarpıcı tespitlerinden bir diğer ise Yeni Zelanda, şehri Auckland ile birlikte büyük bir sıçrama yaşadı.

İstanbul ilk 5'te

Listede İstanbul, en fazla kazandıran şehirler sıralamasında 2013-2017 yılları arasında kendisine beşinci sırada yer buldu. Türkiye, 2013-2017 yılları arasında hareketli bir piyasaya sahip oldu. Özellikle markalı konutlarda yapılan yatırımlar bu anlamda büyük rol oynadı.

Mega yatırımların etkisi çok

Son dönemde Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Tüneli gibi mega projelerin hizmete girmesi, 3. Havalimanı'nda çalışmaların devam etmesi ve özellikle Kanal İstanbul projesinde güzergahın belirlenmesi ve projeye başlanması, önümüzdeki dönemde İstanbul'u bu listenin en üst sırasına çıkarabilir. Bu anlamda yabancı yatırımcıları, Kanal İstanbul güzergahı çevresinde arsa yatırımı yaptıkları da biliniyor.

Dev şehirler kaybettirdi

Listede en dikkat çeken analizlerden birisi de Moskova, Roma, Sao Paulo, Mexico City, Buenos Aires gibi şehirlerdeki konutların, yatırımcılarına kaybettirmesi oldu. Tabloda öne çıkan tespitlerden en dikkat çekeni ise Yunanistan, konut fiyatları anlamında kan kaybederken, Atina'daki konutlar yatırımcılarına kazandırdı.

dünya konut sektörü

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

IMF'den dünya konut piyasasını şaşırtan rapor!
  • 03.05.2018 10:10

IMF'den dünya konut piyasasını şaşırtan rapor!

Dünya genelinde son 4 yılda Şangay, konut yatırımcısına en fazla kazandıran şehi ...