maritbet girişmaritbet
İmar barışını kullanıp Fırtına Vadisi'ne otel kondurdular

İmar barışını kullanıp Fırtına Vadisi'ne otel kondurdular

Yayla, mera ve özel koruma statülerine sahip alanlara inşa edilenlerin ardından dere yataklarına da inşaat yapılmaya başlandı.

'İmar barışı' düzenlemesiyle Doğu Karadeniz'deki yaylalarda inşa edilen ve yıkım kararı verilen kaçak yapıların sahipleri, harekete geçmişti. Ayder Yaylası ve turizm merkezi Uzungöl'dekiler başta olmak üzere kaçak yapıların sahipleri, 31 Aralık 2017'den önce inşa edilen yapıları için 'imar barışı' başvurularını sürdürüyor.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri ile e-devlet üzerinden başvuru yapan yaylacılar, 'yapı kayıt belgesi' alıyor. 'İmar barışı' ile Doğu Karadeniz'de kaçak yapılara af getirileceği belirtilen uygulamayı fırsat bilen bazı kişilerin ise yaylalarda betonarme kaçak yapılar inşa etmeye başladığı ortaya çıkmıştı. Jandarma, Doğa Koruma ve Milli Parklar ile Orman Müdürlüğü ve belediye ekipleri, kaçak inşaatlarla ilgili tutanaklar tutarak, yasal işlemler başlatmıştı.

YIKIMLAR SÜRERKEN, DERE YATAKLARINDA İNŞAATLAR BAŞLADI

Doğu Karadeniz'deki hemen hemen tüm yaylalarda, inşaat sesleri arasında yükselen kaçak yapılar için harekete geçildi. Türkiye genelinde başlatılan 'imar barışı' ile 31 Aralık 2017'den önceki yapılara af getirileceği belirtilen uygulamayı fırsat bilenlerin inşa ettiği kaçak yapılar için yıkım kararı alındı. Yıkımların sürdürüldüğü Doğu Karadeniz'de, bir yandan da yeni kaçak inşaatlar yükselmeye başladı. Yayla, mera ve özel koruma statülerine sahip alanlardaki inşaatların ardından dere yataklarına da kaçak yapılar inşa edilmeye başlandı. WWF tarafından korunması gereken 200 ekolojik saha arasında gösterilen ve yerli-yabancı turistlerin akınına uğrayan Rize'nin Fırtına Vadisi'ndeki dere yatağına otel, pansiyon, restoran ve otopark inşa edilmeye başlandı. Dere yatakları daraltılarak, yol kenarlarına sıfır noktaya yapıların inşa edildiği Fırtına Vadisi'nde inşaat sesleri yankılanıyor.

YIKIMLARI GÜNDEMDE

DHA'nın haberine göre Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile İl Özel İdaresi ekipleri, dere yataklarındaki kaçak yapılarla ilgili harekete geçti. Kaçak yapıları tespit eden ekipler, yasal işlem başlatarak, savcılıklara suç duyurusunda bulundu. İnşaatların yapılan tespitlerinde, temellerinin dere yataklarına oturtulduğu, kara yolu güvenliğini tehlikeye düşürdüğü belirlendi. Tespit edilen kaçak yapılarla ilgili yıkım kararı alınacağı belirtildi; ancak yasal işlemlere rağmen kaçak yapı inşaatlarının sürdürüldüğü gözlendi. Bölgede, sağanakların ardından oluşan sel ve heyelanlarda gündeme gelen dere yataklarındaki yapılar, yol açtıkları tehlikeyle tartışılıyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İmar Barışı’nı 1 gün ile kaçıranlar itiraz ediyor!
  • 24.08.2021 07:45

İmar Barışı’nı 1 gün ile kaçıranlar itiraz ediyor!

3194 saylı İmar Karunu’nun 16. Maddesiyle getirilen düzenlemeyle kaçak yapıların ...

Uzungöl'de yıkımlar başlıyor
  • 05.09.2019 13:53

Uzungöl'de yıkımlar başlıyor

Turizm sezonunun sona ermesinin ardından Uzungöl'de imar barışına uygun olmayan ...

“Tıpkı Ayder gibi Uzungöl de dönüşecek”
  • 13.07.2019 14:18

“Tıpkı Ayder gibi Uzungöl de dönüşecek”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Uzungöl’de dönüşümün başlayacağını belir ...

“Yatırım için tam zamanı”
  • 02.07.2019 10:40

“Yatırım için tam zamanı”

İmar barışının yılsonuna kadar uzatılmasını değerlendiren Huzurlu İnşaat Yönetim ...

"9 milyon 500 bin vatandaşımız imar barışından faydalandı"
  • 29.12.2018 20:01

"9 milyon 500 bin vatandaşımız imar barışından faydalandı"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum: "31 Aralık'a kadar vatandaşımızın ödemel ...

"İmar barışından 8 milyon 900 bin kişi yararlandı"
  • 10.12.2018 17:57

"İmar barışından 8 milyon 900 bin kişi yararlandı"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum "Türkiye genelinde şu ana kadar 8 milyon ...