maritbet girişmaritbet
Hatalı çatı, faturaları yüzde 50 kabartıyor

Hatalı çatı, faturaları yüzde 50 kabartıyor

ÇATIDER, 14 Ekim Dünya Standartlar Günü ve Türk Standartları Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, tüketicileri uyardı.

ÇATIDER (Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Baştanoğlu, Türkiye'de merdiven altı üretim ve hatalı uygulamalar nedeniyle her yıl çok sayıda çatı uçması, yangın, çökme ve enerji kayıpları gibi sorunlar yaşandığını belirterek, “Türkiye'de standartlara uymayan milyonlarca çatı var. Bu çatılar, riske açık durumda. Çatıların, uzman kişilere teslim edilmesi gerekir” dedi.

Çatı Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) tarafından Türk Standartları Haftası nedeniyle yapılan açıklamada, tüketicilerin merdiven altı ürünlerden uzak durarak, sertifikalı, CE belgeli ürünleri tercih etmesi ve uygulamaları uzman kişilere yaptırması gerektiği vurgulandı.
 
ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı Adil Baştanoğlu, Türkiye'de standartlardan uzak milyonlarca çatı olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Merdiven altı üretim, tüm sektörleri tehdit ediyor. Çatı sektöründeki standartlardan uzak ürünler ise hem tüketiciye, hem de ülke ekonomisi çok büyük zarar veriyor. Çatıların doğru detay ve doğru malzemeyle sistemine uygun projelendirilmesi, konusunda uzman kişiler tarafından yaptırılması gerekir. Tüketicinin parasının çöpe gitmemesi ve çatının uzun ömürlü olması için, standartlara uygun çatı ve uygulamalar tercih edilmeli. Konut ve işyeri çatılarındaki yalıtım eksikliği, mevcut yalıtımların korunamaması, yalıtım konusunda gerekli iyileştirmelerin yapılmamış olması, çatı kaplama sistemlerindeki eksik ve yanlış uygulamalar, ülke ekonomisine de zarar veriyor.”

Uzman olmayan kişiler dikkate alınmamalı

Baştanoğlu, çatı sistemleri ve kaplama malzemeleri konusunda otorite olmayan kişilerce hangi çatı sistemlerinin hangi malzeme ile kaplanması gibi açıklamalar yapıldığı uyarısında bulunarak, şöyle konuştu: “İnşaat sektöründe projesine, yürürlükte olan, yönetmelik ve şartnamelere uygun imalat ve uygulamaları karalayan ve insanları yanlış yönlere sevk edecek bu gibi haberler fayda yerine zarar getirebileceğinden, çatı konusunda uzman, yetkin meslek adamı olmayanlardan edinilen bilgilere rağbet edilmemesini istiyoruz. ÇATIDER, Türkiye'de çatıcılık ve çatı sistemleri konusunda tarafsız ve güvenilir bir kaynaktır.”

Hatalı çatı, faturaları yüzde 50 kabartıyor

Baştanoğlu, standartlara uygun olmayan çatıların tüketici bütçesine de zarar verdiğini hatırlatarak, “Bu çatı sistemlerinin, enerji verimliliği sağlaması mümkün değil. Güncel su ve ısı yalıtım malzemeleri ile yenilenmediği için yüzde 50'lere varan oranda enerji kaybına yol açıyorlar. Bu kayıp, faturaları kabartıyor. Çatıların yenilenmeleri zor ve çok pahalı değil. Enerji, bakım ve tamiratlardan sağlanacak tasarruf ile harcanan para geri kazanılır. Doğru malzeme ve işçilikle yapılmış çatılarda bakım sıklığı azalır. Çatı aktarma gerekmez.  Akıntı, rutubet, küf ortadan kalkar, konfor artar.”

Türkiye'de çatı sektöründe meslek standartı hazırladık

Baştanoğlu, ÇATIDER olarak çatı standartları konusunda da önemli çalışmalar yaptıklarını dile getirerek, şunları ifade etti: “Çatılardaki standartları iki ana başlık altında incelemek gerekir. Ürün standartları ve çatıları uygulayacak ustaların meslek standartları. Birinci konuda, yani kayıtlı, belgeli ve standartlara uygun üretilen ürünlerde hiçbir problem yoktur. Bu noktadaki problem merdiven altı diye nitelenen kayıt ve denetim dışı ürünlerdedir. Çatı ustalarının mesleki tariflerinin bu güne kadar yapılmamış olması bir eksikliktir.  Dernek olarak şimdiye kadar Kiremit Tipi Çatı Kaplamacısı, Panel Çatı Kaplamacısı ve Örtü Tipi Çatı Kaplamacısı olmak üzere üç ayrı meslek standardını hazırladık.”

Yorum Yaz

Benzer Haberler

ÇATIDER’den Dünya Çevre Günü açıklaması: Çatılar çevre bilincine uygun inşa edilmeli!
  • 04.06.2022 10:28

ÇATIDER’den Dünya Çevre Günü açıklaması: Çatılar çevre bilincine uygun inşa edilmeli!

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Şena ...

ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanlığına 2. kez Yaşar Şenal seçildi
  • 22.02.2022 11:38

ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanlığına 2. kez Yaşar Şenal seçildi

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) 10. Olağan Genel Kurulu'nda yeni ...

Emlak balonu 2021’de patlar mı yoksa uçar mı?
  • 02.12.2020 11:41

Emlak balonu 2021’de patlar mı yoksa uçar mı?

Emlak balonu söylemleri ne kadar gerçeği yansıtıyor ve Türkiye'de emlak krizi ol ...

Yataş’ın "Efsane Uyku Günleri" başladı
  • 24.11.2020 11:33

Yataş’ın "Efsane Uyku Günleri" başladı

Türkiye’nin uyku ürünlerinde kalite, konfor ve yeni teknoloji denince ilk akla g ...

Burak Özçivit ve Fahriye Evcen'in aile saadeti
  • 09.11.2020 10:54

Burak Özçivit ve Fahriye Evcen'in aile saadeti

Ünlü oyuncu Fahriye Evcen ile Burak Özçivit, geçtiğimiz gün bir AVM'de objektifl ...