maritbet girişmaritbet
‘Gelişmiş ülkeler beton bariyerleri tercih ediyor’

‘Gelişmiş ülkeler beton bariyerleri tercih ediyor’

Beton bariyerlerin karayolu güvenliğindeki önemi, TÇMB’nin Ankara’da düzenlediği uluslar arası çalıştayda masaya yatırıldı

Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden çalıştaya katılan araştırmacı ve üst düzey yöneticilerin sunumlarıyla, Beton Otokorkuluklar'ın Belçika, Avusturya, Almanya ve İngiltere'deki uygulamaları ayrıntılarıyla anlatıldı. Karayolu güvenliğinde son teknoloji kullanımının önemine dikkat çeken uzmanlar, daha az bakım gerektiren ve gelişmiş ülkelerin tercih ettiği beton bariyerlerin özellikle motosikletler için daha güvenli olduğunun altını çizdi.

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği'nin 15-16 Eylül'de Ankara'da düzenlediği “Beton Otokorkuluklar ve Karayolu Güvenliği” Çalıştayı'na, Karayolları Genel Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyeleri, Türkiye Hazır Beton Birliği, Türkiye Prefabrik Birliği ve çimento ve beton sektörü temsilcilerinden oluşan yaklaşık 80 kişi katıldı.
ODTÜ İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. İ. Özgür Yaman açılış konuşmasında, otokorkuluklarının,trafik güvenliğindeki önemini vurguladı. Çalıştayın ilk gününde “Otokorkuluk Güvenlik Standartları, Sınıflandırılması ve Avrupa'da Gelişimi” başlıklı bir konuşma yapan Avrupa Yol Federasyonu Başkan Yardımcısı Konstandinos Diamandouros, Avrupa'da beton otokorkulukların CE işaretlemesi sürecinden de bahsetti ve Avrupa refujlerinde beton bariyerlerin tercih edildiğini söyledi.  Çalıştay'a İngiltere'den katılan Taşımacılık Araştırma Laboratuvarı Uzmanı Gavin Williams, otokorkulukların geçmişten günümüze olan gelişimini katılımcılara aktardı ve İngiltere'de orta refujde beton bariyer zorunluluğunun olduğunu vurguladı. 2. Dünya Savaşı'ndan sonra trafiğin büyümesi ile bariyerlerin öneminin oldukça arttığını vurgulayan Williams; yatırım bedeli, bakım sıklığı, bakım bedeli, ömrü ve kaza bedeli gibi konuların önemini anlattı. 

CAN KAYIPLARINI ÖNLEMEK İÇİN UYGUN BARİYER

Çalıştay'da konuşan Belçika Wallonia  Karayolları Müdürü Hüseyin Kadıoğlu, trafik kazalarının yüzde 16'sının bariyerlerden kaynaklandığını belirtti. Belçika'da ahşap, ahşap-çelik karışımı, çelik ve beton bariyerlerin kullanıldığını ifade eden Kadıoğlu, “Trafik kazalarında can kayıplarını önlemek için uygun bariyerler, uygun zamanda kullanılmalıdır” dedi. Beton ve çelik bariyerlerin kıyaslamasını detaylı şekilde ele alan Kadıoğlu, beton bariyerlerin çelik bariyerlere kıyasla çok daha uzun ömürlü olduğunu ve bakım gerektirmediğini detaylı şekilde aktardı.

BETON BARİYERLER ÇELİK BARİYERLERE ORANLA DAHA GÜVENLİ 

“Motorsikletler ve Beton Otokorkuluklar” adlı sunumunda Araştırma Mühendisi Ceki Erginbaş, motosikletliler açısından beton ve çelik bariyerlerin farklarını kıyasladı. Beton bariyerlerin çelik bariyerlere oranla daha güvenli olduğunu belirten Erginbaş, yine de beton bariyerlerin de motorsikletliler için sağlıklı olmadığını vurguladı. 
Çalıştay sonrası memnuniyetlerini dile getiren katılımcılar, çalıştayın  genişletilerek bir kongre halini alması yönündeki taleplerini TÇMB'ye ilettiler.

 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İnşaat betonu elektronik olarak işte böyle takip ediliyor!
  • 14.02.2024 15:11

İnşaat betonu elektronik olarak işte böyle takip ediliyor!

Güvenli binalar ve şehirler oluşturulması için beton kalitesinin çip yardımıyla ...

Mikro beton kullanımı tüm yüzeylere yayılıyor!
  • 22.02.2022 17:08

Mikro beton kullanımı tüm yüzeylere yayılıyor!

Birçok yüzeye uygulanabilen mikro beton uygulanabilirliği ile tercih edilirken d ...

Dev projenin sadece gövdesine 2.2 milyon metreküp beton döküldü
  • 05.12.2019 16:48

Dev projenin sadece gövdesine 2.2 milyon metreküp beton döküldü

Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde yapımı devam eden Yusufeli Bar ...

Modüler yapı sistemleri ile dilediğiniz kadar genişleyin!
  • 28.01.2021 11:42

Modüler yapı sistemleri ile dilediğiniz kadar genişleyin!

Portekizli Summary mimarlık ofisinin geliştirdiği modüler beton bloklar çok kısa ...

Metalik boyalarla bina cephelerini farklılaştırın!
  • 20.01.2021 12:12

Metalik boyalarla bina cephelerini farklılaştırın!

Özellikle beton cephelerde kullanılan metalik boyalar bina cephelerine farklı gö ...

Bahçe ve dış mekanlarda kullanılan beton mobilyalar
  • 09.11.2020 11:11

Bahçe ve dış mekanlarda kullanılan beton mobilyalar

Betonarme kullanılarak yapılan estetik bahçe ve dış mekan mobilyalarından karele ...