maritbet girişmaritbet
Gazze yeniden inşa edilecek!

Gazze yeniden inşa edilecek!

Filistin, uluslararası destekle toplanan yaklaşık 2 milyar doları Gazze’nin yeniden imar edilmesi için kullanacak.

Filistin, Eylül 2014'te Kahire'de düzenlenen ‘Gazze'yi Yeniden İmar Konferansı'nda, İsrail saldırıları ile binlerce binanın yıkıldığı Gazze'nin yeniden imarı için 50 ülkenin taahhüt ettiği 5.4 milyar doların bölgenin yeniden inşasında kullanılması için harekete geçiyor. Gazze bağışları için Dünya Bankası'nda açılan hesapta Mayıs 2015 itibariyle 5.4 milyar doların yüzde 27'si tahsil edildi. Filistin, bölgenin inşa sürecini başlatmak için ilk somut adımı atarak 18-26 Şubat 2016'ta Ürdün'ün başkenti Amman'da büyük bir fuar organize ediyor.

Ürdün İmar ve İskan Bakanlığı ve Filistin Ekonomi Bakanlığı katkısı ile 1200 dönüm alanda düzenlenecek ARABUILD EXPO 2016-İnşaat Teknolojileri ve Yapı Malzemleri Fuarı'na Gazze'nin yeniden inşaası için ihtiyaç duyulacak ürün ve hizmetleri sunan firmalar katılacak. Fuara çok sayıda ülkeden gelecek firmalar, standlarında sergileyecekleri yeni inşaat teknolojilerini ve inşaat malzemelerini Filistin devleti tarafından yetkilendirilmiş satın alıcılara sergileyecek. 

Filistin, toplanan yaklaşık 2 milyar dolarla Gazze'nin inşa sürecini başlatarak, bir yandan da 50 ülkenin taahhüt ettiği 5.4 milyar doların tamamının tahsilatını hızlandırmayı hedefliyor. 

Fuarı Ürdün Konferanslar, Sergiler ve Festivaller Birliği (Jordan- MICE) ve EXPO Premier organize ediyor. Fuara Türkiye'den katılımı organize etmek üzere Jordan-MICE'nin Türkiye temsilciliğini Ale AŞ aldı. Türkiye'den inşaat malzemeleri üreten, müteahhitlik hizmeti veren firmaların ARABUILD EXPO 2016'ya katılması için resmi ve meslek örgütleri düzeyinde yoğun temaslarda bulunacaklarını belirten Ale AŞ Koordinatörü Rüstem Yüksel, şu bilgileri verdi:

“Jordan-MICE bizden Türkiye'den yüksek katılım sağlamamızı istedi. DEİK ile irtibat kurmamızı istiyorlar. Sanayi Bakanlığı, ticaret odaları, MÜSİAD, TÜSİAD gibi iş dünyasının güçlü örgütleri ve müteahhitlik şirketleri ile görüşmeler yapacağız. Bu fuar tamamen Gazze'nin alt ve üst yapısının yeniden inşası için firma ve ürünlerin seçileceği bir platform olacak. Türkiye, Filistin konusundaki duyarlılığı, Gazze'ye yaptığı yardımlar ve Türk müteahhitlik firmalarının başarısı sayesinde Gazze'nin yeniden inşaasında aktif olarak rol oynama avantajına sahip.” 

Yüksel, fuarda sergilenecek ürünler için Ürdün Gümrük Bakanlığı'nın gümrük vergisi muafiyeti uygulayacağını, fuar için başvuruların yıl sonuna kadar yapılabileceğini duyurdu.

Fuar Ortadoğu pazarına açılma fırsatı da sunuyor

Rüstem Yüksel, diğer savaş mağduru ülkeler olan Libya ve Irak'ın yanı sıra Suudi Arabistan ve Ürdün'ün de bu fuarda mal ve hizmet alımı konusunda görüşmeler yapacağını belirterek, ARABUILD EXPO 2016'nın katılımcılarına Ortadoğu pazarında büyüme konusunda önemli avantajlar sunacağını vurguladı. Fuara ev sahipliği yapacak Ürdün'ün son yıllarda savaş mağduru ülkeler olan Suriye, Irak, Libya ve Yemen'den aldığı göçle nüfusunun hızla arttığına dikkat çeken Yüksel, bu nüfus hareketliliğinin Ürdün'de inşaat sektörünü ciddi anlamda büyüttüğünü belirterek şunları söyledi: “Ürdün'de inşaat sektörü büyüdüğü için yatırımcılar da gelmeye başladı. Biz Alle Grup olarak Jordan MICE Türkiye temsilciliğini almakla birlikte Ürdün'de bu potansiyeli daha iyi değerlendirmek için 2016 da Amman ve Akabe'de iki ofis açacağız. Bu sayede bu fuara katılacak olan Türk firmalarına B2B görüşmelerde yardımcı olacağız. Oraya iş heyetleri götüreceğiz. Türk katılımcıların organizasyonunu sağlayacağız.”

Kahire'de 50 ülke 5.4 milyar dolar bağış taahhüdünde bulundu

İsrail saldırılarıyla binlerce binanın yıkıldığı Gazze'nin yeniden imarı için yaklaşık 50 ülke Kahire'deki konferansta bir araya geldi. 30'a yakın ülkenin dışişleri bakanı düzeyinde temsil edildiği konferansta ABD, Japonya, Fransa, Ürdün ve Katar da vardı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Arabi, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve Ortadoğu Dörtlüsü Temsilcisi Tony Blair'in yer aldığı konferansta 50 ülke toplamda 5.4 milyar dolar tutarında bağış vaadinde bulundu. Toplantıda Gazze'nin yeniden inşaası için en büyük yardım sözü, 1 milyar dolarla Katar'dan gelirken, Türkiye ise 200 milyon dolar yardım sözü verdi. ABD ise 212 milyon dolar bağış taahhüdünde bulunurken Almanya 50 milyon euro ile yetindi. Gazze'nin yeniden imarı için yapılan bağışlar Filistin Uzlaşı Hükümeti adına Dünya Bankası'nda açılan hesapta toplanıyor. Uzlaşı Hükümeti aynı zamanda kentin imarını denetleyecek. Bağışlar hiçbir şekilde Hamas'ın eline geçmeyecek.

Gazze'de büyük yıkım

İsrail'in 7 Temmuz'da başlattığı ve 51 gün devam eden saldırılarda 2 bin 158 kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi de yaralanmıştı. Saldırılarda 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkılmış, binlerce bina hasar görmüştü. Yeraltı ve yerüstü kaynakları yok edildi. Tek elektrik kaynağı olan santral ve tüm hükümet binaları bombalandı. Filistin Kalkınma ve Yeniden Yapılandırma Ekonomik Konseyi Başkanı Muhammed Eştiye, Gazze'nin yeniden imarı için 7.8 milyar dolara ihtiyaç olduğunu açıklamıştı.

Dünya

Yorum Yaz