maritbet girişmaritbet
İmar affı, Uzungöl’de 862 kişiyi kurtardı!

İmar affı, Uzungöl’de 862 kişiyi kurtardı!

Yaklaşık 1500 kişinin yaşadığı Uzungöl’de binaları yıkım aşamasına gelen 862 kişi, çıkan kanunla hem cezadan hem de yıkımdan kurtuldu.

İmar affına en çok sevinenler arasında, Trabzon'un turizm beldesi Uzungöl'de yaşayan 862 kişi de var. Beldede İmar Kanunu'na muhalefet suçundan 1.5 ile 4 yıl arasında hapis cezası alan ve binaları yıkım aşamasına gelen 862 kişi, konutlarda imar ve iskân sorununu çözmesi hedeflenen kanunla hem cezadan kurtuldu hem de yıkımdan. Çaykara İlçesi'ne bağlı Uzungöl, 1998'de sit, 2004'te özel çevre koruma alanı olarak belirlendi.

Uzungöl'e 2009'dan sonra Arap turistlerin akın etmesi üzerine bölge halkının büyük bir bölümü izin ve ruhsat almadan evlerini apart otele ve pansiyona dönüştürdü. Bu nedenle yaklaşık 1500 kişinin yaşadığı Uzungöl'de 862 kişiye, İmar Kanunu'na muhalefet suçundan dava açılarak 1.5 ile 4 yıl arasında hapis cezaları verildi. 150'yi aşkın kişinin cezası kesinleşti. Bazılarınınki para cezasına çevrilirken, kimininki de ertelendi. 9 kişi hapse girdi. Ceza alan 700'ü aşkın kişinin dosyası ise Yargıtay sürecini bekliyordu. İmar barışı ile 862 kişi hem cezadan hem de binalarının yıkılmasından kurtuldu.

Ceza alanlardan biri olan Uzungöl Turizmciler Derneği Başkan Yardımcısı Murat Akyüz, “Çatı katında tadilat yaptığım için 25 ay ceza aldım. 3 gün cezaevinde kaldım, sonra denetimlik serbestlikten yararlanarak çıktım. Devlet geç de olsa bir yanlıştan döndü. Uzun yıllar burada imar konusunda bir çalışma yapılmaması sonucu bunlar yaşandı. Bu topraklarda oturan yerel halk kendine göre haklı olarak ticaret yapmak istedi. Kimi evini otele dönüştürdü, kimi oturduğu eve eklemeler yaptı, kimi işyeri açtı. Bu yüzden iş yapan bu insanların yaklaşık yüzde 90'ı ceza aldı” dedi.

Babadan kalma evini apart otele dönüştürdüğü için İmar Kanunu'na muhalefet suçundan 20 ay hapis cezası alan ve 7 ay cezaevinde kalan İhsan Özkan da “Suç olduğunu bile bilmediğim bir uygulama yüzünden hapis yattım. Olan bana oldu. Bu yasa sayesinde en azından binamızı yıkılmaktan kurtarıyoruz, buna da şükür” diye konuştu. Aynı suçtan aile boyu 20'şer ay hapis cezası alan Mustafa, eşi Emine, oğlu İsmail ve gelini Havva İnan ise imar barışı sayesinde yıkım kararı alınan ev ve işyerlerini kurtardıkları için sevinçli olduklarını söyledi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Trabzon'da otel rezervasyonlarında yoğunluk yaşanıyor!
  • 17.05.2022 16:33

Trabzon'da otel rezervasyonlarında yoğunluk yaşanıyor!

Bu yıl turizm sezonunun erken açıldığı, doğal ve tarihi güzellikleriyle dört mev ...

Uzungöl'ün yüzeyinin bir kısmı buz tuttu
  • 29.12.2021 17:12

Uzungöl'ün yüzeyinin bir kısmı buz tuttu

Trabzon'un Çaykara ilçesinde dünyaca ünlü turizm merkezi Uzungöl'e adını veren g ...

"Uzungöl, 2023'te bir başka güzel olacak"
  • 10.07.2021 16:54

"Uzungöl, 2023'te bir başka güzel olacak"

Uzungöl'ü ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, burada yapılan ça ...

Uzungöl'de yıkımlar başlıyor
  • 05.09.2019 13:53

Uzungöl'de yıkımlar başlıyor

Turizm sezonunun sona ermesinin ardından Uzungöl'de imar barışına uygun olmayan ...

“Tıpkı Ayder gibi Uzungöl de dönüşecek”
  • 13.07.2019 14:18

“Tıpkı Ayder gibi Uzungöl de dönüşecek”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Uzungöl’de dönüşümün başlayacağını belir ...