maritbet girişmaritbet
'İmar ruhsatları benim elimde olsa vermem!'

'İmar ruhsatları benim elimde olsa vermem!'

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, İstanbul’da durumun çok iç açıcı olmadığını kaydetti ve şehrin yeniden diriltilmesi gerektiğini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Topkapı Sarayı bölgesinin Osmanlı Kültür Sanat Alanı olarak düzenlenmesi dahil ülke genelindeki kültür projeleri ile yeni turizm hedeflerini Antalya'da bir araya geldiği gazetecilere anlattı. “İstanbullu olmaya direnen birisi olarak söylüyorum, durum çok iç açıcı değil, İstanbul'un yeniden diriltilmesi gerekiyor” diyen Kurtulmuş, Ayasofya'nın ibadete açılmasından öte bu abidevi esere şu haliyle bile yeterince sahip çıkılamadığını vurguladı. Kurtulmuş, şöyle konuştu:

ALAN ÇEŞİTLENDİRMESİ

“Bu dönemde turizm alanında iki temel stratejimiz var. Birisi pazar çeşitlendirmesi, Çin, Hindistan, Güney Kore, Japonya, Endonezya ve Malezya gibi Asya ülkelerini açacak yeni pazarlar olarak görüyoruz. Bu 6 ülkenin nüfusu dünya nüfusunun yarısı ve her birisinde çok kuvvetli bir orta sınıf var. Hindistanlılar buraya geldiğinde bir düğünde yaklaşık 5 milyon dolar para bırakıyorlar.

ALMANLAR ŞAŞIRTTI

2017, 32.4 milyon turist sayısıyla bitti, 26 milyar dolar da turizm geliri elde etmiş olduk. Rusya yaklaşık 5 milyon, Almanya 3.5 milyonu aştı. Bu rakamlar sevinç vericidir, ümit vericidir. 2018'de 36 milyon turist 2018 için ve 34 milyar dolarlık bir turizm geliri elde etmemiz hiç de zor değildir. Temel sorunumuz şu: Turist başına gelirimiz 642 dolara düşmüş. 2023 hedefi olarak 50 milyon turist, 50 milyar dolar turizm hedefi. Bir şekilde her turistin 1000 dolar bırakabileceği bir çıkışı yapmamız gerekiyor.”

Kurtulmuş, şunları söyledi: “Hâlâ Fatih'te oturan birisi olarak, İstanbullu olmaya direnen birisi olarak söylüyorum, durum çok iç açıcı değil, yani İstanbul'un yeniden diriltilmesi gerekiyor. Sadece oradaki tarihi eserleri restore etmek, çevreyi ışıklandırmak vesaire, bunlarla olacak şey değil. Bununla ilgili bir İstanbul Çalıştayı yapacağız. (İmar ruhsatlarını) Benim elimde olsa vermem, ben söyleyeyim. Burada bütüncül bir yaklaşıma ihtiyaç var.”

OSMANLI KÜLTÜR ALANI

Topkapı Sarayı'nda 27 ayrı restorasyon çalışması olduğunu ve bitirildiğinde muazzam bir alan ortaya çıkacağını kaydeden Kurtulmuş, “Yine Topkapı'yla ilgili ciddi bir projemiz de Sur-i Sultani etrafındaki bütün alanları almak, hatta Fransız Hapishanesi'nden Yeşilay'ın bulunduğu Sepetçiler Kasrı'na kadar olan alanın tamamının trafikten arındırarak tamamiyle Osmanlı Kültür Sanat Alanı haline dönüştürmek.  Bugün başlasak belki 10 sene sürecek olan bir şeydir, Orada, şu anda yok olmuş 5-6 tane kasır var; hepsinin rölöveleri, resimleri elimizde, bunların ortaya çıkarılması. Orada problem, denize yakın olduğu için tren yolu yer altına nasıl alınabilir, onları çalışacağız. Bunu büyük bir proje olarak ortaya koymayı düşünüyoruz” dedi.

