maritbet girişmaritbet
Hamdi Akın: Ölünce servetini bağışlamak çok mantıklı!

Hamdi Akın: Ölünce servetini bağışlamak çok mantıklı!

Radikal Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can, Perşembe günü köşesinde sordu: "Amerikalı milyarderler servetlerinin yüzde 50'sini öldükten sonra bağışlıyor. Türkiye'nin zenginleri bunu yapar mı?" Sahi kim servetinin yarısını bağışlar?

Büyük bağışçılar... Hayır yeni bir tarikat değil, ABD'de bir araya gelen dünyanın en zengin adamlarının kurduğu bir kulüp diyelim adına. Kişisel servetlerinin yarışım, ölümlerinden sonra, dünyadaki yoksullukla mücadelede kullanılmak üzere bağışlıyorlar. Fikir babası yaklaşık 46 milyar dolarlık servetiyle şu anda dünyanın en zengin dördüncü adamı olan Warren Buffett. 

Buffett, 2006'da servetinin yüzde 85'lik kısmını Microsoft'un kurucusu Bili ve eşi Melinda Gates'in vakfına bağışlayacağını açıklamıştı. Ardından, ABD'deki diğer milyarderlere de öncülük edip onlardan da servetlerinin yarısını bağışlamalarını istedi. Miras kavramına itiraz eden Buffett, zengin çocuklarının da çabalayarak bir yerlere gelmesine taraftar. 
 
Büyük Bağışçılar Dilekçesi'ne imza atan milyarder sayısı şu sıralar 100'e yaklaştı. Taahhütnameyi en son Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg imzaladı. Öldükten soma, malvarlığının yarısını Bili & Melinda Gates Vak&'na bağışlayacağım açıklayan isimler arasmda Netflbc CEO'su Reed Hastings, Intel kurucusu Gordon Moore ve Charles Bronfman gibi isimler de var. Kimüeri Buffet'ı 'Kapitalizmin Peygamberi' olarak, kimileriyse modern çağın çalmadan toplayan 'Robin Hood'u olarak görüyor. Peki Türkiye'de kimler servetinin yarısını böyle bir uğurda bağışlardı? İşte cevaplar... 
 
Herkes yaparsa dünya değişir 
DEMET SABANCI ÇETİNDOĞAN (DEMSA HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ) İlla servetin yüzde 50'sini bağışlamak gerekmiyor. Kim ne kadar arzu ederse yapmalı. 
Bu tür girişimlerin dünyayı değiştirmesi için her ülkede yapılması önemli. Tüm dünyada yapılırsa dünya değişir. Zaten eğitim ve sağlık için kişisel servetimden önemli bir miktar harcıyorum. 
Çocuklarımız için arzumuz devraldıkları işleri büyütmeleri. Türkiye'deki sermaye yapısı şu anda bunu gerektiriyor. ABD'deki sermayeyle kıyaslamak doğru olmaz. 
 
Umarım Türkiye'de de yapılır 
İSHAK ALATON (ALARKO HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI) Uzun yıllardan beri Warren Buffet'in önerdiği yolda faaliyet gösteriyorum. 40 yıl önce, Nejat Eczacıbaşı üe TESEV'i (Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı) kurduk. Yıllarca TESEV'e büyük maddi olanaklar sağladık. 2001'de de, George Soros ile Türkiye'nin Açık Toplum Vakfı'nı kurduk. 
 
Zaten ölünce vazgeçiyorsun 
HAMDİ AKIN (AKFEN HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI) 
Çok mantıklı bir düşünce. Olması gereken bu. 
Varlığını çocuklarına bıraksa zaten onlar da başka bir yere bırakacak. Pratikte ne faydası olacak, bilmiyorum. Ölünce zaten tüm malvarlığmdan vazgeçiyorsun, ne bağışı tam anlamadım. 
Çocuklarına miras bırakmıyormuş varlığını. Belki çocuklarıyla bir düşmanlığı var. Miras kavramı düşünülebilir. 
 
Bizde para birikimi de bilgi birikimi de yok 
AHMET ZORLU (ZORLU HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI) Elbette Buffett'ın fikri çok güzel ama Türkiye'de sermaye henüz büyüme aşamasında. Türkiye ve ABD'yi kıyaslamak yanlış. Orada bir adamın kişisel malvarlığı 40 milyar doları bulurken Türkiye'de en büyük bankanın varlığı 10 milyar dolar. Onlarm servetleri 'paylaşılabilir' seviyeye gelmiş. Türkiye'de ne yazık ki para birikimi de bügi birikimi de yok. Benzer bağışlar yapabilmek için Türkiye'de sermayenin daha büyümesi lazım. 
 
Islami esaslara göre karar veririm 
ABDULLAH KİĞILI (KİĞILI YÖNETİM KURULU BAŞKANI) Bunu yapabilecek firma sayısı dünyada belli. 
Ancak belli bir büyüklükten sonra böyle bir bağış mümkün olur. Türkiye'de ön planda çok şirket var ama iş katkı yapmaya gelince çok azı gerçekten bunu yapabiliyor. Giyimden eğitim bursuna neye ihtiyaç olsa zaten bu şirketlere geliyor herkes. Umarım dünyada böyle bağışlar yapanların sayısı artar. Malvarlığımın yarısını bağışlar mıydım? 
İslami kurallar çerçevesinde karar veren biriyim. 
 
Ailemin yiyeceği bir lokma 
KAHRAMAN SADIKOĞLU (SADIKOĞLU YÖNETİM KURULU BAŞKANI) Türkiye'de maalesef olmaz. Çünkü Türkler millet olarak birbirini sevmez. Türkiye'de binlerce firma var, düzgün 10 ortaklık yok. Sermaye birikimimiz de böylesi bağışlar yapmaya uzak. Ama çok güzel fikir. Teoride bağışlardım varlığımın yarısını. Kimse öbür tarafa bir şey götürmüyor. Ailemin yiyeceği bir lokma. 
Onların geleceğini güvence altına alıp bağışlayabilirim. 
Demet Cengiz Bilgin/Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Divanev Marla serisiyle evlerin havası değişiyor!
  • 26.04.2021 09:17

Divanev Marla serisiyle evlerin havası değişiyor!

Divanev, iddiasını yalın tasarımından alan Marla Koltuk Takımı ile evinizi güzel ...

Akfen GYO’da Hamdi Akın'a tahsisli pay!
  • 05.02.2021 17:26

Akfen GYO’da Hamdi Akın'a tahsisli pay!

Çıkarılmış sermayesini yükseltip tahsisli satış yöntemiyle Hamdi Akın'a tahsis e ...

Akfen, 10 ayrı projeye yatırım yapacak
  • 19.02.2018 13:52

Akfen, 10 ayrı projeye yatırım yapacak

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, iki yılda 5 yatırımda 2 bin 425 ...

Akfen Bulvar Loft görücüye çıkıyor!
  • 05.09.2016 16:36

Akfen Bulvar Loft görücüye çıkıyor!

İncek Loft projesiyle dikkatleri üzerine çeken Akfen İnşaat, Akfen Bulvar Loft'u ...

Hamdi Akın'dan dünyadaki 400 yatırımcıya mektup
  • 03.08.2016 12:48

Hamdi Akın'dan dünyadaki 400 yatırımcıya mektup

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Akın, yabancı paydaşları için ülkedeki poli ...