maritbet girişmaritbet
Gyrocopter, havacılık tutkunlarının gözdesi oldu

Gyrocopter, havacılık tutkunlarının gözdesi oldu

Uçak ve helikoptere göre daha ucuz bir hava aracı olan "gyrocopter", Türkiye'de de uçuş tutkunlarının gözdesi oldu.

İspanya'da bir inşaat mühendisinin 1923 yılında icat ettiği gyrocopter, "maksimum kalkış kapasitesi 450 kilo ile sınırlandırılmış ultralight tipi döner kanatlı hava aracı" olarak tanımlanıyor. 

Motor ve pervanenin itme gücü ile çalışan bu hava aracının Türkiye'deki ilk kullanıcılarından eczacı Hakan Çetinkaya, Edremit merkezli bir uçuş okulunun öğretmeni olarak Çeşme'deki Alaçatı bölgesinde yeni "gyro" pilotlar yetiştiriyor. 

Gelişmekte olan Hava Sporları Federasyonu Gyrocopter Branş Başkanlığı görevini yürüten Çetinkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğundan bu yana havacılık sporlarıyla ilgilendiğini, yaklaşık 5 yıl önce tanıştığı gyrocopterin kendisi için bir tutku haline geldiğini belirtti. 

45 bin avroyu gözden çıkarmak gerekiyor

Yüksek kabiliyet gücüne sahip gyrocopterlerin uçak ve helikoptere göre daha uygun fiyatlı olması nedeniyle tercih edildiğini ifade eden Çetinkaya, şöyle konuştu:

"Böyle bir gyrocoptere sahip olmak için 45 bin avroyu gözden çıkarmak gerekiyor. Fiyatları 70-80 bin avroya kadar gidiyor. Başka bir maliyeti yok. Ülkemizde sportif havacılığın vergi muafiyeti var, yıllık motorlu taşıt vergisinden muaf. Teknik bakım giderleri ve benzin dışında bir şey gerektirmiyor."

Gyrocopterin "lüks bir araba" fiyatına mal edilebileceğine dikkati çeken Çetinkaya, eczacı, doktor ya da iş adamı gibi farklı meslek gruplarına pilot olmayı öğrettiklerini dile getirdi. 

Lisans ücretinin 6-7 bin avro civarında olduğunu ve 25 saat uçuş ile 60 saat teori eğitimi içerdiğini aktaran Çetinkaya, pilotaj eğitimi almadan önce "uçmayı sevip sevmediğini" anlamak isteyenlere de cüzi bir ücret karşılığında deneme uçuşu yaptırdıklarını söyledi.

Bir yılda 15 kişi "gyro" pilot oldu

İnsanların gyrocopter görünce genelde pervanesi nedeniyle helikoptere, kuyruğu nedeniyle uçağa benzettiğini vurgulayan Çetinkaya, ilk denemenin ardından bazı uçuş tutkunlarının gyro pilot olmaya karar verdiğini belirtti. 

Gyrocopteri turistlerin de denediğini kaydeden Çetinkaya, şöyle devam etti:

"Hem Türkiye'de hem de dünyada çok tanınmayan bu hava aracını kullanmak isteyen 15 kişiyi Türkiye'de bir yılda yetiştirdik, sürekli yeni öğrenci geliyor. Yurt dışında eğitim alanlarla birlikte ülkemizde şu anda 20-25 pilot olduğunu, sayısının daha da artacağını düşünüyoruz."

En önemli konu güvenlik

Gyrocopter kullanmak isteyenlerin en çok güvenlik konusunda soru yönelttiğini ifade eden Çetinkaya, kask gibi giyim ekipmanlarına önem verdiklerinin, hava koşullarına da dikkat ettiklerinin altını çizdi. 

Gyrocopterin çok güvenli bir araç olduğunu, bir arıza durumunda motorsuz uçuşunu sürdürebildiğini anlatan Çetinkaya, özel alaşımlı metallerden yapılan aracını tek bir kaza yapmadan yıllardır uçurduğunu belirtti. 

Hakan Çetinkaya'nın öğrencilerinden Muharrem Öztürk de gyrocopter ile uçmayı çok sevdiğini, fırsat buldukça eğitimlerini sürdüreceğini ifade etti.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!
  • 22.02.2024 16:55

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!

Türk savunma sanayisi yaklaşık 10 yıllık dönemde 9 milli platformun ilk uçuşları ...

“Ağustos ayında iç hatlarda 5.7 milyon yolcuya ulaştık”
  • 10.09.2020 08:45

“Ağustos ayında iç hatlarda 5.7 milyon yolcuya ulaştık”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, havacılık sektörüne ilişkin açı ...

"3. Havalimanı ile havacılıkta yeni bir dönemi başlatacağız"
  • 27.09.2018 12:58

"3. Havalimanı ile havacılıkta yeni bir dönemi başlatacağız"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, ISTANBUL AIRSHOW 2018'in açılışında ko ...

Gyrocopter, havacılık tutkunlarının gözdesi oldu
  • 11.06.2016 15:37

Gyrocopter, havacılık tutkunlarının gözdesi oldu

Uçak ve helikoptere göre daha ucuz bir hava aracı olan "gyrocopter", Türkiye'de ...

Demiryoluna hava modeli
  • 05.04.2012 14:33

Demiryoluna hava modeli

Demiryollarında beklenen özelleştirme için harekete geçildi. Ciro artışı sağlaya ...