maritbet girişmaritbet
İflas eden Detroit şova yeniden başlıyor!

İflas eden Detroit şova yeniden başlıyor!

Otomotivin kalbi olarak bilinen Detroit iflas dolu günlerini geride bırakıyor. Bölgede konut fiyatları bir dönem 1 dolara düşmüştü.

Yaşadığı tarihi iflastan kurtulan otomotivin anavatanı Detroit, dünyaya ‘Kötü günler geride kaldı' mesajı vererek 2015 yılının ilk büyük şovunu başlatıyor. Büyüyen ABD ekonomisinin gücünü de arkasını alan son yılların ölü şehri Detroit, bugün açılacak fuarla 40 yeni modelin dünya tanıtımına ev sahipliği yapacak.

Detroit'te ev fiyatları 1 dolara düştü!

Dünyanın en büyük gücü ABD ve otomotivin anavatanı Detroit için zor günler geride kaldı. ABD, 2008-2009 krizinin etkilerinden gerek büyüme, gerek istihdam gerekse güven artışıyla birlikte tamamen sıyrılırken, Detroit ise 18.5 milyar dolarlık borcu nedeniyle yaşadığı iflastan kurtuldu. Bu gelişmeler ışığında yılın ilk büyük otomobil şovunun gerçekleştiği Detroit, tam 7 yıl aradan sonra ‘ölü şehir' görüntüsünden kurtularak kapılarını ilk kez ‘Kötü günler artık geride kaldı' mesajıyla açıyor. İlk olarak 1907'de düzenlenen, 1989'dan itibaren uluslararası hale gelen ‘Uluslararası Kuzey Amerika Otomobil Fuarı'nda (NAIAS) bu yıl 40'ı dünya lansmanı olmak üzere 100'e yakın yeni model tanıtılacak. Bugün basın günüyle Cobo Center'da kapılarını açacak fuarı 5 bin uluslararası basın mensubu izleyecek ve 25 Ocak tarihine kadar 1 milyona yakın ziyaretçinin gezmesi bekleniyor.

7 yılın rekoru

2014 yılında bile iflas erteleme talebinde bulunan Detroit'in ekonomisine 375 milyon dolarlık bir hareket getiren fuarın bu yıl bu rakamı katlaması bekleniyor. Otomotiv devleri, Detroit Otomobil Fuarı'nda hem Amerikan otomotiv sektörünün hem de şehrin krizden çıkışını yeni modellerle kutlayacak. ABD'de otomotiv sektörünün toparlanması 2013 yılında kendini göstermeye başlamıştı. Özellikle hükümetin 3 büyüklere (Ford, GM ve Chrysler) finansal destek olmasının ardından, ekonomideki büyüme ve petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte 2008'deki kriz sonrası ilk kez 2013 yılında yüzde 7.6'lık bir büyüme yaşanmıştı. O yıl araç satışı 15.6 milyon adede ulaşırken, 2014 yılında bu büyüme devam ederek toplam 16.5 milyon adede ulaştı. 2014'teki bu satış ülkenin 2006 yılından bu yana gerçekleştirdiği en büyük satış anlamına geliyor. Kriz dönemi olan 2009'da 10.4 milyon adetlik satışın yapıldığı düşünülürse oldukça ciddi bir gelişmeden bahsedebiliriz.

Raftan iniyorlar

İşte bu moralle kapılarını açacak yılın bu ilk fuarında tüm otomotiv devleri kozlarını ortaya koyuyor. Yani Avrupalılarından Çinlilere Amerikalılardan Japon ve Korelilere kadar ilk kez tüm otomotiv devleri tam kadro Detroit'te yer alıyor. 2008 sonrası uzun bir süre bir çok uluslararası marka fuarda yer almamıştı. Amerikan devleri de krizde rafa kaldırdıkları çevreci araçları yenileyerek ve geliştirerek yeniden vitrine çıkartmaya başlıyor. Çünkü artık otomotiv şirketleri para kazanıyorlar, satışları artıyor. Buna petrol fiyatlarında büyük gerileme de eklenince otomotiv sektörü için büyük çıkış devam edecek gibi duruyor.

