maritbet girişmaritbet
Gerede Tüneli'nin yüzde 86'sı tamamlandı

Gerede Tüneli'nin yüzde 86'sı tamamlandı

Ankara'nın 2050'ye kadar içme suyu ihtiyacını garanti altına alacak Gerede Tüneli'nin yüzde 86'sı tamamlandı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nde yapılan yazılı açıklamaya göre, Bolu'nun Gerede ilçesinin kuzeydoğusundan başlayan Ankara İçme Suyu 2'inci Merhale Projesi Gerede Sistemi, Gerede Havzası'ndan yıllık 226 milyon metreküp suyu, Çamlıdere Baraj Gölüne aktaracak şekilde inşa ediliyor. 

Gerede-Ulusu Deresi üzerinde tamamlanan Işıklı Regülatörü vasıtasıyla çevrilecek olan 226 milyon metreküp su, Türkiye'nin en uzun içme suyu tüneli olan Gerede Tüneli ile aktarılacak. 

24 bin 250 metrelik kısmı tamamlanan 31,6 kilometre uzunluğundaki ve 4,5 metre çapındaki tünelle, Ankara'nın 2050'ye kadar olan içme suyu ihtiyacı karşılanacak.

Gerede Tüneli

Başkente memba kalitesinde içme suyu 

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, konuyla ilgili değerlendirmesinde, 81 il için içme suyu eylem planları hazırlandıklarını kaydetti.  

Eroğlu, "Başkentimiz Ankara için de memba kalitesinde içme suyu sağlamak için 'Ankara İçme Suyu 2. Merhale Gerede Sistemi Projesi'ni uygulamaya koyduk. Şu an itibarıyla fiziki gerçekleşmesi yüzde 86 seviyesinde olan bu projeyle yıllık 226 milyon metreküp su, Çamlıdere Barajı'na cazibeli olarak aktarılacak. Bu proje Ankara'yı çok rahatlatacak son derece önemli bir projedir." ifadesini kullandı. 
Ankara'nın büyüdükçe su ihtiyacının da arttığını belirten Eroğlu, şunları aktardı: 
"Ankara'nın içme suyu problemiyle alakalı olarak geçmişte projeler yapılmış ancak elektrik enerjisi tüketimi sebebiyle vazgeçilmişti. Biz ise enerji maliyetini ortadan kaldırmak için Gerede Tüneli'nin açılmasına karar verdik. Gerede'den Çamlıdere Barajı'na gelecek su, tamamen cazibeli olarak oraya ulaşacak ve enerji maliyeti ortadan kalkacak."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

TOKİ, 9 ilde 104 konut ve 32 işyerini satışa çıkarıyor
  • 06.08.2020 11:40

TOKİ, 9 ilde 104 konut ve 32 işyerini satışa çıkarıyor

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yaptırılan onlarca konut ve işyeri açık ar ...

Gerede Tüneli'nin yüzde 86'sı tamamlandı
  • 26.01.2017 11:18

Gerede Tüneli'nin yüzde 86'sı tamamlandı

Ankara'nın 2050'ye kadar içme suyu ihtiyacını garanti altına alacak Gerede Tünel ...

Gerede Tüneli projesinde ilk aşama tamamlandı!
  • 10.07.2013 15:32

Gerede Tüneli projesinde ilk aşama tamamlandı!

DSİ Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen Gerede Tüneli’nde ilk aşama tamamland ...