maritbet girişmaritbet
Fethiye'de arsa spekülasyonu yok!

Fethiye'de arsa spekülasyonu yok!

Fethiye bölgesinde arsa spekülasyonu yapıldığı iddialarına cevabı halk verdi. Zaten deprem sonrasında arsa fiyatlarında değişiklik gözlemlenmiyor.

Son depremin ardından, "Fethiye'de arazi spekülasyonu mu yapılıyor" sorularına en kesin cevap yine bölgenin yerlilerinden geldi: "Toprağına bağlı Fethiyeliye spekülasyon vız gelir". 

Muğla'nın Fethiye ilçesinde geçen Pazar günü meydana gelen 6.0 büyüklüğündeki depremden sonra yoğun şekilde tsunami tehlikesinden söz edildi.

Ölüdeniz açıklarında meydan gelen deprem sonrası tsunami tehlikesiyle ilgili sadece Fethiye'nin adının anılması zihinlere acaba arazi spekülasyonu mu yapılıyor sorusunu getirdi. Çünkü Fethiye'nin çevresindeki diğer ilçelere yönelik böyle bir beklenti bahis konusu dahi olmadı.

Yabancıların bölgeye olan ilgisi ve sayısı 4 bini bulan yabancıya ait konutlar da konuya olan dikkati daha da artırdı.

Sorular birbirini ardına sıralanırken, deprem sonrası bölgede emlak piyasasında yaşanan hareketliliği konunun uzmanlarına sorduk.

Genel görüş, Fethiyelilerin hem toprağına çok bağlı olması hem de arsa değerlerinin yüksekliği nedeniyle spekülasyona izin vermeye pek niyetli olmadığı yönünde.

VARLI: SPEKÜLASYON VIZ GELİR

Konuyla ilgili değerlendirmelerine başvurduğumuz Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Şeref Varlı, deprem sonrası ve öncesi arazi spekülasyonu yapıldığı yönünde bir gözlemi olmadığını söyledi. Varlı, arsalar binalardan daha değerli olduğunu dolayısıyla arsa toplamanın çok da kolay olmadığının altını çizdi.

"Hem normal bir vatandaş hem de camiayı temil eden bir kişi olarak arsa spekülasyonu yapıldığı yönünde ne bir gözlemim ne de bir kaygım yok. Fethiye'de arsalar gerçekten değerli ancak bunları ucuzlatan çirkin binalar. Deprem dolayısıyla bina yıkımı gerçekleşse de arsalar çok değerli. Örneğin, içinde bulunduğumun binanın değeri 3 milyon, yıkılırsa arsa değeri 5 milyon lira. O nedenle insanlar buraları kolay kolay satmaz. Arsa spekülasyonuna yönelik planlı bir hareket gözlemlemiyorum. Bunu yapsalar dahi Fethiyeliye bu vız gelir" dedi.

Fethiye'nin yerlisinin bölgeyi çok sevdiğini ve toprağına bağlı olduğunu vurgulayan Varlı, 1957 yılındaki yıkıcı depremden sonra ailesinin ilçeyi terk etmesine rağmen iki yıl sonra hep birlikte geri döndüğünü de söyledi.

Varlı, kendisinin de Ortadoğu Üniversitesi mezun bir bilgisayar mühendisi olmasına rağmen bölgesine bağlılığından dolayı geri döndüğünü söyledi.

FİYATLAR DEĞİŞMEDİ

Deprem sonrası ilçede metrekare fiyatlarında bir oynama gerçekleşmediğini de belirten Varlı şöyle devam etti:

"Metrekare fiyatlarında hiç bir değişiklik yok. Fiyatlarda oynama olacağına da inanmıyorum. Kaldı ki; turizm sezonu başladı. İnsanların bu dönemde umutları artar. Deprem sonrası arsa talebi konusuna gelirsek; Deprem korkusundan dolayı son dönemde taleplerin artmak yerine azaldığını bile söyleyebilirim. İnsan psikolojisi burada etkili oluyor. Dolayısıyla bir talep artışı gözlemlemiyorum. İstisnai satışlar olabilir. Ama bunlar belirleyici değil”

YILMAZ: ARSALAR KÜÇÜK SPEKÜLASYON OLMAZ

Ölüdeniz Belediye Başkanı Keramettin Yılmaz da deprem sonrası arsa alım satımlarında şimdilik bir olağanüstü hareketlilik gözlemlenmediğini, bu tip gelişmelerin dönüşünün de kısa sürede görülmesinin zor olduğunu belirtti.

Yılmaz, "Emlak konusunda burada çok belirgin bir hareketlilik gözlemlemiyoruz. Kulağımıza gelen bir şey de yok. Daha çok İngiliz, Alman ve Rus komuşularımız var. Son 10 yıllık sürede Ölüdeniz bölgesinde 2200 yakın daire ve villa satın aldılar. Bu aynen devam ediyor. Bu son bir haftalık süreçte. Panik ortamı yaşanmadı. Satışlar normal seyrinde devam ediyor" dedi.

Yılmaz, Ölüdeniz bölgesinde yapı itibariye küçük arsaların bulunduğunu bu nedenle büyük arsa spekülasyonları için çok da elverişli olmadığının altını da çizdi.

Yılmaz sözlerine şöyle devam etti:

"Yapı itibariyle burada küçük arsalar bulunuyor. İmarlı parsellerimizin neredeyse hepsi yapılaşmış durumda. Ölüdeniz bölgesinde 5 bin metrekareden daha büyük arsa bulmak da mümkün değil. Burada arsa fiyatları 200 ile 1000 lira arasında değişiyor. Bu tip olaylarda geriye dönüş çok hızlı olmaz. Özetlemek gerekirse, son bir haftada burada olmayan bir tsunaminin, tsunamisini yaşadık."

Emek Kapangil / Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Patara Köprüsü'nün nisanda bitirilmesi planlanıyor
  • 30.03.2023 12:40

Patara Köprüsü'nün nisanda bitirilmesi planlanıyor

Antalya'nın Kaş ile Muğla'nın Seydikemer ilçelerini turizm, tarım ve tarih alanı ...

Mega yatlar Bodrum'da yakıt ikmali yaptı!
  • 23.07.2022 00:42

Mega yatlar Bodrum'da yakıt ikmali yaptı!

Muğla'nın Bodrum ilçesinde iki mega yata yakıt ikmali yapıldı. ...

Muğla'da bazı alanlar, kesin korunacak hassas alan olarak tescillendi!
  • 23.07.2022 00:40

Muğla'da bazı alanlar, kesin korunacak hassas alan olarak tescillendi!

Muğla'nın Marmaris ilçesindeki Hisarönü, Turgut, Orhaniye mahalleleri ve çevresi ...

Şahin çifti yeni yuvalarına kavuştu
  • 31.08.2021 17:31

Şahin çifti yeni yuvalarına kavuştu

Muğla'nın Marmaris ilçesinde çıkan orman yangınında evleri yanarak kullanılamaz ...

Pina eski haline dönüyor!
  • 24.11.2011 16:58

Pina eski haline dönüyor!

Muğla'da Pina yarımadası eski haline döndürülmeye çalışılıyor. ...

Akbük Koyu'nda kaçak yapıların yıkımının birinci etabı tamamlandı
  • 24.04.2021 12:03

Akbük Koyu'nda kaçak yapıların yıkımının birinci etabı tamamlandı

Muğla'nın Menteşe ilçesi Akbük Koyu'nda kaçak yapıların yıkımının birinci etabı ...