maritbet girişmaritbet
Güneydoğu Anadolu'nun yıldızı bu eylem planı ile parlayacak!

Güneydoğu Anadolu'nun yıldızı bu eylem planı ile parlayacak!

Bölgenin rekabet gücünü artırmak ve GAP'ı daha ileriye taşımak amacıyla hazırlanan revize GAP Eylem Planı ekim ayında açıklanacak

Güneydoğu Anadolu Projesi'ni (GAP) daha ileriye taşımak amacıyla revize GAP Eylem Planı uygulamaya geçiriliyor.

Kalkınma Bakanlığı ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, 2008-2012 yılları arasında uygulanan GAP Eylem Planı sayesinde bölgenin ekonomik ve sosyal göstergelerinde kısa sürede önemli iyileşmeler sağlanması üzerine 2014-2018 yıllarını kapsayan yeni bir eylem planı hazırladı. 

Bölgenin rekabet gücünü artırmak ve GAP'ı daha ileriye taşımak amacıyla hazırlanan revize GAP Eylem Planı önümüzdeki ay açıklanacak.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil AA muhabirine yaptığı açıklamada, GAP'ın bölgedeki vatandaşların gelir düzeyini artırmayı hedefleyen entegre bir proje olduğunu söyledi.

Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak'ı kapsayan projenin tamamlandığında 1.8 milyon hektar tarım alanının suya kavuşacağını dile getiren Karahocagil, bunun için 16 barajın tamamlandığını ve 935 kilometre uzunluğunda sulama ana kanalı inşa edildiğini kaydetti.

 Karahocagil, 2013 yılı sonu itibariyle sulama projelerinin yüzde 23'ünün işletmeye alındığını, kalan kısmın suya kavuşturulması için de yoğun çalışma yürütüldüğünü vurguladı.

4 yılda 14,7 milyar lira yatırım yapıldı

Başkan Karahocagil, 2008-2012 dönemini kapsayan GAP Eylem Planı'nda yer alan proje ve faaliyetlerin büyük oranda tamamlandığını işaret ederek, "Planın uygulaması neticesinde bölgenin ekonomik ve sosyal göstergelerinde kısa sürede önemli iyileşmeler sağlanmıştır. Plan çerçevesinde sorumlu kuruluşlara toplam 18,2 milyar lira kaynak aktarılmış ve bu kaynağın 14,7 milyar lirası fiili yatırıma dönüştürülmüştür" ifadelerini kullandı.

"Bölgesel gelişmeye ivme kazandıracak"

Karacahocagil, devam eden yatırımları tamamlamak, yatırımlarla doğan potansiyeli ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimin hızlandırılması yönünde tam olarak kullanmak ve projeyi daha ileriye taşımak amacıyla yeni GAP Eylem Planı hazırlandığını belirterek, şöyle konuştu:
"Yeni planda insanı hedef alan, yenilikçi, sürdürülebilir, gelir eşitsizliğini giderici, dezavantajlı alanları ve grupları önceleyen ve yaşanabilir mekanlar oluşturan proje ve programlara yer verilmiştir. Bölgesel gelişmeye ivme kazandıracak, eğitimli ve nitelikli insan gücüne dayalı, istihdamı artıran, kültürel mirası ve çevreyi koruyan, teknolojik gelişmeleri ön plana alan, sulama, ulaşım ve sanayi altyapısının tamamlanmasını amaçlayan proje ve programlar planın temel eylemleri arasındadır. Eylem planı önümüzdeki ay kamuoyuna açıklanacak."

"Yeni GAP Eylem Planı ile bölge illerini 21. yüzyılın parlayan yıldızı haline getirmeyi hedefliyoruz" diyen Karacahocagil, yaşanabilir şehirler, turizm, organik ve iyi tarım uygulamaları, yenilenebilir enerji ve inovasyon çalışmalarının yeni dönemin önemli unsurları olacağını söyledi.

"Öncelik hedef; tarım ve tarıma dayalı ihracat merkezi haline getirmek"

Karacahocagil, modern sulama teknikleri, ulaşım ve konut altyapısı, rekabetçi ürün türlerine geçiş, pazarlama olanaklarının genişletilmesi, doğal ve kültürel dokunun değerlendirilmesi gibi ekonomik kalkınma ve sosyal gelişmeyi kolaylaştırıcı yeni politikalar uygulayacaklarına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Proje, hidroelektrik santralleri ve sulama altyapıları yanında, tarım ve sanayinin, ulaşım ve haberleşmenin, eğitim ve sağlığın, turizmin, kırsal ve kentsel altyapının ve benzeri tüm sektörleri kapsamaktadır. Bölgenin sahip olduğu toprak ve su kaynakları sebebi ile bu sektörler içerisinde tarım sektörünün önemli bir yeri vardır.  Bu nedenle öncelik hedef; tarım ve tarıma dayalı ihracat merkezi haline getirmektir."

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

GAP'ın iki dev barajı tamamlanmak üzere!
  • 10.11.2018 13:36

GAP'ın iki dev barajı tamamlanmak üzere!

Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında yapılan Ilısu Barajı'nın yüzde 90'ı, Silvan ...

Ilısu Barajı ve HES üniteleri enerji üretimi için hazır
  • 13.01.2018 14:12

Ilısu Barajı ve HES üniteleri enerji üretimi için hazır

Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) vizyonu olan Ilısu Barajı ve Hidroelektrik S ...

GAP Eylem Planı ile Güneydoğu kalkınıyor
  • 08.04.2015 22:20

GAP Eylem Planı ile Güneydoğu kalkınıyor

GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Başkanı Karahocagil, GAP projesiyle birlikte bö ...

GAP'a yapılan yatırımlar meyvesini verecek!
  • 08.04.2015 15:47

GAP'a yapılan yatırımlar meyvesini verecek!

GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Başkanı Sadrettin Karahocagil, yatırımlarıyla i ...

GAP'ta internet paketi!
  • 11.03.2015 10:48

GAP'ta internet paketi!

GAP illerinin meydanlarına, parklarına ve müzelerine bedava internet geliyor. ...

GAP Eylem Planı'ndan teşvik ve hibe beklentileri...
  • 11.03.2015 09:46

GAP Eylem Planı'ndan teşvik ve hibe beklentileri...

Açıklanan yeni GAP Eylem Planı, bölge işadamlarında ve sivil toplum kuruluşların ...