maritbet girişmaritbet
Hazır Beton Faaliyeti, 13 ayın en düşük değerini gördü!

Hazır Beton Faaliyeti, 13 ayın en düşük değerini gördü!

Hazır Beton Endeksi 2018 Şubat Ayı Raporu’nu açıklandı. Buna göre; Hazır Beton Endeksi’nin değeri önceki yılın aynı dönemine göre düşüş sergiledi.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2018 Şubat Ayı Raporu'nu açıkladı. Hazır beton sektöründe faaliyet, güven, beklenti ve bileşik endeks olan Hazır Beton Endeksi'ni ortaya koyan Rapor'da, Faaliyet Endeksi'nin şubat ayında gerilemeye devam etmesi inşaat faaliyetlerinin zayıflamaya başladığını gösterdi. Önümüzdeki döneme ilişkin beklentinin en yüksek değere sahip olması sektörün hazır beton ve inşaat faaliyetlerinin 2018'de yolunda gideceğine olan inancını ortaya koydu.

Faaliyet, güven, beklenti ve bileşik endeks olan Hazır Beton Endeksi'nin değeri önceki yılın aynı dönemine göre düşüş sergiledi. Özellikle Faaliyet Endeksi'nin, geçen yılın aynı dönemine göre %1'e yakın azalması, geride bıraktığımız şubat ayının geçen yıla kıyasla hazır beton üretimi noktasında zayıf geçtiğini göstermektedir. Beklenti Endeksi'nde de, geçen yıla kıyasla benzer bir düşüş olması, beklentinin zayıf olduğunu ortaya koymaktadır. Güven Endeksi de geçen yıla kıyasla düşük görünmektedir.

Faaliyet Endeksi düşüş gösterdi

Hazır Beton Faaliyet Endeksi şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %0,9'luk düşüş gösterdi. Ankete katılan firmaların %27'si şubat ayında satışlarının arttığını belirtirken satışlarında önceki aya göre azalma olduğunu ifade edenlerin oranı %50 oldu. Alınan kayıtlı siparişlerde artış olduğunu söyleyenlerin oranı %20 iken azaldı diyenlerin oranı da %57 olarak gerçekleşti.

Güven Endeksi en az düşüş yaşanan endeks oldu

Hazır Beton Güven Endeksi şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %0,3'lük düşüş ile en az düşüş yaşanan endeks oldu. Endeks değerinin eşiğin altında kalması, sektörün güveninin istenilen düzeyde olmadığını ortaya koydu. Ankete katılanların %17'si yeni istihdamı düşünürken, yeni yatırım düşünenlerin oranı ise %13 oldu. Ankete katılan firmaların yalnızca %37'si tedarikçilere vereceği siparişin önümüzdeki üç ayda artacağını düşündüğünü açıkladı.

Sektörün beklentisi geriledi

İnşaat sektöründe önümüzdeki dönemde yaşanması muhtemel gelişmeleri göstermesi açısından önemli olan Hazır Beton Beklenti Endeksi'nin şubat ayı değeri bir önceki yılın aynı ayına göre %0,9 geriledi. Önümüzdeki üç ayda satışlarının artacağını düşünenlerin oranı %33 iken satışların azalacağını düşünenlerin oranı ise %23 oldu. Gelecek üç ayda girdi stoklarını artıracağını söyleyen firmaların oranı ise %43 olarak gerçekleşti.

Sektörümüz, inşaat işlerinin yolunda gideceğine olan inancını koruyor

Hazır Beton Endeksi Şubat Ayı Raporu sonuçlarını değerlendiren Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, Faaliyet Endeksi'nin şubat ayında düşüş göstermeye devam ettiğini, bu durumun 2018 yılının şubat ayında inşaat faaliyetlerindeki zayıflamaya işaret ettiğini söyledi.

Önümüzdeki döneme ilişkin beklentinin en yüksek değere sahip olması, sektörün hazır beton ve inşaat faaliyetlerinin 2018'de yolunda gideceğine olan inancını ortaya koyduğunu söyleyen Yavuz Işık, “Güven Endeksi, geçen ayki yükselişten sonra kısmi bir azalma göstermiştir. Özellikle Faaliyet Endeksi'nin 13 ayın en düşük değerine sahip olması dikkat çekicidir. Endeksteki düşüş 4. ayına girmiştir. Şubat ayında beklenen toparlanma gerçekleşmemiştir. Mart ayı ile birlikte hissedilir bir hareketliliğin başlamaması durumunda, inşaat sektörünün durgunluğa girdiği söylenebilecektir. Bu yönüyle mart ayı göstergeleri 2018 açısından kritik önemi haizdir. Geride bıraktığımız şubat ayındaki gerileme, mevsimselliğin ötesinde bir boyuttadır. Söz konusu gerilemenin geçici mi yoksa kalıcı mı olduğu, mart ayı ile birlikte daha doğru bir şekilde söylenebilecektir.” dedi.

Hazır Beton Endeksi hakkında

Söz konusu endekslerin oluşturulmasına esas teşkil eden anket ile firmalara 9 soru sorulmuştur. Her bir endeksin değeri 100'ün altında ya da üstünde olmasına bağlı olarak yorumlanmaktadır. 100'ün üzerinde olması durumunda önceki aya ait faaliyetin ya da gelecek döneme ilişkin beklentinin olumlu yönde geliştiği yorumu yapılmaktadır.

Türkiye genelinde her ay hazır beton üreticileri ile gerçekleştirilen çalışmada 3 farklı endeks türetiliyor. Hazır Beton Faaliyet Endeksi ile hazır beton firmalarının geçmiş bir aylık faaliyetlerinin sonuçları, Hazır Beton Güven Endeksi ile hazır beton sektöründe faaliyet gösteren teşebbüslerin, ekonomi ve sektöre yönelik duydukları güven seviyesi, Hazır Beton Beklenti Endeksi ile hazır beton firmalarının önümüzdeki üç aylık dönemde faaliyetlerinin hangi seviyede olacağına ilişkin beklentiler hakkında bilgi edinildi. Hazır Beton Endeksi ile endekslerin tümünü içeren bileşik endeks elde ediliyor.

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Hazır Beton Faaliyeti, 13 ayın en düşük değerini gördü!
  • 15.03.2018 11:57

Hazır Beton Faaliyeti, 13 ayın en düşük değerini gördü!

Hazır Beton Endeksi 2018 Şubat Ayı Raporu’nu açıklandı. Buna göre; Hazır Beton E ...