maritbet girişmaritbet
Galatasaray’ın kasasını gayrimenkul projeleri dolduracak!

Galatasaray’ın kasasını gayrimenkul projeleri dolduracak!

Dursun Özbek, AA Spor Masası’na konuk olarak yer aldı. Özbek Riva projesi ve diğer projelerde hakkında açıklamalarda bulundu.

Anadolu Ajansı'nın (AA) yeni hizmeti "AA Spor Masası"nın ikinci konuğu olan Özbek, Türk Telekom Stadı'nda AA Spor Haberleri Yayın Yönetmenliği yönetici ve editörlerinin sorularını yanıtladı.

Riva projesinden gelecek gelirin transfere harcandığı yönündeki eleştirilere yanıt veren Özbek, bu projeyle Galatasaray'ın borçlarını sıfırlamayı arzuladıklarını söyledi.
Özbek, Riva projesini tek başına anlatmanın doyurucu olmayacağına dikkati çekerek, "Riva bir arsa neticede, 40 sene önce başkanımız Selahattin Beyazıt tarafından kazandırılmış bir arsa. Riva projesinde kendi başına tartışmak, konuşmak bence amaca uygun düşmez. Olayı geniş kapsamlı almak istiyorum. 'Galatasaray, inşaat şirketi mi, gayrimenkul şirketi mi?' diye tenkitler de alıyoruz. Bunun nedenleriyle, bu sonuca nasıl gelindiğini Galatasaray taraftarlarının da bilmesi lazım. Galatasaray'ın son 20 senesine bakıldığı zaman, Türk futbolunun önemli kulüplerinin gittiği yol da geldiği sonuç da birbirine benzediği için, bu futbol camiasını da yakından ilgilendirdiği için geniş alıyorum." diye konuştu.

Geriye doğru 20 senelik projeksiyon yaparak konuya açıklık getirmeye çalışan Özbek, şunları kaydetti:

"20 sene önce Türkiye'deki futbol kulüplerinin genelde borçları ya yok ya da çok azdı. Mali disiplinleri olduğunu biliyoruz. Özellikle Galatasaray, 20 sene önce borcu olmayan, kendi mali disiplini içinde olan bir kulüptü. 20 senede dünyadaki hareketliliğin farklılaşması çerçevesinde Galatasaray da Türk takımları da buna ayak uydurmak durumunda kalmış. Bu ayak uydurma yapılırken kaynak oluşturmak yerine borçlanma tercih edilmiş. Çünkü Galatasaray çok önemli marka, dünya markası. Kurulduğu günden bugüne kadar yakaladığı başarılar ortada. O gün itibarıyla borçlanması da kolay, sıfır borcu var. Bu aktivetelere uymak için finansman kuruluşlarına gidiyorsunuz. Borçlanmaya o dönemden itibaren başlanmış. Borçlanarak bir işi yönetmek, kolaycılığı seçmekten öte bir şey değil. 100 yıllık kulüpsünüz, birikiminiz var, marka değeriniz var. Bu prestiji kullanarak çok kolay borçlanırsınız."

Borçlanma yöntemiyle 2015 yılı sonuna kadar geldiklerini hatırlatan Özbek, "2016'ya geldiğimizde artık deniz bitmişti, tam duvara gelmiştik, her şey bitmişti. Galatasaray artık borçlanma kabiliyetini kaybetmişti, finansman yapısı itibarıyla teknik iflas dönemine gelmişti. Galatasaray yönetimlerinin iktidar kabiliyetleri de kaybolmuştu. 2014-2015'te başkan yardımcısıydım, o dönemde bunun tespitini yaptım. Başkan seçildikten sonra seçim bildirgemde şunu yayınladım; Galatasaray bu finansal yapısını düzeltmezse, faiz sarmalından çıkmazsa yol yok. Riva projesi buradan çıktı. Genel kurul beni başkan seçmeden önce Riva projesini anlattım. Kimsenin aklına gelmiyordu da benim aklıma mı geldi? Hayır. Bütün yönetimler, başkanlar Riva projesini, Florya projesini yapmak üzere niyetlenmiş. İlgili yerlerle görüşmeler yapmışlar, bir dönemde ihaleye çıkmış olamamış." ifadelerini kullandı.