Çinliler de otonom yaptı

Detroit Fuarı, bu yıl bir “ilk”e de imza atıyor. Çinli üretici Guangzhou Automobile Group (GAC), Amerika pazarına bu fuardan “Merhaba” demeye gelmiş. Ancak bir hayli ses getirecek bir konsept ile. “Witstar” adı verilen konsept, hibrit motor teknolojisine sahip olmanın yanı sıra “otonom” yani kendi kendine gidebilen sürüş teknolojisine de sahip. Audi, Mercedes gibi büyük üreticilerin henüz yeni tanıtmaya başladığı bu teknolojiye “Çinli” alternatif olacak GAC Witstar, aynı zamanda markanın ABD'nin yanı sıra uluslararası pazarlara yayılabilmesi için “giriş bileti” olacakmış. En azından marka böyle düşünüyor. GAC'ın Çin'de Toyota, Honda ve Fiat gibi markalarla işbirlikleri var.

Yeni Q7 sahnede

Audi'nin SUV sınıfındaki “amiral gemisi” Q7, yeni nesliyle Detroit Otomobil Fuarı'nda ilk kez gösteriliyor. 2015'in ikinci çeyreğinde Türkiye'de satışa sunulması planlanan Q7, eskisinden 325 kilo daha hafif. Yeni Q7'de ikinci nesil modüler bilgi-eğlence platformunun yanı sıra “Audi Sanal Kokpit”, bazı donanım seçeneklerinde arka koltuktakilere yönelik Audi tablet ve 3D Audio içeren iki ses sistemi gibi yenilikleri var.

6 ailesi genişliyor

Alman lüks otomotiv üreticisi BMW, kozmetik yenilikler yaptığı 6 Serisi'ni Detroit'te sergiliyor. 6 Serisi'nin iki kapılı “Coupe”, üstü açık “Convertible” ve dört kapılı sedan formundaki “Gran Coupe” üçlüsü, yatay çizgileri 10'dan 9'a indirilen yeni radyatör ızgarası gibi “bilen ve tanıyanların” fark edebileceği türden değişikliklere sahip.

Karşınızda GLE Coupe

Detroit elbette sadece Amerikalıların gösteri yeri değil artık. Alman lüks markaları, bu fuara iyi hazırlandıklarını her fırsatta gösteriyor. Tıpkı Mercedes gibi. Mercedes-Benz, bu yıl ki fuarda coupe ve SUV'un özelliklerini buluşturduğu yepyeni modeli GLE Coupe'nin dünya lansmanını yapıyor. 2015 yılını SUV yılı ilan eden Mercedes, yeni modeli GLE Coupe'yi Eylül 2015'te Türkiye'de satışa sunacak.

Yeni sınıf oluşturacak

İsveçli üretici Volvo, son dönemdeki yeni model atağını Detroit'te tanıtacağı Cross Country ile sürdürüyor. Dört tekerlekten çekişli ve yerden 65 mm yüksekte olan Volvo S60 Cross Country, sedan kasa tipinde ilk kez böyle bir versiyon deneyerek rakiplerini de şaşırtmayı amaçlıyor. Nitekim bu otomobil başarılı olursa, bir sınıfın doğuşuna da öncülük edecek.

Otoda rekorlar 2015'e kaldı

2014 yılında yüzde 10 daralan iç pazara rağmen yeni yatırımların ve projelerin devreye girmesi ile ihracat ve üretim adetlerinde artış kaydedildi. 2014'te bir önceki yıla göre üretimde yüzde 4 ve ihracatta yüzde 7 artış gerçekleşirken beklenen rekorlar 2015'e kaldı. Otomotiv Sanayi Derneği'nin (OSD) yıllık raporuna göre 2014'te ağır vasıta (kamyon, otobüs) dahil toplam pazar 2013 aynı dönemine göre yüzde 10 azalarak 808 bin adet gerçekleşti. Üretim açısından toplam üretim; bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4 arttı ve 1 milyon 170 bin adede yükseldi. Bu suretle 2011 yılındaki 1 milyon 190 binlik rekora çok yaklaşıldı. 2014'te ihracat ise bir önceki yıla göre yüzde 7 arttı ve toplam 885 bin adede ulaştı. İhracatta rekor 910 bin adetle 2008 yılına aitti.

