maritbet girişmaritbet
Fırsatçının güneşi battı!

Fırsatçının güneşi battı!

Büyükşehir Belediye Meclisi İmar ve Bayındırlık Komisyonu, güneş enerjisi santrali yapım işlerindeki arsa fırsatçılarına ‘dur ’ dedi.

Şereflikoçhisar, Polatlı ve Ayaş ilçelerindeki bazı arazilere ‘Güneş Enerjisi Santrali ' yapılabilmesine ilişkin Büyükşehir Belediye Meclisi'ne gelen imar raporlarına, İmar ve Bayındırlık Komisyonu ‘ret ' kararı verdi. Kararın, ‘arazilerin yatırımcıların yerine fırsatçılara kazanç sağladığı 'yönündeki kanaat ile alındığı öğrenildi.

BU AYKİ OTURUMDA GÖRÜŞÜLDÜ

İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından hazırlanan ve Büyükşehir Belediye Meclisi 'nin bu ayki oturumlarında görüşülerek oylanan imar planlarına ilişkin raporlar arasında ‘Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Dayalı Üretim Tesis Alanı, Güneş Enerjisi Santrali 'ne (GES) ' ilişkin raporlar da yer aldı. 

REDDİ YÖNÜNDE KARAR ÇIKTI

Güneş Enerjisi Santrali alanlarına ilişkin imar planı düzenlemeleri Şereflikoçhisar, Polatlı, Ayaş ilçelerden geldi. 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planları ile 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planlarına ilişkin incelemelerini yapan komisyon üyeleri, raporlarda farklı hususları belirterek imar planı tekliflerinin “reddi” yönünde karar aldı.

OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ

Komisyondaki ‘ret ' kararlarının aslında arazilerin yatırımcıların yerine fırsatçılara kazanç sağladığı yönündeki kanaatler ve edinilen bilgi üzerine olduğu öğrenildi. Belediye Meclisi'nin temmuz ayı oturumlarında görüşülerek oylanan komisyon raporları, tüm parti gruplarının ‘evet ' oyu kullanmasının ardından oy birliğiyle kabul edildi.

BUĞDAY DEĞİL GÜNEŞ EKEN KAZANIYOR

Yapım ve işletme maliyetleri ile verim açısından kârlı bir enerji yolu olan güneşten enerji üretimine yönelik talepler son yıllarda oldukça arttı. Özellikle İç Anadolu 'da Başkent başta olmak üzere çevre illerdeki buğday tarlaları, daha kârlı olduğu için güneş enerjisi panelleriyle kaplanmaya başladı. Yapılan analizlere göre tarlasına güneş eken bir kişi buğday ekenden 77 kat fazla kazanıyor. Güneşten elde edilen enerji aynı zamanda sürdürülebilir özellik taşıyor. 20 dönümlük bir arazide 1 megavatlık güneş enerjisi üretildiğinde yatırımcının cebine bir yıl sonra maliyet payı çıkarıldığında net 334 bin TL kalıyor. Aynı alanda 1 yılda 12 bin kilogram buğday üreten bir çiftçi ise, ürününü devlete kilogram başına 720 kuruştan satarak net 4 bin 320 TL kazanıyor.

DÖNÜŞÜMÜN ORTAĞI 220 LİRA ÖDEYECEK

Öte yandan Büyükşehir Belediye Meclisi, kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanlarındaki rekreasyon katılım bedelini tüm projelerde geçerli olmak üzere metrekare biriminde 220 lira olarak belirledi. 
Karara göre, kentsel dönüşüm ve gelişim alanlarında gayrimenkulü olanlar sahip oldukları alan oranında, proje ortak giderlerine dahil olacak. Meclis, gidere katılacak gayrimenkul sahiplerinin katılım oranının belirlemesinin, Özel Projeler ve Dönüşüm Dairesi Başkanlığı'nca yapılması Büyükşehir Belediyesi 'ne ait inşaatların proje ortak giderlerine katılım oranın belirlenmesi konusunda da Emlak ve İstimlak Dairesi Başkanlığı'nın yetkilendirilmesini kararlaştırdı. AK Parti grubunun ‘evet ' CHP ve MHP grubunun ‘ret ' oyu verdiği karar oy çokluğuyla alındı. Meclis 'te ayrıca 26 Haziran 'da yaşanan sel felaketi nedeniyle Güdül, Ayaş ve Beypazarı'nda tarlaları zarar gören çiftçilere de destek verilmesi kararlaştırıldı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Esas 17 Burda AVM elektrik ihtiyacını güneşten karşılayacak!
  • 20.04.2022 10:34

Esas 17 Burda AVM elektrik ihtiyacını güneşten karşılayacak!

Esas Gayrimenkul, 17 Burda AVM’nin çatısına kurduğu Güneş Enerjisi Santrali’ni ( ...

Avrupa'nın en büyük güneş enerjisi santrali Konya'da açılacak!
  • 18.04.2022 12:16

Avrupa'nın en büyük güneş enerjisi santrali Konya'da açılacak!

Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kalyoncu, Konya Karapınar'da hayata geçird ...

GES projeleriyle 250 milyar dolar cepte kaldı!
  • 19.02.2022 14:28

GES projeleriyle 250 milyar dolar cepte kaldı!

GES kurulu gücünün artırılmasının doğal gaz ithalatını azalttığını ifade eden Öz ...

CW Enerji, Konya'da fabrika çatısına güneş enerjisi santrali kurdu
  • 11.02.2022 16:17

CW Enerji, Konya'da fabrika çatısına güneş enerjisi santrali kurdu

CW Enerji, Konya’da otomotiv yan sanayi sektöründe faaliyet gösteren bir fabrika ...

Güneş enerjisi santrallerinden yüzde 100 elektrik tasarrufu!
  • 05.05.2021 14:00

Güneş enerjisi santrallerinden yüzde 100 elektrik tasarrufu!

Yaşanan artış ile, Türkiye’de çatılarda kurulan fotovoltaik güneş enerjisi panel ...

Apartman Gürültü Yönetmeliği ve Gürültü Şikayet Hattı
  • 18.02.2021 10:17

Apartman Gürültü Yönetmeliği ve Gürültü Şikayet Hattı

Apartman gürültü yönetmeliğine göre gürültü yapan komşunun durumu, gürültü şikay ...