GÖBEKLİTEPE NİSANDA

Kurtulmuş, şöyle konuştu: “Göbeklitepe'de çalışmalar devam ediyor. Yeterince hızlıdır. Ortaya çıkan şeylerin korunması sağlanılıyor, sonra devam ediliyor. Göbeklitepe nisan ayında ziyarete açılacak. Karya dönemine ilişkin altın tacın Edinburgh'tan Türkiye'ye getirilmesi planlanıyor. Ocak sonuna kadar getirmeyi planlıyoruz, ama şubata da kalabilir. Kuleli Askeri Lisesi'ni bir prestij müzesi haline getireceğiz. Birkaç saat İstanbul'da vakti olan birisinin Anadolu topraklarındaki bütün kültürel birikimi, zenginliği görmek için ziyaret edeceği bir müze haline getireceğiz.”

KHK İLE KÜLTÜR DEĞİŞMEZ

Bakan Kurtulmuş, “Tanzimat elitleri, Meşrutiyet elitleri, Cumhuriyet elitleri kültür-sanat alanını milletten kaçırdılar, milleti dönüştürmenin bir aracı olarak kullandılar. Çaykovski vesaire dinletirsek millet adam oluruz zannedildi. Bizim Anadolu türküleri, ezgileri, Türk sanat musikisi, Münir Nurettin'ler, Safiye Ayla'lar çalınmadı, icra edilmedi. Ama şöyle bir şey yok: Biz devlet olarak bir karar alacağız ve insanların kültür-sanat alanındaki birikimlerini hemen bir kararnameyle, bir yasayla, bilmem genelgeyle değiştireceğiz, şunu yapın-bunu yapın diyeceğiz ve millet böyle düşünmeye başlayacak. Bu bir seferberlik ruhuyla olacak olan bir şey, iki asrın yanlışlıklarını düzeltmemiz gerekiyor” dedi.

Kurtulmuş, Ayasofya'nın yanındaki Fetih Medresesi'nın yıkık olduğunu belirterek, “Onun ihya edilmesi söz konusu. Yani Ayasofya'nın müze haliyle dahi yaşayan bir mekân olması mümkündür” diye konuştu.

AYASOFYA CAMİDEN İBARET DEĞİL

KURTULMUŞ, Ayasofya meselesinin bir siyaset meselesi, dengesi olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Şunu söyleyeyim yalnız: Ayasofya sadece camiden ibaret değil, yanıldığımız, ben de işin içine girdikçe daha net gördüm. Ayasofya, o bildiğimiz muhteşem şaheser eserden ibaret değil. Ayasofya'nın etrafındaki külliye maalesef bugün fonksiyonlarını göremiyor. İmarethane 5 bin-10 bin kişiye yemek verebilecek bir imarethane. Ayasofya Vakfı canlandırılabilir.”

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Ersoy: "Yeni CSO binası, 3 Aralık'da hizmete açılıyor"
  • 03.11.2020 10:08

Bakan Ersoy: "Yeni CSO binası, 3 Aralık'da hizmete açılıyor"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Yeni Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestr ...

"Rami Kışlası sürdürülebilir bir ortam olacak"
  • 07.08.2018 16:16

"Rami Kışlası sürdürülebilir bir ortam olacak"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Taksim'deki Atatürk Kültür Merkezi (A ...

'Türkiye'yi Avrupa'ya, Avrupa'yı Türkiye'ye bağlayan bir proje'
  • 18.03.2017 14:42

'Türkiye'yi Avrupa'ya, Avrupa'yı Türkiye'ye bağlayan bir proje'

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün temel atma tören ...

Koçtaş Ankara'daki beşinci mağazasını açtı
  • 30.11.2020 14:58

Koçtaş Ankara'daki beşinci mağazasını açtı

Ev geliştirme perakendeciliğinin lideri Koçtaş, büyük mağazaları ve mahalleli fo ...

Akademi Beyoğlu açıldı
  • 10.11.2018 11:23

Akademi Beyoğlu açıldı

İş ve istihdama katkı sunmayı hedefleyen ve bu anlamda farklı alanlarda eğitim v ...

Yeni Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’a sektör temsilcilerinden destek!
  • 12.07.2018 11:08

Yeni Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’a sektör temsilcilerinden destek!

Turizm sektör temsilcileri, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na atanan Mehmet Ersoy’un ...