maritbet girişmaritbet
Güncel Türkiye Mimarlığı fotoğraf sergisi Ankara’da açıldı

Güncel Türkiye Mimarlığı fotoğraf sergisi Ankara’da açıldı

Türkiye Müteahhitler Birliği Genel Merkezi'nde açılan sergide, Türkiye mimarisinin farklı özelliklerini yansıtan 35 fotoğraf çalışması yer alıyor.

Çağdaş Türk mimarisinin son 10 yılı fotoğraflarla belgelendi. Nurus'un 90'ıncı kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen ‘Güncel Türkiye Mimarlığı Fotoğraf Sergisi', Ankara'da açıldı. Türkiye Müteahhitler Birliği'nin ödüllü genel merkez binasında açılan sergide, sanatçı Cemal Emden'in çektiği ve Türkiye mimarisinin farklı özelliklerini yansıtan 35 binanın fotoğrafı yer alıyor.

1927 yılında Ankara'da Nurettin Usta tarafından kurulan ve bugün yaklaşık 50 ülkeye ihracat yapan global bir markaya dönüşen Nurus, ekonomik ve sosyal gelişmelerin değişik alanlara yansımasını belgelerle tarihe aktarmayı sürdürüyor. Güncel Türkiye Mimarlığı Fotoğraf Sergisi'nde; farklı mimarlık ofisleri tarafından tasarlanan ve 2010'ların Türkiye mimarisini yansıtan fotoğraflar bulunuyor. Sergide yer alan fotoğraflar gelecek nesillere referans olması için bir kitap haline de getirildi. Nurus sponsorluğunda gerçekleştirilen ve daha önce 3-21 Ekim tarihlerinde İstanbul'da ziyarete açılan sergi, 12 Ocak tarihine kadar Türkiye Müteahhitler Birliği Genel Merkezi'nde görülebilecek.

Referans niteliğinde… 

Nurus Baş Tasarımcısı Renan Gökyay, son 10 yıl içinde tamamlanan binaların fotoğraflarından oluşan sergi ve kitabın, yakın yüzyılın mimarisini belgelediğini ifade ederek, “Türk inşaat sektörünün başarılarına paralel olarak, Türk mimarisi de gelişiyor, dönüşüyor. Sergimiz bu dönüşümü en güzel şekilde yansıtıyor. 10 yıl önce Turkish Design adıyla Türk endüstriyel tasarım tarihini arşiv niteliğinde derleyerek gelecek kuşaklara armağan etmiştik. Bilgi ve birikimin nesilden nesile aktarımının kıymetini çok iyi bilen bir marka olarak, bu çalışmanın da, çağdaş mimarlar, mimarlık ve tasarım öğrencileri ve genç nesillerin önemli referans kaynaklarından biri olacağını düşünüyoruz. Sergimizi yakın zamanda Almanya'da da, fotoğraf ve mimari tutkunlarının ziyaretine açmayı amaçlıyoruz” dedi.

Türk mimarisine ışık tutuyor

Sergiye ev sahipliği yapan Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Selim Bora ise “Birliğimizin ideallerini temsil eden ve Türk inşaat sektörünün geldiği noktayı ortaya koyan binamızın iç dekorasyonunu gerçekleştiren çözüm ortağımız Nurus'un 90'ıncı yıl kutlamaları çerçevesinde hazırladığı bu seçkiye ev sahipliği yapmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Değerli fotoğraf sanatçısı ve mimar Cemal Emden'in fotoğrafları ile güncel Türk mimarisine ışık tutan bu değerli serginin; Türk müteahhitliği markasının gücünü yansıtan binamızda gerçekleştirilmesini ayrıca anlamlı buluyoruz” diye konuştu.

Türkiye Müteahhitler Birliği'nin Leed sertifikalı genel merkez binası aynı zamanda 2014 yılında, ‘Sign of the City Awards' yarışmasında 18 ayrı kategoride değerlendirilen 142 proje arasında ‘En İyi Mimari Tasarım' ödülünü kazandı. Bina ayrıca İngiltere'nin prestijli mimarlık ödüllerinden, Building Awards 2014'de Yılın En İyi Uluslararası Projesi ödülüne değer görüldü.

Entelektüel binalar!

Sanatçı Cemal Emden de serginin 6 aylık bir çalışmanın ürünü olduğunu belirterek, “Binaların her biri, var olan mimari yapıların dışına çıkmayı başarabilmiş, dünyadaki başarılı örnekler arasında yer alan, entelektüel içeriğe sahip özgün yapılar. Nasıl bir coğrafyada, nasıl bir kentin içinde yer aldıklarını, iç mekânlarının ne tür özellikleri olduğunu fotoğraf karelerine aktarmak için gayret gösterdik. Ortaya çarpıcı bir tablo çıktı” diye konuştu.

Son 10 yıla tanıklık eden binalar

Sergideki son 10 yılın tarihine tanıklık eden binaların seçimine, Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden Prof. Dr. Deniz Güner, İstanbul Teknik Üniversitesi Doç. Dr. Funda Uz, Özyeğin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden Dr. Tayfun Gürkaş ve Pamukkale Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Burak Altınışık'ın da aralarında olduğu bağımsız bir danışma kurulu karar verdi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Güncel Türkiye Mimarlığı fotoğraf sergisi Ankara’da açıldı
  • 13.12.2017 14:12

Güncel Türkiye Mimarlığı fotoğraf sergisi Ankara’da açıldı

Türkiye Müteahhitler Birliği Genel Merkezi'nde açılan sergide, Türkiye mimarisin ...