maritbet girişmaritbet
İmar Barışı'nın yol haritası!

İmar Barışı'nın yol haritası!

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, İmar barışında vatandaşların nasıl bir yol izlemesi gerektiğini anlatı.

İskânı olmayan yapıları yasal hale getirecek Yapı Kayıt Belgesi'ne başvurular 31 Ekim'e kadar devam ediyor. Müracaatlar e-devlet sistemi üzerinden veya Bakanlığın yetkilendireceği kuruluşlara başvurularak yapılıyor. Başvurular e-devlet sistemi üzerinden takip edilebiliyor.

TÜVİMER'e göre İstanbul'da krediye uygun olan evlerin fiyatı olmayan muadillerine göre yüzde 16 daha fazla. Kaçak konutları banka kredisine uygun hale getirecek bu değişikliğin aradaki farkı kapatması öngörülüyor. Peki İmar Barışı'nda kim nasıl bir yol izleyecek. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz ile vatandaşların hangi durumda nasıl bir yol izleyeceğini inceledik.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca, Türkiye'de yaklaşık 15 milyon konutun imar ve iskan sorununu çözmesi hedeflenen Yapı Kayıt Belgesi'ne başvurular 31 Ekim'e kadar devam ediyor. İmar affı 31 Aralık 2017'den önce yapılmış yapıları kapsayacak. İmar Barışı'ndan faydalanan ve yapı kayıt belgesi alan yapılara elektrik, su ve doğal gaz bağlanabilecek. Yapı Kayıt Belgesi alan binalar için yıkılma endişesi son bulacak. Ancak depremsellik açısından yapılarda alınması gereken her türlü tedbiri malikleri alacaklar. İmar Kanununa göre alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen para cezaları iptal edilecek. Yapı kayıt sahipleri kendi mülklerini ekonomik bir değer olarak gösterebilecekler.

VATANDAŞIN BEYANI ESAS

Vatandaşların kendi rızası ile müracaatı ve kendi beyanı esas alınacaktır. Müracaatlar e-devlet sistemi üzerinden veya Bakanlığın yetkilendireceği kuruluşlara başvurularak yapılıyor. Başvurular e-devlet sistemi üzerinden takip edilebiliyor.

Peki imar affında kim, nasıl bir yol izleyecek ? Gayrimenkul Hukukçuları Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz ile imar affında vatandaşların izleyeceği yol haritasını çizdik…

Kat mülkiyetine geçmek isteyenler ise Yapı Kayıt Belgesi için ödedikleri tutar kadar bir ücreti ödeyecekler. Ancak kat mülkiyetine geçmek için tüm hak sahiplerinin onayının alınması gerekiyor.

Kendine ait binada oturanlar, belediyeler tarafından belirlenen arsa değerinin yüzde 3'ünü ve bina inşaat maliyetinin yüzde 3'ünün toplamını ödeyecek.

İskânı olmayan bir binada oturan bir kişinin Yapı Kayıt Belgesi almak için tüm maliklerin payına düşen bedeli ödemesi gerekiyor. Ödediği bedeli rücu olarak diğer maliklerden geri alacak.

İskânlı bir binada oturan ancak, kendi yaptığı inşaatla kaçak alan kullanan bir kişi, kendi payına düşen arsa bedelini ve kaç metrekare kaçak alan kullandıysa onun bedelini ödeyecek.

Konut ve ticari alanların yer aldığı karma kullanımlı projelerde ise, ticari alanların yüzde 5'i ile konutların yüzde 3'ü ayrı ayrı toplanıp hesaplanacak.

YAPI BİRİM MALİYET BEDELİ METREKARE FİYATI (TL)

* Tarımsal amaçlı basit binalar: 200

* 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları: 600

* 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları: 1.000

* 8 ve daha yüksek katlı binalar: 1.600

* Lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane, otel ve benzeri yapılar: 2.000

‘ARADAKİ YÜZDE 16'LIK FARK KAPANACAK'

Türkiye Veri İşleme Merkezi (TUVİMER) Strateji ve İş Geliştirme Direktörü Ömer Türkoğlu ile İstanbul'daki krediye uygun olan ve olmayan konutların fiyatlarını inceledik. Ruhsatlı ve ruhsatsız binaları, krediye uygunluk durumunu ve arsa tapulu, kat irtifaklı ve kat mülkiyetli olma durumunu incelediğimiz araştırmamızda özellikle krediye uygunluk konusunun konut-işyeri değerlerini ciddi anlamda etkilediğini gördük. Konutların kendi segmentindeki muadilleri ile yapılan karşılaştırmalarda krediye uygun olan birimlerin metrekare değerlerinin uygun olmayanlara göre yüzde 16 oranında daha yüksek bedellerle satılabildiği gözleniyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İmar Barışı’nı 1 gün ile kaçıranlar itiraz ediyor!
  • 24.08.2021 07:45

İmar Barışı’nı 1 gün ile kaçıranlar itiraz ediyor!

3194 saylı İmar Karunu’nun 16. Maddesiyle getirilen düzenlemeyle kaçak yapıların ...

Uzungöl'de yıkımlar başlıyor
  • 05.09.2019 13:53

Uzungöl'de yıkımlar başlıyor

Turizm sezonunun sona ermesinin ardından Uzungöl'de imar barışına uygun olmayan ...

“Tıpkı Ayder gibi Uzungöl de dönüşecek”
  • 13.07.2019 14:18

“Tıpkı Ayder gibi Uzungöl de dönüşecek”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Uzungöl’de dönüşümün başlayacağını belir ...

“Yatırım için tam zamanı”
  • 02.07.2019 10:40

“Yatırım için tam zamanı”

İmar barışının yılsonuna kadar uzatılmasını değerlendiren Huzurlu İnşaat Yönetim ...

"9 milyon 500 bin vatandaşımız imar barışından faydalandı"
  • 29.12.2018 20:01

"9 milyon 500 bin vatandaşımız imar barışından faydalandı"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum: "31 Aralık'a kadar vatandaşımızın ödemel ...

"İmar barışından 8 milyon 900 bin kişi yararlandı"
  • 10.12.2018 17:57

"İmar barışından 8 milyon 900 bin kişi yararlandı"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum "Türkiye genelinde şu ana kadar 8 milyon ...