maritbet girişmaritbet
Hattın maliyeti yüksek geldi, kendi elektriğini üretti!

Hattın maliyeti yüksek geldi, kendi elektriğini üretti!

Yozgat'ta yaşayan Hüseyin Başboğaoğlu, bahçesini sulamak için istediği elektrik hattının maliyeti yüksek gelince elektrik üretim sistemi kurdu.

Yozgat'ın Sorgun ilçesinde yaşayan Hüseyin Başboğaoğlu, ceviz bahçesini sulamak amacıyla elektrik şirketinden talep ettiği nakil hattı için istenen bedeli yüksek bulunca kendi yaptığı güneş paneli ve rüzgar türbinleriyle elektrik üretti.

Başboğaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede yetiştirilen tarım ürünlerinde fazla çeşitlilik bulunmadığını, bu nedenle alternatif ürün arayışına girdiğini belirtti.

elektrik üretimi

Bölgenin soğuk iklimine dayanıklı ceviz üretimi yapmaya karar verdiğini, bu amaçla Bağlarbaşı köyü yakınlarında satın aldığı 8 dönümlük araziyi ceviz bahçesine dönüştürdüğünü ifade eden Başboğaoğlu, fidanları sulayabilmek için sondaj yaptırarak yeterli suya ulaştığını ancak bunu çıkarabilmek için elektriğe ihtiyaç duyduğunu anlattı.

Bahçesine elektrik nakil hattı çekilmesi için elektrik dağıtım şirketine başvurduğunu ancak yüksek maliyet çıkarıldığını dile getiren Başboğaoğlu, şunları söyledi:

"Elektrik alabilmem için 'trafo konulması, direk dikilmesi gerektiğini' belirterek 'en düşük maliyetin 60 bin lira civarında olacağını' söylediler. Bunun üzerine alternatif elektrik arayışına girerek bu sistemi kurduk. Güneş panelleri ve rüzgar türbininden faydalanarak kurduğumuz sistemle 8 dönümlük ceviz bahçesini sulayabiliyoruz ve ürettiğimiz fazla elektriği de gece gündüz lambaları açık tutarak harcayabiliyoruz. Bu sistemden ziyadesiyle memnunum. Akülerimizi güneş olduğunda güneşle rüzgar olduğunda da rüzgarla dolduruyoruz. Her ikisi de varsa ikisi birden elektrik üretiyor. 12 ampul, iki dinamo, bir buzdolabı çalışıyor, iki lambayı da gece gündüz sürekli yakıyoruz. Çünkü enerjim fazla geliyor. İlerde buraya bir ev yapıp onun ihtiyacını karşılamayı da düşünüyorum."

kendi elektriğini üretti

25 bin liralıya mal oldu 

Yaklaşık 25 bin liraya mal olan sistemle elektrik sorununu çözünce fidanları sulamaya başladıklarını belirten Başboğaoğlu, "Bölgenin soğuk iklimine uygun Altay cinsi ceviz fidanlarımız boy atmaya başladı. Fidanlardan 3 yıl sonra ürün almayı planlıyoruz. 'Tam verim aldığımızda bir fidandan yaklaşık 150 kilogram civarında ceviz alabileceğimiz' söylendi. Yani tüm fidanlarımızın tutması ve tam ürün vermesiyle yaklaşık 40-45 ton civarında bir ürün almayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Hattın maliyeti yüksek geldi, kendi elektriğini üretti!
  • 24.10.2015 15:15

Hattın maliyeti yüksek geldi, kendi elektriğini üretti!

Yozgat'ta yaşayan Hüseyin Başboğaoğlu, bahçesini sulamak için istediği elektrik ...