maritbet girişmaritbet
Harabeydiler, şimdi turist ağırlıyorlar!

Harabeydiler, şimdi turist ağırlıyorlar!

"Kayseri Mahallesi Projesi" çerçevesinde, yıkılmaya yüz tutan 200-250 yıllık evler, restore edilerek adeta yeniden hayat buldu.

Kayseri Büyükşehir Belediyesinin uzun süredir üzerinde çalıştığı "Kayseri Mahallesi Projesi" çerçevesinde, yıkılmaya yüz tutan 200-250 yıllık evler, restore edilerek adeta yeniden hayat buldu. 

"Kayseri Mahallesi Projesi" kapsamında eski Tavukçu Mahallesi olarak bilinen alandaki yıkılmaya yüz tutmuş 200-250 yıllık evler, restore edildi. Yaklaşık 40 tarihi yapının restoresini kapsayan projeyle tarihi konaklar eski görünümüne kavuşturuldu; mahalledeki hamam yeniden faaliyete geçirildi.

Kayseri Mahallesi Projesi

Eski mahalle kültürünün canlandırılmasını amaçlayan projeyle, mahalle bakkalı, kasabı ve manavı gibi esnafın faaliyet gösterebileceği mekanlar oluşturuldu. Mahallenin tarihi atmosferi içinde konaklama isteyen turistler için de butik otel yapıldı.

Büyükşehir Belediyesinin yaklaşık 40 milyon liralık yatırımla tamamladığı proje sonunda, eski işlevine kavuşturulan binaların işletilmesi işi özel sektöre devredildi. Binaların tefrişatını tamamlayan işletmeci firma, ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kent merkezindeki tarihi değerlerin belli bir sistematik içinde ziyaret edilmesini sağlayan "kültür yolu" rotasının son durağının Kayseri Mahallesi olduğunu söyledi.

"Kayseri Mahallesi Projesi" ile "kültür yolu"ndaki 40 eseri gezen turistlerin tur sonunda oturup dinlenebileceği, eski Kayseri'nin yaşam ve kültürünü öğrenebileceği mekan oluşturmak istediklerini belirten Çelik, şu bilgileri verdi:

Kayseri Mahallesi Projesi

"Burada yıkılmaya yüz tutmuş evler vardı. Son anda yakalayabildiğimiz ne varsa bunların tamamını aldık. Buradaki 40 evi edindik ve tamamının projelerini çıkardık. Aslına uygun vaziyette restore ettik. Burada 200-250 yaşında binalar var. Ana gayemiz, insanlar Kayseri'ye geldiğinde kentin geçmişinde insanların nerede yaşadığını, nerede yiyip içtiğini, ne tarz bir yaşam kültürü olduğunu öğrensinler istedik. Mahallenin içerisinde etkinlik meydanı yaptık. Burada mahalle fırınımız var eskisi gibi, mahallenin berberi, kasabı, hamamı var. Buradaki konakların bazılarına farklı aktiviteler yükledik. Bazıları hem Kayseri mutfağı hem de Türkiye mutfağından farklı yörelerin lezzetlerinin tadılabileceği restoranlar haline getirildi. Kafeler yapıldı. Yeni yapılan butik otel ve bu konakların içerisindeki 2 butik otel hizmet verecek. Yıllar öncesinde insanlar burada ne yapıyorsa onu burada canlandıracağız."

Kayseri Mahallesi Projesi

Kentin geçmişinin öğrenilmesine katkı sağlayacak

Kayseri'ye gelen turistlerin bugünkü yaşantıyı gördüğünü ancak kentin geçmişini öğrenmek istediğini aktaran Çelik, Kayseri Mahallesi'nin kentin geçmişinin öğrenilmesine katkı sağlayacağını kaydetti.

Çelik, mahallenin el sanatları merkezi olarak da dikkati çektiğini dile getirerek, mahalledeki müzik okulu, el sanatları atölyesi ve taş atölyesinin turistlere bu sanatların ustasından öğrenilmesi imkanını sunacağını söyledi.

Proje kapsamında yapılan harcamanın 40 milyon lirayı geçtiğini ifade eden Çelik, projenin işletilmesinin özel şirkete devredildiğini kaydetti.

Kayseri'nin turistik potansiyelinin yanı başındaki Kapadokya bölgesiyle değerlendirilmesini hedeflediklerini vurgulayan Çelik, "Artık buraya hem yerli hem de yabancı turistleri bekliyoruz. Kapadokya bölgesi buraya çok yakın mesafede. Yıllık 3 milyon turist ağırlayan bir bölgenin turistini biz buraya da çekeceğiz. Zaten Kapadokya'ya gelip giden turistler bizim havaalanımızı kullanıyordu. Önce onları burada ağırlayacağız. Sonra Erciyes ve Kapadokya'nın turizm potansiyelini birlikte değerlendireceğiz" diye konuştu. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Harabeydiler, şimdi turist ağırlıyorlar!
  • 06.06.2015 17:00

Harabeydiler, şimdi turist ağırlıyorlar!

"Kayseri Mahallesi Projesi" çerçevesinde, yıkılmaya yüz tutan 200-250 yıllık evl ...