Üretimde rekor

2014'te yeni yatırımlarla üretim kapasitesinin 1.7 milyon adede çıktığını belirten OSD Başkanı Kudret Önen birkaç yıl içinde bunun 2 milyona çıkabileceğine söyleyerek, “2014 yılı rekoru otomobil imalatında gerçekleşti, tarihin en çok otomobilini yaptık. 2015'te de üretim adedi daha da artabilir, yeni yatırım projelerin de 2015 sonu ve 2016'da devreye girmesi ile ülkemiz hafif ticari araç üretiminden sonra otomobil üretiminde de Avrupa'da önemli merkez olma yolunda” dedi. İç pazarda yaşanan gerilemeye karşın otomotiv sanayinin ihracat açısından kazandığı başarı ve sağladığı katma değere dikkat çeken Önen şöyle konuştu: “Otomotiv sanayi olarak ihracatımız 2013'e oranla yüzde 7 artarak 22.8 milyar dolara ulaştı. AB pazarında yaşanan toparlanma ile sanayimiz ihracatını yüzde 7 artırırken otomobil ihracatındaki yüzde 20'lik artış gurur verici. 2015'te üretimin 1 milyon 225 bin ve ihracatın ise 925 bin adetle rekor kırmasını bekliyoruz.”

BMW i8'e rakip olacak

Bir yandan merakla beklenen hidrojenli otomobilini gösteren Honda, ABD'de Acura markasıyla da satılacak ünlü spor otomobili NSX'in yeni versiyonunu Detroit'te tanıtıyor. Bir depo hidrojenle 500 km'de fazla yol yapabilen ve 5 kişiye taşıyabilecek yeni nesil hidrojenli Honda'nın, Japonya'da 2016'nın başlarında satışa sunulması bekleniyor.Ondan daha heyecan verici bir gelişme olan yeni nesil NSX ise, bu aracın ilk neslinin yaratıcısı olan Takanobu Ito'nun yokluğunda tanıtılacak. Çünkü İto, şimdilerde Honda Motor Company'nin Başkanı ve otomobil tanıtımında öte işleri var... BMW i8'e rakip olması beklenen NSX, plug-in hybrid teknolojili bir performans makinesi olacak.

Bol beygirli CADILLAC

General Motors'un lüks markası Cadillac, sürekli şaşırtan modellerle, canlanmaya çalışıyor... Fuar'da tanıtılan 3. nesil CTS-V Sedan ise, bunun son halkası. 640 HP gücünde 6.2 litrelik bir motora sahip otomobil, 100 km/s hıza 3.7 saniyede çıkabiliyor. Otomobil, Brembo destekli frenleri, özel lastikleriyle yolcularını koltuklara yapıştırmak için can atıyor.

Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

ABD: Dünyanın Karadeniz Tahıl Sevkiyatı Girişimi'ne ihtiyacı var
  • 14.03.2023 09:48

ABD: Dünyanın Karadeniz Tahıl Sevkiyatı Girişimi'ne ihtiyacı var

ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price, Karadeniz Tahıl Sevkiyatı Girişimi'nin uzatılma ...

ABD'de mortgage faiz oranı 16 yılın zirvesine çıktı!
  • 06.10.2022 11:09

ABD'de mortgage faiz oranı 16 yılın zirvesine çıktı!

ABD'de 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranı yüzde 6,7 ...

ABD'de ulusal konut fiyat endeksi temmuzda %15,8 arttı
  • 28.09.2022 10:11

ABD'de ulusal konut fiyat endeksi temmuzda %15,8 arttı

ABD'de S&P Case-Shiller Ulusal Konut Fiyat Endeksi, temmuzda geçen yılın ayn ...

ABD'de konut satışları son 26 yılın en düşük seviyesinde!
  • 19.08.2022 09:50

ABD'de konut satışları son 26 yılın en düşük seviyesinde!

ABD'de ikinci el konut satışları, temmuzda düşüşünü altıncı aya taşıyarak aylık ...

ABD'de ulusal konut fiyat endeksi nisanda yüzde 20,4 arttı
  • 28.06.2022 17:15

ABD'de ulusal konut fiyat endeksi nisanda yüzde 20,4 arttı

ABD'de S&P Case-Shiller Ulusal Konut Fiyat Endeksi, nisanda geçen yılın aynı ...