Geldikleri noktada çözüm yollarından birinin Riva olduğunu anlatan Dursun Özbek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu sorunları çözmek için bütün genel kurullarda irade oluşmuş, artık onu yapabilme özelliği kalıyor. Bu kısa gelişmeden sonra çalışmalarımıza başladık. Malum biz bir dernek statüsünde kulübüz, Riva da derneğin malı. Yönetimler geliyor ibra oluyor gidiyor, borç yükü geriye kalıyor. Burada en hassas nokta şuydu; Riva projesi orta vadeli bir proje, 3 yıllık periyoda bunun sığması, girmesi mümkün değil. O zaman öyle bir gayrimenkul geliştirme projesi yapılmalı ki gelen her kuruş, Galatasaray'ın kasasına girsin, Galatasaray artık camia itibarıyla bunu tartışma konusu yapamasın. Ben aynı bu ifadelerle Sayın Cumhurbaşkanı'na anlattım. Galatasaray'ın geldiği noktayı ve ne kadar ihtiyacımız olduğunu anlattım. Teşekkür ediyorum, gereken ilgiyi gösterdi ve Emlak Konut'la bizim buluşmamızı sağladı, bu projenin yapılması konusunda büyük destek verdi. Buradan hareketle Riva projesi ihaleye çıktı. Beklentileri karşılayan, biraz da onun üzerine geçen ihale sonucunda Galatasaray beklediği kaynağı oluşturmak üzere düğmeye basmış oldu."

Kendisinin bu proje bağlamında kulübün banka borçlarını kapatma konusuda bir iddiasının olduğunu anlatan Özbek, "Birinci dilim geldi zaten. Bu tamamen banka borçlarının kapatılmasına gitti. Bundan sonra gelecek paraların istikameti aynı. Çünkü bir iddiam var. Galatasaray eğer finansal yapısını düzeltirse, senede 150 milyon liraya varan faiz ödeme durumundan çıkarsa, Galatasaray'ın sportif manada ürettiği gelir Galatasaray'ı yönetmek için son derece yeterli. Yeter ki borçlanma sendromundan çıkalım. Bu itibarla bundan sonra gelecek paralar birinci seviyede banka borçlarının, finansman borçlarının kapatılması yönünde kullanılacak. 'Riva'yı sattı gitti oyuncu transfer etti' böyle bir şey yok. Bu açıklamayı defalarca yaptım. Aynı ifadeyi yine kullanıyorum. Altını çizerek söylüyorum. Ben gayrimenkul geliştirme projelerini Galatasaray'ın finansal yapısını düzeltmek, borçlarını sıfırlamak, ödediğim faiz yükünün altından kurtulmak üzerine yapıyorum. Kimse elde edilen paraların transfer amaçlı olduğu konusunda konuşmasın. Galatasaray düşmanları konuşabilir. Onların niyetleri, algıları farklı. Benim ifadelerim taahhüt niteliğinde. Dolayısıyla Galatasaray'ı sevenlerin en azından benim ifade ettiğim manada anlamasını diliyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Luxera'dan 3 projeye özel cazip indirimler, vade farksız ödemeler ve 120 ay kredi fırsatı
  • 03.10.2023 11:19

Luxera'dan 3 projeye özel cazip indirimler, vade farksız ödemeler ve 120 ay kredi fırsatı

Kurulduğu 2015 yılından bugüne kadar “Ulaşılabilir Lüks” stratejisiyle İstanbul’ ...

Bakan Nebati: "Bu bir konut kampanyası değil, gayrimenkul finans mimarisidir"
  • 12.01.2023 17:08

Bakan Nebati: "Bu bir konut kampanyası değil, gayrimenkul finans mimarisidir"

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, AAtölye'de düzenlenen AA Editör Masası' ...

Avrupa Ticaret Merkezi projesine Artaş imzası!
  • 06.10.2022 15:21

Avrupa Ticaret Merkezi projesine Artaş imzası!

Avrupa Ticaret Merkezi projesi, Artaş imzasıyla Avcılar'da hayata geçiriliyor. 1 ...

Özbek: "Arsa geliştirmelerden Galatasaray sonuna kadar istifade edecek"
  • 01.08.2022 17:27

Özbek: "Arsa geliştirmelerden Galatasaray sonuna kadar istifade edecek"

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi Anadolu Odi ...

Yenilenen Galatasaray Adası'nın açılışı yapıldı!
  • 28.07.2022 11:12

Yenilenen Galatasaray Adası'nın açılışı yapıldı!

Galatasaray camiası, yenilenen Galatasaray Adası'nın açılışında bir araya geldi. ...