maritbet girişmaritbet
Hillary Clinton başkan aday adayı

Hillary Clinton başkan aday adayı

ABD'nin eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, 2016 yılında yapılacak başkanlık seçimleri için yarışacağını bildirdi.

ESD - Hillary Clinton, internet sayfasından video mesaj yöntemiyle yaptığı duyuruda Amerikalıların ekonomik olarak zor günlerden çıkmak için çok mücadele verdiğini belirterek ekonomik eşitsizliği düzeltmek için çalışacağını belirtti.
Çeşitli toplum katmanlarından ve yaşlardan ABD'lilerin geleceğe ilişkin planlarına yer verilen videoda Clinton, "Ben de bir şeyler yapmak için hazırlanıyorum. Başkanlık için adayım. Amerikalılar ekonomik olarak zor günlerden çıkmak için çok mücadele verdi. Ama hala ekonomik olarak en üsttekiler daha avantajlı. Amerikalılar her gün bir savunucu arıyor işte ben o savunucu olmak istiyorum" dedi.
Seçilmesi durumunda ABD'nin ilk kadın başkanı olacak Hillary Clinton, 2008 seçimleri öncesinde de partisinden başkan aday adayı olmuş ancak Demokrat Parti başkan adaylığını Barack Obama kazanmıştı.
Clinton, Başkan Obama'nın ilk döneminde Dışişleri Bakanlığı görevini yürütmüştü.

ABD'de konuya ilişkin yapılan değerlendirmelere göre, eski "Fırst Lady"nin başkanlığa giden yolda bazı sorunlarla da baş etmesi gerekiyor. Bunlar arasında Dışişleri Bakanlığı görevinde bulunduğu süreçte 11 Eylül 2012'de Libya'nın Bingazi kentinde ABD konsolosluğuna yapılan saldırı ile görev süresi boyunca resmi yazışmalarında Dışişleri Bakanlığı yerine kendi özel mailini kullanması bulunuyor.

Demokrat Parti'den aday adaylığı yarışında Clinton'ı zorlayabilecek bir rakibin karşısına çıkmasının beklenmediği belirtiliyor.

ABD'de başkan adayları nasıl seçiliyor?

Başkanlığa aday olmak isteyenler, aday adaylıklarını açıklamalarının ardından kendi parti tabanında kulis yapmaya başlıyor ve ardından ön seçimlere gidiyor. Ön seçimlerde, her partinin aday adayı kendi partisinin kayıtlı seçmenlerinin karşısına çıkıyor. 
Burada da sistem iki aşamalı işliyor. İlkinde, her eyaletteki partilerin kayıtlı seçmenleri, parti genel kurulunda hangi adaya oyunu vereceğini belirlemek üzere delegeleri seçiyor. Genel Kurul'da da eyaletlerin delegeleri oylarını o eyaletteki seçmenin kararına göre kullanıyor ve çıkan sonuçlara göre partinin başkan adayı belli oluyor. Daha sonra da iki partinin başkan adayları ülke genelindeki başkanlık seçiminde yarışıyor.

Yorum Yaz