maritbet girişmaritbet
Gazzeli kadınlar kendi kendini onaran asfalt üretti

Gazzeli kadınlar kendi kendini onaran asfalt üretti

Gazze'deki İslam Üniversitesi'nin İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden mezun olan kadın mühendisler, kendi kendini onaran asfalt üretmeyi başardı.

Gazze'deki İslam Üniversitesi'nin İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden mezun olan Hatice er-Remlavi (22), Hedil Ebu Iyşe (22), Nur Hasan (21), hazırladıkları proje kapsamında, yollarda zamanla oluşacak bozuklukları onararak dışarıdan bir maddeye ihtiyaç duymaksızın kendi kendini yenileyebilen asfalt üretmeyi başardı. Proje ay başında Bahreyn'de 111 ülkenin katıldığı yarışmada 6 bin rakibini geride bırakarak, "Nasır bin Hamad Al Halife Genç Mucit" ödülünü kazandı.

Projeleriyle ilgili AA muhabirine bilgi veren Remlavi, "Asfalt genelde 2 maddeden oluşuyor. Biri mıcır taşı, diğeri zift. Yolda bozukluklar oluşunca yetkililer, onarımı için harici maddeler kullanmak durumunda kalıyor. Biz bu iki temel maddeye asfaltın sertlik, mekanik ve fiziksel özelliklerini koruyarak belirli oranda yeni bir madde ekledik. O da, çok ince demir parçaları." dedi.

Remlavi, elektromanyetik ısı üreten bir aracı çatlakların üzerinde dolaştırdıklarını, asfaltta bulunan demir parçalarının bu ısıyı emdiğini, ısısı yükselen demir parçalarının da asfaltı erittiğini ve mevcut çatlakların kapandığını anlattı.

"Yolları onarım için harcanan para cebimizde kalacak"

Abluka nedeniyle Gazze'deki yolların yeteri kadar iyi olmadığına işaret eden Remlavi, klasik yolların hepsinde bozuklukların onarımı için harici bir maddenin kullanıldığını, bu maddenin de maliyetinin yüksek olabildiğini belirtti.

"Onarım için harcanan para cebimizde kalacak. Maliyeti normal olan bir asfalt ürettik. Bunu yaparken çevrede bulunan demir atıklarını geri dönüşümle kullandık. Çevreyi de bu atıklardan kurtarmış olduk." diye konuşan Remlavi, kullandıkları tüm malzemelerin Gazze'de olduğunu, onları elde etmede bir sıkıntı yaşamadıklarını dile getirdi.

Remlavi, asfalt çatlakları üzerinde ısı üreten aracın da Gazze'deki mekanik atölyede kolay bir şekilde yapıldığını ifade etti.

Abluka nedeniyle kazandıkları ödülü almak için Bahreyn'e gidemediklerini ifade eden Remlavi, hüzün ve hayalkırıklığı yaşadıklarını dile getirerek, "Bahreyn'e gitmek için çok çabaladık. Ancak boşuna. Filistin'in Manama Büyükelçisinin torunu bizim adımıza ödülü teslim aldı." dedi.

Mısır yönetimi 3 Temmuz 2013'teki askeri darbeden bu yana Gazze ile arasındaki Refah Sınır Kapısı'nı neredeyse tamamen kapalı tutuyor. Darbenin ardından kapatılan kapı, yılda yalnızca birkaç kez kısa süreliğine açılıyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Gazzeli kadınlar kendi kendini onaran asfalt üretti
  • 23.05.2016 09:43

Gazzeli kadınlar kendi kendini onaran asfalt üretti

Gazze'deki İslam Üniversitesi'nin İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden mezun olan kad ...

Harran'daki tarihi kalıntılar restore edilecek!
  • 21.07.2012 10:29

Harran'daki tarihi kalıntılar restore edilecek!

Dünyanın en eski yerleşim yerleri arasında bulunan Harran'da, tarihi kalıntılar ...