maritbet girişmaritbet
Güneş enerjili çatı sistemleri enerji sorununu çözecek

Güneş enerjili çatı sistemleri enerji sorununu çözecek

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, güneş enerjili çatı sistemleri ile ilgili önemli bilgiler verdi.

ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, dünyanın en önemli gündem maddesi olan enerjide Türkiye'nin güneş gibi çok değerli doğal bir kaynağa sahip olduğunu belirterek, güneş enerjili çatı sistemlerinin enerji sorununa çözüm oluşturacağını söyledi.

Türkiye'de toplam 1 milyar metrekare çatı alanı bulunduğunu hatırlatan Yavuz  “Endüstriyel çatı alanı ise 135 milyon metrekare seviyesinde bulunuyor. Tüm çatıların %13'ü olan 135 milyon metrekare çatı alanına Güneş Enerji Sistemi kurulursa toplam kurulu güç 13500 MW olacaktır. Bu durumda yılda ortalama 19305 Gwh Elektrik enerjisi üretmek mümkündür. Bu kapasite, 2015 yılında yaklaşık 260 bin Gwh enerji tüketen Türkiye'nin yıllık tüketiminin 13'te birini karşılar” dedi. 

Türkiye bu yolun çok başında

Güneş enerji sistemli çatıların özellikle gelişmiş ülkelerde hızla yaygınlaştığını belirten Yavuz, Türkiye'nin bu alanda çok kısıtlı üretim gücüne sahip olmasına rağmen büyük bir potansiyelinin bulunduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:
 “Almanya, 2020 yılında bütün enerjisinin yüzde 20'sini güneş enerjisi ve yenilebilir enerji kaynaklarından sağlamayı hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda da ciddi adımlar atıyor. Türkiye henüz bu yolun çok başında ancak doğal avantajlara sahip olması işini kolaylaştırıyor."

Sistem, 5-6 yıl içinde kendini amorti ediyor

Yavuz, endüstriyel yapıların çatılarında kurulan güneş enerjili çatı sistemleriyle, tesisin enerji ihtiyacının oldukça ekonomik bir şekilde karşılandığını ve bunun gittikçe yaygınlaştığını dile getirerek, “Trafo, enerji iletim hattı gibi yatırım maliyetlerine gerek kalmıyor. 20-25 yıl verim ömrü olan sistem, 5-6 yıl içinde kendini amorti ediyor. Hem tesis, hem de ülke ekonomisi için çok büyük tasarruf sağlıyor. Türkiye'de binlerce boş çatı var ve Türkiye'nin enerji kaynağı bu çatılarda atıl şekilde bekliyor” diye konuştu.

“Güneş ülkesinin çevreci ve bedava enerji kaynağı”

Yavuz sözlerini şöyle tamamladı:
“Türkiye'nin kendi enerji ihtiyacını karşılayacak alternatifler oluşturması gerekiyor. Unutmayalım ki, güneş bedava ve çevreci bir enerji kaynağı, üstelik Türkiye bir güneş ülkesi. Bu potansiyeli iyi kullanmalıyız. Bugün Avrupa'da çeşitli ülkelerde endüstriyel ve ticari yapıları bitkilendirilmiş teras çatılar ya da fotovoltaik güneş panelleri ile kaplama zorunluluğu geldi. Burada hedeflenen, çatıları verimli bir hale dönüştürmektir. Bizim çatılarımız halihazırda bomboş duruyor.”

Yorum Yaz

Benzer Haberler

ÇATIDER’den Dünya Çevre Günü açıklaması: Çatılar çevre bilincine uygun inşa edilmeli!
  • 04.06.2022 10:28

ÇATIDER’den Dünya Çevre Günü açıklaması: Çatılar çevre bilincine uygun inşa edilmeli!

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Şena ...

ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanlığına 2. kez Yaşar Şenal seçildi
  • 22.02.2022 11:38

ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanlığına 2. kez Yaşar Şenal seçildi

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) 10. Olağan Genel Kurulu'nda yeni ...

Emlak balonu 2021’de patlar mı yoksa uçar mı?
  • 02.12.2020 11:41

Emlak balonu 2021’de patlar mı yoksa uçar mı?

Emlak balonu söylemleri ne kadar gerçeği yansıtıyor ve Türkiye'de emlak krizi ol ...

Yataş’ın "Efsane Uyku Günleri" başladı
  • 24.11.2020 11:33

Yataş’ın "Efsane Uyku Günleri" başladı

Türkiye’nin uyku ürünlerinde kalite, konfor ve yeni teknoloji denince ilk akla g ...

Burak Özçivit ve Fahriye Evcen'in aile saadeti
  • 09.11.2020 10:54

Burak Özçivit ve Fahriye Evcen'in aile saadeti

Ünlü oyuncu Fahriye Evcen ile Burak Özçivit, geçtiğimiz gün bir AVM'de objektifl ...